Με νωπές τις δάφνες από την κατάκτηση του τίτλου «Χρυσό Τιμόνι 2021» ως το καλύτερο ηλεκτρικό SUV της χρονιάς, το Skoda ENYAQ iV βρίσκεται μεταξύ των επτά φιναλίστ για το ευρωπαϊκό βραβείο “Car of the Year 2022”.

Οι επτά φιναλίστ για το βραβείο Car of the Year 2022 είναι τα ακόλουθα μοντέλα: Cupra Born, Ford Mustang Mach-E, Hyundai Ioniq 5, Kia EV6, Peugeot 308 και Renault Mégane E-Tech.

Πρόκειται για πανευρωπαϊκό βραβείο με μεγάλο κύρος στην αυτοκινητοβιομηχανία. Απονέμεται σε ετήσια βάση από το 1963, σε ένα θεσμό που συνδιοργανώνουν εννέα έγκυρα και έγκριτα ευρωπαϊκά περιοδικά αυτοκινήτου. Μέσα στο 2021 παρουσιάστηκαν συνολικά 65 νέα μοντέλα. Το Skoda ENYAQ iV ψηφίστηκε στην τελική επτάδα των φιναλίστ από μία διεθνή επιτροπή, αποτελούμενη από 61 δημοσιογράφους από 23 ευρωπαϊκές χώρες – ανάμεσά τους και η Ελένη Ξενάκη από το περιοδικό «4Τροχοί». Η ίδια επιτροπή θα αναδείξει τον τελικό νικητή, μετά από μία απαιτητική ολιγοήμερη διαδικασία οδήγησης-δοκιμών των επτά μοντέλων, στις αρχές του επόμενου χρόνου.

Η παρουσία ενός αυτοκινήτου στην τελική επτάδα του Car of the Year αποτελεί από μόνη της μεγάλη επιτυχία, με το ENYAQ iV να διαδέχεται την OCTAVIA, που βρέθηκε στην ίδια θέση πριν ένα χρόνο. Το αμιγώς ηλεκτρικό SUV, το πρώτο μοντέλο της τσέχικης αυτοκινητοβιομηχανίας που βασίζεται στην αρθρωτή πλατφόρμα ειδικά για την ηλεκτροκίνηση (ΜΕΒ) του Volkswagen Group, αποτελεί το πρώτο δείγμα γραφής της μάρκας στη φιλόδοξη στρατηγική της για την ηλεκτροκίνηση. Διατίθεται τόσο σε πισωκίνητες όσο και τετρακίνητες εκδόσεις, με επιλογή από τρία μεγέθη μπαταριών και πέντε επίπεδα ισχύος, από 109 έως 220 kW (148 έως 299 PS). Η αυτονομία του ξεπερνά τα 520 χλμ. (κατά WLTP), με τις προτεινόμενες τιμές λιανικής στην Ελλάδα να ξεκινούν από 30.026 € (με συνυπολογισμό της επιδότησης του προγράμματος «Κινούμαι Ηλεκτρικά».

Τα 61 μέλη της επιτροπής Car of the Year προέρχονται από 23 ευρωπαϊκές χώρες, με τον αριθμό συμμετεχόντων από κάθε χώρα να εξαρτάται από το μέγεθος της εκάστοτε αγοράς. Με τον μέγιστο αριθμό των έξι δημοσιογράφων εκπροσωπούνται οι Γερμανία, Γαλλία, Ηνωμένο, Ιταλία και Ισπανία. Τα τελευταία χρόνια η ανακήρυξη του νικητή περιλαμβανόταν στις εκδηλώσεις της Έκθεσης Αυτοκινήτου της Γενεύης, κάθε άνοιξη. Με την ερχόμενη έκθεση να έχει αναβληθεί λόγω της πανδημίας, η ανακοίνωση θα γίνει πάλι στη Γενεύη, όμως σε τελετή ειδικά διοργανωμένη γι’ αυτόν τον σκοπό, στις 28 Φεβρουαρίου.

Προηγούμενο άρθροSkoda KAROQ: το επιτυχημένο SUV της μάρκας ανανεώνεται
Επόμενο άρθροEκδόσεις και τιμές του νέου Ford Fiesta στην Ελλάδα