Οι ευρωπαϊκές αγορές μεταχειρισμένων αυτοκινήτων σημείωσαν μείωση στις υπολειμματικές αξίες (RV) τον Μάρτιο 2024.

Οι ειδικοί του Autovista Group (μέρος της J.D. Power) αναλύουν τις επιρροές και τις τάσεις με τον εκδότη του Autovista24, Tom Geggus.

Η μέση RV ενός αυτοκινήτου τριών ετών 60.000 χλμ συρρικνώθηκε σε πολλές μεγάλες αγορές μεταχειρισμένων αυτοκινήτων της Ευρώπης τον Μάρτιο. Ως ποσοστό της αρχικής τιμής καταλόγου (%RV), οι τιμές μειώθηκαν τόσο σε μηνιαία βάση, όσο και σε ετήσια σε κάθε περιοχή.

Οι μειώσεις ήταν σχετικά οριακές σε μηνιαία βάση. Η Ιταλία σημείωσε τη μεγαλύτερη πτώση, με το %RV να υποχωρεί κατά 0,6 ποσοστιαίες μονάδες (pp) στο 53,6%. Η Ελβετία σημείωσε πτώση 0,5 στο 47,6%, ενώ οι τιμές μειώθηκαν κατά 0,4 % στην Αυστρία (51,8%). Στο Ηνωμένο Βασίλειο, το %RV συρρικνώθηκε κατά 0,3 % στι 52,5%, ενώ η Ισπανία και η Γερμανία παρουσίασαν πτώση 0,2 % στο 59,9% και 50,6% αντιστοίχως.

Οι μειώσεις ήταν πιο έντονες από τις τιμές του περασμένου μήνα έναντι αυτών του Μαρτίου 2023. Το Ηνωμένο Βασίλειο υπέστη τη μεγαλύτερη μείωση κατά 12,8%, ακολουθούμενο από την Γερμανία κατά 6,7%. Η Ελβετία υπέστη μείωση 3,7% και η Αυστρία υποχώρησε κατά 3,6%. Έπονται η Ισπανία και η Ιταλία, με πτώση 2,7% και 2%. αντιστοίχως.

Τέσσερις από αυτές τις αγορές σημείωσαν πτώση ζήτησης σε ετήσια βάση, όπως φαίνεται από τον δείκτη όγκου πωλήσεων (SVI). Στην Ιταλία, τα αυτοκίνητα ηλικίας μεταξύ δύο και τεσσάρων ετών παρουσίασαν μείωση του SVI κατά 14,7%. Έπεται το Ηνωμένο Βασίλειο, με πτώση 14,6% και η Ελβετία, με πτώση 13,9%. Η μείωση του SVI της Γερμανίας ήταν πιο μικρή, στο 2,7%. Εάν η ζήτηση συνεχίσει να μειώνεται και η προσφορά παραμείνει σταθερή, οι RV θα δεχτούν αυξημένη πίεση.

Φφωτογραφία αρχείου

Προηγούμενο άρθροPeugeot Sport: περιβαλλοντικό βραβείο από τη FIA
Επόμενο άρθροContiConnect Lite, για ψηφιακή διαχείριση ελαστικών