Η HERE Technologies λανσάρει νέο χάρτη για τον επικείμενο κανονισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης που αφορά στην έξυπνη υποστήριξη ταχύτητας. 

Η Έξυπνη Υποστήριξη Ταχύτητας (Intelligent Speed Assistance – ISA*) είναι προ των πυλών. Από τον Ιούλιο του 2022, κάθε νέο μοντέλο αυτοκινήτου, βαν, φορτηγού και λεωφορείου που πωλείται στην Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να είναι εξοπλισμένο με κάποιο αισθητήρα συναγερμού (ηχητικό, απτικό, ελέγχου ισχύος…) που θα ενεργοποιείται λόγω υπερβολικής ταχύτητας. Η Νορβηγία και η Ελβετία συμφώνησαν επίσης επί της αρχής.

Αλλά πώς μπορεί να ελέγχεται η ακριβής νόμιμη ταχύτητα υπό πραγματικές συνθήκες; Η ISA χρησιμοποιεί εμπρόσθιες κάμερες αναγνώρισης της οδικής σήμανσης. Ωστόσο, μερικές φορές ισχύουν διάφορες ταχύτητες για διαφορετικά οχήματα ή τα σήματα κυκλοφορίας είναι ελάχιστα ορατά ή απουσιάζουν. Σε αυτές τις περιπτώσεις, η ISA βασίζεται στα δεδομένα χαρτογράφησης του συστήματος πλοήγησης.

Η εταιρεία ψηφιακών χαρτών HERE έχει αναπτύξει μια έκδοση ISA, η οποία πληροί τις απαιτήσεις του νέου κανονισμού της ΕΕ και βοηθά σε καταστάσεις ιδιαίτερα δύσκολες για τις κάμερες. Ο νέος χάρτης παραθέτει όρια ταχύτητας βάσει οδικής σήμανσης χωρίς ένδειξη ορίων (π.χ. είσοδος σε αστική περιοχή) ή όρια που επιβάλλονται από κανόνες κυκλοφορίας που δεν αναφέρονται σε πινακίδες. Αναπτύχθηκε για σταθερή ανατροφοδότηση της ISA.

Αρκετές μάρκες αυτοκινήτων έχουν ήδη επιλέξει τον χάρτη ISA. Για απλούστερες λύσεις και μικρότερες κατηγορίες οχημάτων, διατίθεται ως αυτόνομο προϊόν.

Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Ασφάλειας Μεταφορών (ETSC), η ISA αναμένεται να περιορίσει τις συγκρούσεις κατά 30% και τα θανατηφόρα ατυχήματα κατά 20%.

*Η ISA χρησιμοποιεί μια βιντεοκάμερα αναγνώρισης πινακίδων ταχύτητας ή/και δεδομένα ορίου ταχύτητας που συνδέονται με το GPS για να ενημερώσει τους οδηγούς σχετικά με το τρέχον όριο ταχύτητας και να περιορίσει αυτόματα την ταχύτητα του οχήματος όπως απαιτείται. Τα συστήματα ISA δεν ενεργοποιούν αυτόματα τα φρένα, αλλά απλώς περιορίζουν την ισχύ του κινητήρα εμποδίζοντας το όχημα να επιταχύνει πέρα ​​από το τρέχον όριο ταχύτητας, εκτός εάν παρακαμφθεί. Οχήματα με αυτό το είδος εργοστασιακού συστήματος ISA πωλούνται ήδη – και μάλιστα ο Euro NCAP τα επιβραβεύει με επιπλέον βαθμολογία τα οχήματα που περιλαμβάνουν ISA.

Φωτογραφία: HERE Technologies

Προηγούμενο άρθροToyota: προς την απανθρακοποίηση έως το 2035
Επόμενο άρθροSmart Mobility Institute: συνδρομητική κινητικότητα