Το Volvo Group και η Isuzu Motors υπέγραψαν πρόσφατα ένα μη δεσμευτικό Μνημόνιο Κατανόησης με σκοπό τη στρατηγική τους συμμαχία στα επαγγελματικά οχήματα, προκειμένου να αξιοποιήσουν τις ευκαιρίες στον συνεχιζόμενο μετασχηματισμό του κλάδου.

Ως πρώτο βήμα, οι δύο εταιρείες προτίθενται να δημιουργήσουν μια παγκόσμια τεχνολογικής συνεργασία και έναν ισχυρό συνδυασμό επιχειρηματικών δραστηριοτήτων βαρέων φορτηγών για τις Isuzu Motors και UD Trucks στην Ιαπωνία και τις διεθνείς αγορές. Αυτό θα απαιτήσει τη μεταφορά ιδιοκτησίας της UD Trucks σε παγκόσμιο επίπεδο από το Volvo Group στην Isuzu Motors, προκειμένου να επιταχυνθεί η ανάπτυξη με την αξιοποίηση μεγαλύτερων όγκων και συμπληρωματικών δυνατοτήτων. Υπάρχει μεγάλη συμπληρωματικότητα μεταξύ των δύο Ομίλων τόσο από γεωγραφική άποψη, όσο και από άποψη γραμμής προϊόντων, με περαιτέρω ευκαιρίες που πρέπει να διερευνηθούν εν ευθέτω χρόνω.

Η αξία της UD Trucks ανέρχεται στα 250 δισ. JPY (περίπου 2,05 δισ. ευρώ στο τέλος Νοεμβρίου 2019) και θα υπόκειται στους τελικούς στόχους της μεταβιβαζόμενης δραστηριότητας και της δέουσας επιμέλειας της Isuzu Motor. Η συναλλαγή αναμένεται να έχει, κατά το κλείσιμο, θετικό αντίκτυπο στα λειτουργικά έσοδα του Volvo Group ύψους περίπου 2 δισ. SEK ( 191,36 εκατ. ευρώ) και αύξηση της καθαρής ταμειακής θέσης του ομίλου Volvo κατά περίπου 22 δισ. SEK (2,11 δισ. ευρώ).

“Ο Όμιλος Volvo και η Isuzu Motors διαθέτουν μια καλά εδραιωμένη σχέση στα μεσαία φορτηγά στην Ιαπωνία, με βάση τον αμοιβαίο σεβασμό, τις κοινές αξίες και το συνεργατικό πνεύμα. Διακρίνουμε μεγάλες δυνατότητες επέκτασης της συνεργασίας μας στον τομέα της τεχνολογίας, των πωλήσεων και των υπηρεσιών, καθώς και σε άλλους τομείς, προς όφελος των πελατών μας και των συνεργατών μας”, δήλωσε ο Martin Lundstedt, Πρόεδρος και CEO του Volvo Group. “Οι συνεργάτες μας της UD Trucks έχουν κάνει εξαιρετική δουλειά στη βελτίωση επιδόσεων τα τελευταία χρόνια και η συμμαχία προσφέρει μια μεγάλη ευκαιρία συνέχισης των επιτυχιών”.

“Η Isuzu Motors και το Volvo Group πιστεύουν ακράδαντα στις επιχειρηματικές ευκαιρίες και στις συνέργειες μεταξύ των δύο Ομίλων. Σκοπός μας είναι να αποκομίσουμε την πλήρη αξία από τις διαφορετικές ειδικότητές μας σε προϊόντα και γεωγραφικές περιοχές. Η συνεργασία μας θα συμβάλει ενεργά στη βελτίωση των υπηρεσιών και την ενίσχυση της ικανοποίησης των πελατών, καθώς και στην προετοιμασία για την επικείμενη επανάσταση στα logistics”, δήλωσε ο Masanori Katayama, Πρόεδρος και Representative Director της Isuzu Motors Limited.

Η προβλεπόμενη στρατηγική συμμαχία μεταξύ του Volvo Group και της Isuzu Motors θα περιλαμβάνει:

  • Δημιουργία μιας τεχνολογικής συνεργασίας, η οποία θα ενισχύσει την συμπληρωματική εμπειρογνωμοσύνη των συμβαλλόμενων μερών, τόσο στις γνωστές, όσο και στις νέες τεχνολογίες, καθώς και τη δημιουργία μιας ευρύτερης βάσης για την υποστήριξη των αναγκαίων, επερχόμενων τεχνολογικών επενδύσεων.
  • Δημιουργία των καλύτερων μακροπρόθεσμων συνθηκών για μια ισχυρότερη επιχειρηματική δραστηριότητα βαρέων φορτηγών για την UD Trucks και την Isuzu Motors στην Ιαπωνία και στις διεθνείς αγορές.
  • Ανίχνευση ευκαιριών για ευρύτερη και σε βάθος συνεργασία στο πλαίσιο της επιχειρηματικής δραστηριότητας επαγγελματικών οχημάτων σε διάφορες γεωγραφικές περιοχές και σειρές προϊόντων, όπως τα ελαφρά και μεσαία φορτηγά.

Υπάρχει η πρόθεση μεταβίβασης της ιδιοκτησίας της UD Trucks, η οποία είχε έσοδα συνολικού ύψους 24 δισ. SEK το 2018. Η επιχείρηση είχε ελάχιστη επίδραση στα λειτουργικά έσοδα του Ομίλου Volvo το 2018.

Όλη η τεχνολογική συνεργασία μεταξύ του Volvo Group και της Isuzu Motors θα πραγματοποιηθεί μέσω ξεχωριστών συμβάσεων.

Το μνημόνιο κατανόησης δεν είναι δεσμευτικό. Τα επόμενα βήματα θα οριστικοποιήσουν το αντικείμενο της μεταφερόμενης δραστηριότητας, με τη δέουσα επιμέλεια από την Isuzu Motors και τις διαπραγματεύσεις για δεσμευτικές συμφωνίες. Η υπογραφή δεσμευτικών συμφωνιών αναμένεται μέχρι τα μέσα του 2020 και το κλείσιμο της συναλλαγής αναμένεται μέχρι τα τέλη του 2020. Όλες οι δυνητικές συναλλαγές θα υπόκεινται σε ρυθμιστικές και άλλες εγκρίσεις.

 

 

Προηγούμενο άρθροMG ZS, το πρώτο κινεζικό EV με 5 αστέρια EuroNCAP
Επόμενο άρθροAvis Budget Group: ξεπερνά τα 200.000 συνδεδεμένα οχήματα