Ian Callum, Jaguar Director of Design - JAGUAR DESIGN TEAM AT JAGUAR HQ IN COVENTRY 10/7/14

Η Jaguar ανακοίνωσε πως ο Ian Callum, Διευθυντής Σχεδιασμού, πρόκειται να αποχωρήσει από την εταιρεία μετά από δύο δεκαετίες στο τιμόνι της Jaguar Design. Ο Julian Thomson, μέχρι σήμερα Διευθυντής Δημιουργικού Σχεδιασμού, παίρνει τη θέση του Διευθυντή Σχεδιασμού από την 1η Ιουλίου. Ο Ian Callum θα συνεχίσει να συνεργάζεται με τη Jaguar ως Σύμβουλος Σχεδιασμού.

Από την ένταξή του στην Jaguar το 1999, ο Ian Callum έστησε μια δημιουργική ομάδα σχεδιασμού παγκοσμίου επιπέδου, καθιέρωσε μια νέα φιλοσοφία σχεδίασης και αναβίωσε τη γκάμα με σχέδια που απέσπασαν βραβεία. Σε αυτά περιλαμβάνονται το F-Type – το πρώτο διθέσιο σπορ αυτοκίνητο της Jaguar μετά το θρυλικό E- Type – τα XE, XF και XJ saloons και τα πρώτα SUV – F-Pace, E-Pace και πιο πρόσφατα το πλήρως ηλεκτρικό Ι- Pace, το οποίο τον Απρίλιο στέφθηκε Παγκόσμιο Αυτοκίνητο της Χρονιάς 2019, World Car Design της χρονιάς και World Green Car.

“Είχα μια καταπληκτική καριέρα στη Jaguar. Μια από από τις σημαντικότερες εμπειρίες μου ήταν η δημιουργία του XF, επειδή αποτελούσε την αρχή μιας νέας εποχής που έφερε την Jaguar από την παράδοση στη σύγχρονη σχεδίαση – ήταν μια σημαντική καμπή στην ιστορία μας. Η σχεδίαση του F-Type ήταν ένα όνειρο που έγινε πραγματικότητα για μένα και το I-Pace ήταν μια ευκαιρία να δημιουργήσουμε κάτι εξαιρετικά καινοτόμο, που θα ανέτρεπε πραγματικά την αντίληψη για την Jaguar – και η επιτυχία του αποδεικνύει πόσο πολύ προχώρησε η μάρκα. Ανέλαβα αυτά τα καθήκοντα με αποστολή να ξαναπάρει η σχεδίαση της Jaguar τη θέση που της άξιζε. Χρειάστηκαν 20 χρόνια, αλλά πιστεύω πως έχω επιτύχει αυτό που προγραμμάτισα να κάνω. Δεδομένης της δύναμης, τόσο των προϊόντων μας, όσο και της ομάδας σχεδιασμού, θεωρώ πως τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή να προχωρήσω, τόσο προσωπικά, όσο και επαγγελματικά, και να διερευνήσω άλλα σχέδια. Η σχεδίαση των αυτοκινήτων Jaguar ήταν για μένα ένα όνειρο ζωής και χαίρομαι που παραμένω ενεργός ως σύμβουλος της μάρκας. Έχω συνεργαστεί στενά με τον Julian Thomson για 18 χρόνια – είναι ένας εξαιρετικά ταλαντούχος σχεδιαστής και το απολύτως σωστό πρόσωπο για να οδηγήσει τη σχεδίαση της Jaguar στο επόμενο κεφάλαιο”, δήλωσε ο Ian Callum, Jaguar Director of Design.

Ο Ian Callum πέρασε τα πρώτα 12 χρόνια της καριέρας του στα Ford Design Studios, ανερχόμενος για να γίνει Chief Designer του TWR Design, όπου ήταν υπεύθυνος για την Aston Martin DB7, την Vanquish και την DB. Θεωρούμενος ευρέως ως ένα από τα κορυφαία ταλέντα στον κόσμο σχεδίασης της αυτοκινητοβιομηχανίας, το 2005 ο Ian Callum απέσπασε τον τίτλο του Βασιλικού Σχεδιαστή για τη Βιομηχανία (Royal Designer for Industry) από την RSA. Το 2014 του απενεμήθη το Παράσημο Minerva – το υψηλότερο βραβείο της Chartered Society of Designers, το οποίο απονέμεται για σχεδιαστικά επιτεύγματα ζωής.

“Η συμβολή του Ian Callum στην φήμη της Jaguar ως κορυφαίας του κλάδου στη σχεδίαση δεν αποτελεί υπερβολή. Ο Ian αντιπροσωπεύει την πιο προχωρημένη, επαναστατική και ‘εμπρηστική’ προσέγγιση σχεδίασης αυτοκινήτων. Δημιούργησε μια νέα γλώσσα σχεδίασης για τη Jaguar – και το πάθος του γι’ αυτήν μεταμόρφωσε εντελώς τη γκάμα της κατά τη διάρκεια των 20 χρόνων. Καινοτόμα, όμορφα, βλέπουν στο μέλλον και παραμένουν πιστά στην πρωτοπόρο κληρονομιά μας. Τα σημερινά βραβευμένα αυτοκίνητα της Jaguar αποδεικνύουν την αφοσίωση του Ian – μπορείτε να δείτε την ‘υπογραφή’ του στο καθένα από αυτά. Κατά τη γνώμη μου, τα F-Type, F-Pace και I-Pace, που απέσπασαν τα βραβεία World Car Design of the Year και άλλαξαν τους κανόνες του παιχνιδιού, είναι ίσως τα μεγαλύτερα επιτεύγματά του”.

“Πιστεύω ότι θα αποτελέσουν μελλοντικούς θρύλους. Τόσο προσωπικά, όσο και για λογαριασμό όλων στη Jaguar, θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Ian για όλα όσα έκανε και είμαι ευτυχής που δεσμεύτηκε να συνεχίσει να είναι ο πρεσβευτής της Jaguar ως σύμβουλος σχεδίασης. Θα ήθελα επίσης να συγχαρώ τον Julian για τα νέα του καθήκοντα ως Διευθυντή Σχεδιασμού. Τώρα ήλθε η ώρα του Julian να διαμορφώσει την ομάδα του και την επόμενη γενιά Jaguars. Είμαι ενθουσιασμένος για το μέλλον της Jaguar και για το γεγονός πως ο Julian θα συνεχίσει να οδηγεί τη μάρκα ως παγκόσμια ηγέτιδα σχεδίασης στον κλάδο της αυτοκινητοβιομηχανίας”, δήλωσε ο Prof. Dr Ralf Speth, Jaguar Land Rover Chief Executive Officer.

Julian Thomson, JAGUAR DESIGN TEAM AT JAGUAR HQ IN COVENTRY 10/7/14

Ως Creative Design Director, ο Julian Thomson ήταν υπεύθυνος για τη δημιουργία της μελλοντικής στρατηγικής σχεδιαστικής κατεύθυνσης για τη μάρκα. Από τότε που πήγε στην Jaguar το 2000, επέβλεψε τη σχεδιαστική ανάπτυξη του συνόλου της τρέχουσας σειράς προϊόντων. Ο Julian Thomson ξεκίνησε τη σταδιοδρομία του στη Ford, στο Dunton της Αγγλίας, πριν μετακινηθεί στη Lotus, όπου ήταν Επικεφαλής Σχεδίασης και κατόπιν Επικεφαλής Εξωτερικής Διαμόρφωσης στο Concept Design Center του Ομίλου Volkswagen.

“Αποτελεί τιμή για μένα να αναλάβω τη θέση του Διευθυντή Σχεδίασης της Jaguar. Είναι μεγάλο προνόμιο να ηγούμαι μιας τόσο ταλαντούχας ομάδας και να συνεχίσουμε να οικοδομούμε την επιτυχία μας. Η σχεδίαση στην αυτοκινητοβιομηχανία κινείτο πάντα με ταχείς ρυθμούς, αλλά σήμερα μεταβάλλεται με ρυθμό ταχύτερο από ποτέ. Είμαι παθιασμένος με το γεγονός πως θα εξασφαλίσουμε την πρωτοπορία της Jaguar Design σε αυτή την κατεύθυνση και στα αυτοκίνητα που θα οδηγήσουν το μέλλον μας”, δήλωσε από την πλευρά του ο Julian Thomson, Jaguar Creative Design Director

Προηγούμενο άρθροΗ FCA απέσυρε την πρόταση συγχώνευσης με τη Renault
Επόμενο άρθροH Uber επιτυγχάνει τους στόχους της με ζημία 1 δισ. δολ. το α’ τρίμηνο