Στο International Transport Forum (ITF), ο Luca de Meo, Πρόεδρος της ACEA και CEO του Renault Group, απευθύνθηκε σε υπουργούς μεταφορών από όλο τον κόσμο, αναφερόμενος στην παγκόσμια πρόκληση απανθρακοποίησης των μεταφορών.

«Η κλιματική αλλαγή είναι παγκόσμιο πρόβλημα και απαιτεί παγκόσμια αντιμετώπιση», δήλωσε ο κ. de Meo κατά την ανοιχτή υπουργική σύνοδο του ITF. Επεσήμανε επίσης το ενδεχόμενο διαφορετικών προσεγγίσεων σε διαφορετικές περιοχές του κόσμου. «Οι ευρωπαϊκές αυτοκινητοβιομηχανίες, συνήθως με παγκόσμιο αποτύπωμα και εύρος αγορών, αντιλαμβάνονται πως η προσέγγιση απανθρακοποίησης πρέπει να διαφέρει ανά περιοχή, απλώς και μόνον επειδή οι συνθήκες διαφέρουν. Δεν θα υπάρξει μαγική παρέμβαση που θα φέρει όλες τις παγκόσμιες αγορές στο ίδιο επίπεδο οικολογικής απόδοσης ταυτοχρόνως».

Ο κ. De Meo επεσήμανε τη δέσμευση της αυτοκινητοβιομηχανίας για απανθρακοποίηση. «Παγκοσμίως, οι κατασκευαστές οχημάτων και μπαταριών επενδύουν 1 τρισεκατομμύριο δολάρια εντός της δεκαετίας για μετάβαση σε ηλεκτρικά οχήματα –πολύ υψηλότερο ποσό από οποιονδήποτε άλλον κλάδο».

Ωστόσο, προειδοποίησε πως η μετάβαση δεν μπορεί να υποστηρίζεται μόνον από την αυτοκινητοβιομηχανία. «Αφορά σε ομαδική προσπάθεια και πρέπει να συμμετάσχουμε όλοι, σε ολόκληρη την αλυσίδα αξίας. Πρέπει οι δημόσιες υπηρεσίες να αναλάβουν την ευθύνη συντονισμού των στρατηγικών των διαφόρων κλάδων: αυτοκινητοβιομηχανίας, εξόρυξης, ενέργειας, υποδομών».

Ο συντονισμός μεταξύ χωρών και περιοχών είναι επίσης σημαντικός, τόνισε ο de Meo, κάνοντας έκκληση για παγκόσμια συνεργασία. «Απαιτείται άριστη συνεργασία σε υψηλό επίπεδο, για να διασφαλιστούν το εμπόριο, η ανταγωνιστικότητα, οι οικονομίες κλίμακας και κοινά πρότυπα. Χρειάζονται επειγόντως τεράστιες επενδύσεις για τον περιορισμό της κλιματικής αλλαγής και δεν έχουμε την πολυτέλεια να αγνοήσουμε την οικονομική απόδοση που παρέχει η παγκόσμια ανοιχτή αγορά. Γι’ αυτό απαιτείται αμοιβαιότητα, σεβασμός στους πολυμερείς κανονισμούς και ίσοι όροι ανταγωνισμού».

Το ITF 2023 και η απανθρακοποίηση των μεταφορών

Το θέμα του ITF 2023, στις 24-26 Μαΐου στη Λειψία της Γερμανίας, ήταν «Ενίσχυση βιώσιμων οικονομιών μέσω οικολογικών μεταφορών». Δείτε εδώ στιγμιότυπα από το συνέδριο.

Η πρωτοβουλία Decarbonising Transport (DT) είναι η κύρια συμβολή του ITF στην κατανόηση του τρόπου διασφάλισης ενός μέλλοντος χαμηλών εκπομπών άνθρακα για τις μεταφορές.

Υπάρχει ένα σημαντικό κενό στη χρηματοδότηση που απαιτείται για την επαρκή υποστήριξη της πρώιμης φάσης της ανάπτυξης της τεχνολογίας μεταφορών μηδενικών εκπομπών στις αναδυόμενες οικονομίες τα επόμενα πέντε χρόνια – μέχρι στιγμής μόνο το 6,5% της εκτιμώμενης χρηματοδότησης που απαιτείται έχει παραδοθεί για τη στήριξη της μετάβασης σε ηλεκτρικά οχήματα. Υπάρχουν επίσης σημαντικές ανάγκες για επενδύσεις σε νέες υποδομές ή στη διατήρηση υφιστάμενων υποδομών μεταφορών που θα επιτρέψουν βιώσιμα πολυτροπικά συστήματα μεταφορών. Πρέπει να υπάρξει επειγόντως ένα σημαντικό ποσό πρόσθετης χρηματοδότησης για την επίτευξη των στόχων απαλλαγής από τις εκπομπές άνθρακα στις μεταφορές.

Ο Nicolas Peltier, επικεφαλής του τομέα μεταφορών της Παγκόσμιας Τράπεζας, δήλωσε σχετικά: “Δεν μπορούμε να σκεφτούμε την ενεργειακή μετάβαση και τον εξηλεκτρισμό διαδοχικά. Δεν έχουμε χρόνο. Πρέπει να προχωρήσουν χέρι-χέρι.”

Δείτε εδώ το σχετικό video.

Προηγούμενο άρθροΗ χρήση ζωικών λιπών στις ευρωπαϊκές μεταφορές
Επόμενο άρθροΗ ανάλυση της JATO Dynamics για τον Απρίλιο 2023