Το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα LIFE GreenYourMove έχει ως στόχο την ανάπτυξη ενός πλοηγού που προωθεί τη χρήση των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς και ταυτόχρονα ελαχιστοποιεί τις εκπομπές των αερίων του θερμοκηπίου. Ο πλοηγός, που δίνει με εύχρηστο και γρήγορο τρόπο τα βέλτιστα δρομολόγια των δημοσίων μέσων μεταφοράς από ένα σημείο σε ένα άλλο, περιλαμβάνει το δίκτυο τριών ευρωπαϊκών χωρών (Ελλάδα, Τσεχία και Σλοβακία). Στόχος είναι η μείωση των παραγόμενων αερίων ρύπων και η ελαχιστοποίηση του χρόνου μεταφοράς των επιβατών. Το 2016 παρουσιάστηκε μία πρώτη δοκιμαστική έκδοση του πλοηγού, ενώ την ίδια χρονιά ολοκληρώθηκε και η βάση δεδομένων της πλατφόρμας. Για την εύρεση της βέλτιστης διαδρομής, ο πλοηγός χρησιμοποιεί συνδυασμό ευρετικών και αναλυτικών προσεγγίσεων. Στο πλαίσιο δημιουργίας του αναπτύχθηκε και ένα νέο μοντέλο υπολογισμού αερίων ρύπων από μέσα μεταφοράς.

Από το Σεπτέμβριο 2018 ο πλοηγός παρουσιάζεται σε όλες τις μεγάλες πόλεις της ηπειρωτικής Ελλάδας. Συγκεκριμέναο ο πλοηγός παρουσιάστηκε κατά την διάρκεια της 83ης ΔΕΘ τον Σεπτέμβριο στη Θεσσαλονίκη με διπλή παρουσία, στα περίπτερα του πανεπιστημίου Θεσσαλίας και της ΤΡΑΙΝΟΣΕ. Και στα δύο σημεία οι ενδιαφερόμενοι μπορούσαν να ενημερωθούν για να τον κατεβάσουν στο κινητό τους (IOS & Android) δωρεάν και να τον χρησιμοποιήσουν στην πράξη, για την επόμενη μετακίνηση τους. Στην ίδια εκδήλωση πραγματοποιήθηκε και η ημερίδα με τίτλο «Αστικές και Υπεραστικές Συγκοινωνίες, το σήμερα και το αύριο» με κύριους ομιλητές τους Μιχάλη Σακελλαρίου, Πρόεδρο των Αστικών Λάρισας και Δημήτρη Κολυνδρίνη, Πρόεδρο των Υπεραστικών ΚΤΕΛ Μαγνησίας.

Κατά την διάρκεια της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας (16-22 Σεπτεμβρίου) υλοποιήθηκαν προωθητικές δράσεις από την επιστημονική ομάδα του GreenYourMove, σε συνεργασία με 22 παρόχους μέσων μαζικής μεταφοράς 11 πόλεων της Ελλάδας. Ο πλοηγός παρουσιάστηκε στους προέδρους, μετόχους και συνεργάτες αστικών και υπεραστικών λεωφορείων, σε εκπροσώπους δήμων και περιφερειών και σε μέσα μαζικής ενημέρωσης, ενώ παράλληλα ομάδες ατόμων παρουσίαζαν την εφαρμογή σε επιβάτες σε κεντρικούς σταθμούς κάθε πόλης. Η προώθηση περιελάμβανε εκδηλώσεις ενημέρωσης σε πραγματικό χρόνο της εφαρμογής, προωθητικά αυτοκόλλητα που τοποθετήθηκαν στο πίσω/πλάγιο μέρος των λεωφορείων, και εισιτήρια, που δόθηκαν ως δώρο σε επιβάτες που κατέβαζαν την εφαρμογή στο κινητό τους. Προωθητικές αφίσες του πλοηγού τοποθετήθηκαν σε σταθμούς και στάσεις των ΚΤΕΛ και του ΟΣΕ.

Οι δράσεις ξεκίνησαν από την Πάτρα στις 14 Σεπτεμβρίου και συνεχίστηκαν στις πόλεις Αλεξανδρούπολη, Κομοτηνή, Λάρισα, Τρίκαλα, Βόλο, Κατερίνη, Λαμία, Χαλκίδα, Σέρρες και Φλώρινα.

Το LIFE GreenYourMove (GYM) συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπό τον άξονα για το περιβάλλον – LIFE14 ENV/GR/000611, το πράσινο ταμείο και την Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας. Πρόκειται για συνεργασία συνολικά 6 εταίρων από την Ελλάδα (Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, AVMap GIS A.E., ΤΡΑΙΝΟΣΕ Α.Ε. και ΕΜΙΣΙΑ Α.Ε), την Τσεχία (CHAPSspol. s.r.o.) και την Σλοβακία (INPROP) υπό το συντονισμό του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Επισκεφθείτε την σχετική ιστοσελίδα

Προηγούμενο άρθροΣτην Ελλάδα η Euro Repar Car Service
Επόμενο άρθροΗ VWFS προσφέρει δωρεάν ένα εργαλείο για το IFRS 16