ΣΕΑΑ: Απάτη μη καταβολής ΦΠΑ σε μεταχειρισμένα

Την απάτη μη καταβολής ΦΠΑ σε εισαγόμενα μεταχειρισμένα αυτοκίνητα με θύματα ανυποψίαστους καταναλωτές, επισημαίνει ανακοίνωση του ΣΕΑΑ.

Συγκεκριμένα, αναφέρεται σε φοροδιαφυγή ΦΠΑ σε μεγάλο αριθμό εισαγομένων μεταχειρισμένων αυτοκινήτων την οποία ανακοίνωσε η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ).

Ειδικότερα, από τις πρώτες απαντήσεις επί ερωτημάτων που απέστειλε το τελωνείο σε ξένες αρχές, προκύπτει ότι σε ποσοστό 40% (!) δεν καταβλήθηκε ο οφειλόμενος ΦΠΑ. Το μέσο πρόστιμο ανά περίπτωση, πέραν των οφειλόμενων εισαγωγικών δασμών, είναι 6.850 ευρώ.

Η απάτη μη καταβολής ΦΠΑ ζημιώνει τον αγοραστή του οχήματος

Ο Σύνδεσμος Εισαγωγέων Αντιπροσώπων Αυτοκινήτων (ΣΕΑΑ), υπενθυμίζει στην ανακοίνωσή του, ότι οι τελωνειακές παραβάσεις και τα οφειλόμενα πρόστιμα «ακολουθούν» το όχημα.

Αν δηλαδή ένας πελάτης αγοράσει ένα αυτοκίνητο για το οποίο ο εισαγωγέας έμπορος μεταχειρισμένων έχει διαπράξει φοροδιαφυγή /λαθρεμπορία στο τελωνείο και αυτό ανακαλυφθεί μεταγενέστερα:

  • Το όχημα δεσμεύεται από το κράτος, ωσότου εξοφληθούν όλα τα πρόστιμα και τελεσιδικήσουν τα ένδικα μέσα.
  • Το τελωνείο στρέφεται κατά του αγοραστή, αν τυχόν εικονικά στο όνομα αυτού πραγματοποιήθηκε ο τελωνισμός.
  • Σε κάθε περίπτωση, το όχημα απαγορεύεται να μεταβιβαστεί.

Συνεπώς, κάθε αγοραστής εισαγομένου μεταχειρισμένου πρέπει να επιβεβαιώνει ότι το όχημα που προμηθεύεται έχει εκτελωνιστεί νόμιμα, με αληθή παραστατικά κλπ.

 

Προηγούμενο άρθροΗ bp εταίρος της Digital Charging Solutions
Επόμενο άρθροFord: Έλεγχος – πιστοποίηση ποιότητας μεταχειρισμένου