Το MG ZS είναι το πρώτο κινεζικό ηλεκτρικό αυτοκίνητο που λαμβάνει 5 αστέρια από τον EuroNCAP.

Οι προηγούμενες προσπάθειες των κινέζων κατασκευαστών να φτιάξουν αυτοκίνητα αρκετά ανθεκτικά για να περάσουν τις δοκιμές πρόσκρουσης του EuroNCAP, απέτυχαν παταγωδώς. Παράδειγμα το Landwind CX-9, το οποίο το 2010 έλαβε μετά βίας βαθμολογία 2 αστέρων. Ωστόσο, οι Κινέζοι είναι επιμελείς. Το Geely Emgrand EC7 έλαβε 4 αστέρια το 2011 και το Qoros 3 Sedan πρώτευσε το 2013, λαμβάνοντας 5 αστέρια.

Εν τω μεταξύ, το EuroNCAP έχει αυστηροποιήσει τα κριτήριά του, γεγονός που σημαίνει ότι τα 5 αστέρια σήμερα αξίζουν (πολύ) περισσότερο από το 2013. Είναι ακόμα πιο αξιέπαινο το γεγονός πως το MG ZS EV, ένα αμιγώς ηλεκτρικό crossover της κινεζικής SAIC, είναι τουλάχιστον τόσο καλό, όσο και οι ανταγωνιστές του, όπως το Hyundai Kona Electric.

Στην ενότητα “Ενηλίκων επιβατών” λαμβάνει 90%, ενώ σε αυτή των “Παιδιών επιβατών” το MG ZS έλαβε βαθμολογία 85% από τον EuroNCAP. Για τους Ευάλωτους Οδικούς Χρήστες, το αποτέλεσμα ήταν λίγο χαμηλότερο: 64%, αλλά τα στάνταρ συστήματα ADAS του έδωσαν ένα σχετικά καλό 70% για την Υποστήριξη Ασφάλειας. Συγκριτικά, το Hyundai Kona Electric έλαβε 87%, 85%, 62% και 60% αντίστοιχα το 2017.

Το συμπέρασμα είναι ότι οι Κινέζοι έμαθαν πώς να κατασκευάζουν ασφαλή αυτοκίνητα που πληρούν τα ευρωπαϊκά πρότυπα και ως εκ τούτου αξίζουν μια θέση στην ευρωπαϊκή αγορά – ιδιαίτερα εάν βοηθούν στην εξάπλωση της κινητικότητας μηδενικών εκπομπών.

Προηγούμενο άρθροΕξαγορές και συγχωνεύσεις του 2019
Επόμενο άρθροΣτρατηγική συμμαχία Volvo Group και Isuzu Motors