Οι ταξινομήσεις νέων αυτοκινήτων κατά το 2019 σε όλη την ΕΕ αυξήθηκαν συνολικά κατά 1,2%, δεδομένου ότι ο Δεκέμβριος ήταν ένας μήνας που παρουσίασε υψηλή ζήτηση.
Συγκεκριμένα, τον Δεκέμβριο του 2019, η ζήτηση επιβατικών αυτοκινήτων στην Ευρωπαϊκή Ένωση αυξήθηκε για τέταρτο συνεχή μήνα (+ 21,7%), σημειώνοντας το υψηλότερο ρεκόρ Δεκεμβρίου μέχρι σήμερα. Αυτό οφείλεται εν μέρει στη χαμηλή βάση σύγκρισης, καθώς οι ταξινομήσεις μειώθηκαν κατά 8,4% το Δεκέμβριο του 2018. Εντούτοις, συγκεκριμένες εξελίξεις της αγοράς συνέβαλαν επίσης σε αυτή την εξαιρετική ανάπτυξη.
Αύξηση των πωλήσεων αυτοκινήτων παρατηρήθηκε στη Γαλλία (+ 27,7%) και στη Σουηδία (+ 109,3%), καθώς και οι δύο χώρες ανακοίνωσαν σημαντικές αλλαγές στα τέλη εκπομπών CO2 για το 2020, ενώ η Ολλανδία (+ 113,9%) αποφάσισε να αυξήσει τη φορολογία των εταιρικών ηλεκτρικών οχημάτων από 4% σε 8% από τον Ιανουάριο του 2020. Ως εκ τούτου, όλες οι χώρες της ΕΕ – συμπεριλαμβανομένων των πέντε μεγάλων αγορών – σημείωσαν σταθερούς ρυθμούς ανάπτυξης το Δεκέμβριο.
Οι συνολικές ταξινομήσεις αυξήθηκαν το 2019 κατά 1,2% σε όλη την ΕΕ, ξεπερνώντας τις 15,3 εκατομμύρια μονάδες και σημειώνοντας το έκτο κατά σειρά έτος ανάπτυξης. Το έτος ξεκίνησε αδύναμα λόγω του συνεχιζόμενου αντίκτυπου της θέσπισης δοκιμών WLTP τον Σεπτέμβριο του 2018. Ωστόσο, το τελευταίο τρίμηνο του 2019 και ειδικότερα ο Δεκέμβριος, ώθησαν τις συνολικές ετήσιες επιδόσεις της αγοράς της ΕΕ σε θετικό πρόσημο.
Αναφορικά με τις πέντε μεγαλύτερες αγορές της ΕΕ, η Γερμανία (+ 5,0%) σημείωσε τη μεγαλύτερη αύξηση πέρυσι, ακολουθούμενη από τη Γαλλία (+ 1,9%) και την Ιταλία (+ 0,3%). Αντίθετα, τόσο η Ισπανία (-4,8%) όσο και το Ηνωμένο Βασίλειο (-2,4%) είχαν μείωση της ζήτησης το 2019.
Οκτώ χώρες από τα μέλη της ΕΕ (Αυστρία, Κύπρος, Τσεχία, Φινλανδία, Ιρλανδία, Πορτογαλία, Ισπανία, Ηνωμένο Βασίλειο) και δύο της ΕΖΕΣ (Ισλανδία, Νορβηγία) παρουσίασαν πτώση συνολικά το 2019. Η Ελλάδα συγκαταλέγεται στις χώρες που κατέγραψαν υψηλό ποσοστό αύξησης. Αναλυτικά στον παρακάτω πίνακα.
Όσον αφορά τις αυτοκινητοβιομηχανίες, όπως φαίνεται και από τον παρακάτω πίνακα, από τις 15 συνολικά, οι εννέα σημείωσαν άνοδο στην ευρωπαϊκή αγορά στο σύνολο του έτους και οι έξι πτώση.