Ο καλύτερος τρόπος να γνωρίζει κάποιος την πορεία μιας αγοράς, είναι να παρακολουθεί τις εξαγορές και συγχωνεύσεις. Οι εξαγορές και συγχωνεύσεις είναι μια καλή ένδειξη για το κατά πόσον ένας κλάδος είναι υγιής και αποτελεί ένα πρακτικό τρόπο θεώρησης του χώρου του στόλου και της κινητικότητας, γνωριμίας με μια νέα κατηγορία της αγοράς ή δραστηριοποίησης σε μια νέα γεωγραφική περιοχή.

Όπως καταδεικνύει η ανασκόπηση που ακολουθεί, το 2019 υπήρξε ένα έτος με πολλές εξαγορές και συγχωνεύσεις.

Ιανουάριος

  1. Η Hitachi Capital εξαγοράζει τη Maske Fleet

Η Maske Fleet είναι εταιρεία ενοικίασης οχημάτων και διαχείρισης στόλου με δραστηριότητες στη Γερμανία, την Αυστρία και τη Δανία. Η εξαγορά της αποτελεί ένα ακόμα βήμα στην πορεία της Hitachi Capital για πανευρωπαϊκή κάλυψη. Μέχρι πρόσφατα, η μόνη ευρωπαϊκή παρουσία της Hitachi Capital ήταν στο Ηνωμένο Βασίλειο. Η εταιρεία επεκτάθηκε προηγουμένως στην Ολλανδία και την Πολωνία.

2. Η Terberg και η Business Lease συγχωνεύονται

Η Terberg Leasing και η Business Lease Nederland ολοκληρώνουν τη συγχώνευσή τους. Οι δύο οικογενειακές ολλανδικές εταιρίες χρηματοδοτικής μίσθωσης οχημάτων ονομάζονται πλέον Terberg Business Lease Group, με συνολικό στόλο 46.500 οχημάτων, μέσω τριών ξεχωριστών επωνυμιών: Business Lease, Privatelease.com και Justlease.

3. Η Bridgestone εξαγοράζει την TomTom Telematics

Η Bridgestone ανακοίνωσε την εξαγορά της TomTom Telematics. Αυτό ταιριάζει στη στρατηγική της Bridgestone, υπ ‘αριθμόν ένα κατασκευαστή ελαστικών στον κόσμο, ώστε να διαφοροποιηθεί σε λύσεις κινητικότητας, όπως οι λύσεις τηλεματικής που προσφέρει η TomTom Telematics.

4. Η Bosch εξαγοράζει την EM-motive

Η προμηθευτική εταιρεία συστημάτων αυτοκινήτων Robert Bosch εξαγοράζει το μερίδιο της Daimler στην EM-motive, κατασκευάστριας κινητήρων για ηλεκτρικά και υβριδικά αυτοκίνητα, που συστάθηκε ως κοινοπραξία από τις δύο εταιρείες. Για τη Bosch, η εξαγορά αυτή είναι το επόμενο λογικό βήμα στην πορεία της για την πρωτοπορία στην αγορά της ηλεκτροκίνησης.

Φεβρουάριος

5. Η PSA εξαγοράζει την TravelCar

Δύο χρόνια μετά την επένδυση στην TravelCar, μια start-up εξειδικευμένη σε λύσεις στάθμευσης και ενοικίασης αυτοκινήτων, ο Όμιλος PSA την εξαγοράζει. Έτσι σηματοδοτείται ο στόχος του για επιτάχυνση της εμπειρίας του στη MaaS.

6. Η VWFS εξαγοράζει την Fleet Logistics

Η Volkswagen Financial Services εξαγοράζει το 60% της Fleet Logistics. Η εξαγορά είναι αποτέλεσμα μιας στρατηγικής συνεργασίας με την TÜV Süd, τους ειδικούς επιθεώρησης και πιστοποίησης που ήταν οι μοναδικοί μέτοχοι (και θα διατηρήσουν το 40%). Η εταιρική σχέση στοχεύει στη δέσμευση και ανάπτυξη των προσφορών κινητικότητας αμφότερων των εταιρειών προς τους πελάτες στόλου.

7. Η KAR εξαγοράζει την COTW

Η KAR Auction Services, η διεθνής εταιρεία remarketing που εδρεύει στις ΗΠΑ, ολοκληρώνει την εξαγορά της CarsOnTheWeb (COTW), του ειδικού πλειστηριασμών αυτοκινήτων με πανευρωπαϊκή παρουσία και έδρα το Βέλγιο. Με την εξαγορά της COTW – εφεξής Adesa Europe – η KAR βελτιώνει τη στρατηγική της θέση και επεκτείνει τη γεωγραφική της κάλυψη, η οποία μέχρι τώρα περιλάμβανε τη Βόρεια Αμερική και το Ηνωμένο Βασίλειο, για να συμπεριλάβει και την ηπειρωτική Ευρώπη.

8. Η Europcar εξαγοράζει σκανδιναβούς franchisees

Η Europcar εξαγοράζει τις δραστηριότητες franchise Europcar Finland και Europcar Norway. Η συμφωνία επεκτείνει το εταιρικό δίκτυο της Europcar από 18 σε 20 χώρες.

9. Η VWFS εξαγοράζει τη LogPay

Η Volkswagen Financial Services αυτόν το μήνα εξαγόρασε επίσης τη LogPay Financial Services, εξειδικευμένη στις κάρτες πληρωμής καυσίμων και διοδίων. Η συμφωνία σηματοδοτεί τη δέσμευση της VWFS για επέκταση του εύρους των υπηρεσιών της κινητικότητας.

10. Η D’Ieteren εξαγοράζει τον βελγικό στόλο της Zipcar

Η θυγατρική της Avis, Zipcar, εγκαταλείπει τη βελγική αγορά. Το προσωπικό, τα οχήματα και οι δραστηριότητές της αναλαμβάνονται από την βελγική εισαγωγική εταιρεία οχημάτων VW Group, D’Ieteren. Θα ενσωματώσει τα περιουσιακά στοιχεία στη δική της πλατφόρμα διαμοιρασμού αυτοκινήτων, Poppy.

Μάρτιος

11. Η ALD αποκτά τη SternLease 

Η ALD Automotive εξαγοράζει τη SternLease, το σκέλος χρηματοδοτικής μίσθωσης του Ομίλου Stern, ο οποίος κατέχει ηγετική θέση στην ολλανδική αγορά λιανικής αυτοκινήτων. Η συναλλαγή αυτή αποσκοπεί στην ενίσχυση της προσφοράς της ALD προς τις ΜΜΕ αλλά και τις ιδιωτικές μισθώσεις στην Ολλανδία.

12. Η Eneco eMobility εξαγοράζει την Flow Charging

Η Eneco eMobility εξαγοράζει την Flow Charging, εταιρεία που παρέχει σταθμούς φόρτισης για επιχειρήσεις και ιδιώτες στην Ολλανδία και το Βέλγιο.

13. Η Autobinck εξαγοράζει τη ROI Fleet&Mobility 

Ο όμιλος Autobinck που εδρεύει στην Ουτρέχτη εξαγοράζει τη ROI Fleet & Mobility, μια ολλανδική εταιρεία διαχείρισης στόλου με περίπου 10.000 οχήματα στο χαρτοφυλάκιό της. Αυτό συμβαδίζει με τη στρατηγική της Autobinck για περαιτέρω ανάπτυξη του φάσματος των υπηρεσιών της κινητικότητας.

14. Η Via ID εξαγοράζει την UbiGo

Η UbiGo, η σουηδική εταιρεία MaaS, εξαγοράστηκε από τη Via ID της Mobivia. Η Via ID αυτοπροσδιορίζεται ως «επιταχυντής επιχειρήσεων» που ειδικεύεται στις υπηρεσίες κινητικότητας.

15. Η ZF εξαγοράζει την Wabco

Με μια συμφωνία ύψους άνω των 6 δισ. ευρώ, η γερμανική πορμηθευτική εταιρεία συστημάτων μετάδοσης κίνησης ZF Friedrichshafen εξαγοράζει την Wabco, προμηθευτή προηγμένων συστημάτων υποστήριξης οδηγού (ADAS). Η ZF και η Wabco συνεργάστηκαν ήδη στο παρελθόν, δημιουργώντας από κοινού ένα σύστημα υποβοήθησης ελιγμών αποφυγής.

Μάιος

16. Η Michelin εξαγοράζει τη Masternaut

Η προμηθευτική εταιρεία συστημάτων παρακολούθησης οχημάτων Masternaut, με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο, εξαγοράζεται από τον γίγαντα Michelin. Η Masternaut θα αποτελεί μέρος του τμήματος σέρβις και λύσεων της Michelin.

17. Η Moovel εξαγοράζει τη Validated 

Η Moovel (που μετονομάστηκε ReachNow) εξαγοράζει τη Validated, μια πλατφόρμα που επιτρέπει σε επιχειρήσεις, εμπόρους λιανικής πώλησης, ιδρύματα και άλλους να επιδοτούν τη μεταφορά των πελατών και των εργαζομένων τους.

Ιούνιος

18. Η Engie εξαγοράζει την ChargePoint 

Η ενεργειακος όμιλος της Engie που εδρεύει στη Γαλλία, εξαγοράζει την ChargePoint Services (CPS), μια εταιρεία παροχής λύσεων φόρτισης EV στην Αγγλία. Η εξαγορά εντάσσεται στον στόχο της Engie να καταστεί σημαντικός παράγοντας στην αγορά EV του Ηνωμένου Βασιλείου, στον εταιρικό, ιδιωτικό και δημόσιο τομέα.

Ιούλιος

19. Η Enterprise UK εξαγοράζει την SHB Hire  

Η Enterprise Rent-A-Car UK εξαγοράζει την SHB Hire, η οποία διαχειρίζεται έναν στόλο με περισσότερα από 18.500 επαγγελματικά οχήματα. Η συμφωνία δημιουργεί μια από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις ενοικίασης εμπορικών οχημάτων του Ηνωμένου Βασιλείου, με συνολικό στόλο περισσότερων από 45.000 επαγγελματικά οχήματα.

20. Η WEX εξαγοράζει τις κάρτες καυσίμων EG Group

Όλες οι δραστηριότητες καρτών καυσίμων του βελγικού ομίλου EG έχουν εξαγορασθεί από την WEX, μια από τις κορυφαίες εταιρείες εξυπηρέτησης στόλων στον κόσμο.

21. Η CarNext.com εξαγοράζει την AutoManager

Η CarNext.com, το πανευρωπαϊκό ψηφιακό marketplace μεταχειρισμένων αυτοκινήτων υψηλής ποιότητας, εξαγοράζει την AutoManager με έδρα το Βέλγιο, μια τεχνολογική εταιρεία που έχει αναπτύξει μια δική της πλατφόρμα ψηφιακής διαχείρισης οχημάτων, που επιτρέπει το απρόσκοπτο online remarketing οχημάτων. Αυτό επιτρέπει στην CarNext.com να δημιουργήσει μια διασυνοριακή αγορά για υψηλής ποιότητας μεταχειρισμένα αυτοκίνητα και ανεξάρτητους προμηθευτές σε 23 ευρωπαϊκές χώρες.

Αύγουστος

22. Ο Marc Odinius εξαγοράζει την Dataforce 

Ο Marc Odinius, Διευθύνων Σύμβουλος της Dataforce για πολλά χρόνια, εξαγοράζει όλες τις μετοχές της εταιρείας και είναι πλέον ο μοναδικός ιδιοκτήτης της. Η εταιρεία έρευνας αγοράς και δεδομένων αυτοκινήτων διαθέτει περίπου 90 εργαζόμενους στη Φρανκφούρτη, τη Ρώμη και το Πεκίνο.

Οκτώβριος

23. Η Hitachi Capital εξαγοράζει τη Mobilease 

Η Hitachi Capital εξαγοράζει μειοψηφικό μερίδιο (49%) της ολλανδικής Mobility Mixx, πρώην θυγατρικής της LeasePlan, ενώ η ολλανδική θυγατρική της Hitachi Mobility Lease έχει εξαγοράσει τη βελγική εταιρεία μίσθωσης Mobilease. Με αυτές τις εξαγορές, η Hitachi Capital επεκτείνεται στην Ευρώπη.

24. Η Toyota Fleet Mobility εξαγοράζει την Inchcape Fleet Solutions 

Η Toyota Fleet Mobility εξαγοράζει μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες leasing του Ηνωμένου Βασιλείου, την Inchcape Fleet Solutions (IFS), για £ 100 εκατομμύρια (€ 113,5 εκατομμύρια). Η εξαγορά συνεχίζει τη στρατηγική εξέλιξης της Toyota από κατασκευάστρια αυτοκινήτων σε πάροχο κινητικότητας.

25. Η Συμφωνία συγχώνευσης PSA – FCA

Η αυτοκινητοβιομηχανία Fiat Chrysler Automobiles (FCA) και ο γαλλικός όμιλος κατασκευής αυτοκινήτων Peugeot κ. ά., PSA, συμφωνούν για συγχώνευση που θα δημιουργήσει την τέταρτη μεγαλύτερη αυτοκινητοβιομηχανία παγκοσμίως και θα είναι σε θέση να αντιμετωπίσει μια σειρά δαπανηρών τεχνολογικών και ρυθμιστικών προκλήσεων.

Νοέμβριος

26. Η Pon Bike εξαγοράζει την Urban Arrow

Η ολλανδική εταιρία Pon Bike εξαγοράζει την επίσης ολλανδική Urban Arrow, εταιρεία κατασκευής ηλεκτρικών ποδηλάτων μεταφορών. Στόχος είναι να αυξηθεί η πελατειακή βάση της Pon Bike στην εγχώρια αγορά και διεθνώς.

27. Η Geotab εξαγοράζει την Intendia 

Ο παγκόσμιος προμηθευτής τηλεματικής Geotab εξαγοράζει την Intendia, μια ισπανική εταιρεία μηχανικών που ειδικεύεται στην ενσωμάτωση τεχνολογικών λύσεων για την ευρωπαϊκή αγορά βαρέων οχημάτων. Η εξαγορά αυξάνει τις μηχανολογικές ικανότητες της Geotab, συμπληρώνει το χαρτοφυλάκιο προϊόντων της και ενισχύει τις ευκαιρίες ανάπτυξής της στην Ευρώπη.

28. Η Pon και η NS συγχωνεύουν τις θυγατρικές κινητικότητας

Ο ολλανδικός όμιλος συστημάτων αυτοκινήτων Pon και η ολλανδική εθνική εταιρεία σιδηροδρόμων NS συγχωνεύουν τις θυγατρικές τους κινητικότητας. Εφεξής, η Urban Mobility (Pon) και η Hely (NS) θα συνεχίσουν από κοινού ως Hely.

 

Προηγούμενο άρθροΟ Hideyuki Sakamoto υποψήφιος για το ΔΣ της Νissan
Επόμενο άρθροMG ZS, το πρώτο κινεζικό EV με 5 αστέρια EuroNCAP