Το EV Readiness Index 2021 της LeasePlan καταδεικνύει πως η Ευρώπη είναι έτοιμη για την ηλεκτροκίνηση ενώ και η Ελλάδα ανέβηκε μία θέση στον δείκτη.

Η Ολλανδία, η Νορβηγία και το Ηνωμένο Βασίλειο εξακολουθούν να είναι οι καλύτερα προετοιμασμένες χώρες στην Ευρώπη για την επανάσταση των ηλεκτρικών οχημάτων και γενικά η Ευρώπη είναι πιο έτοιμη από ποτέ γι’ αυτή. Η υποδομή φόρτισης, ωστόσο, εξακολουθεί να αποτελεί σημαντικό εμπόδιο για την υιοθέτηση EV σε ολόκληρη την ήπειρο, με τους ρυθμούς εγκατάστασης σημείων φόρτισης να μειώνονται το 2020.

Αυτά είναι τα συμπεράσματα του EV Readiness Index 2021 (Δείκτης Ετοιμότητας για τα EV) της LeasePlan – μιας ολοκληρωμένης ανάλυσης της ετοιμότητας 22 ευρωπαϊκών χωρών για την επανάσταση των ηλεκτρικών οχημάτων. Ο Δείκτης βασίζεται σε τρεις παράγοντες: ταξινομήσεις EV, ανάπτυξη υποδομής EV και κυβερνητικά κίνητρα σε κάθε χώρα.

LeasePlan, EV Readiness Index 2021

Τα βασικά ευρήματα

  • Σχεδόν όλες οι χώρες δείχνουν βελτιωμένη βαθμολογία σε σύγκριση με πέρυσι, υποδεικνύοντας αυξημένη ετοιμότητα για EV σε ολόκληρη την ήπειρο. Ο βαθμός βελτίωσης, ωστόσο, ποικίλλει σημαντικά, με τη Ρουμανία, τη Σλοβακία και την Τσεχία να έχουν τις χαμηλότερες βαθμολογίες και τον πιο αργό ρυθμό βελτίωσης, αναδεικνύοντας τη συνεχιζόμενη διαφορά μεταξύ Δυτικής και Ανατολικής Ευρώπης όσον αφορά στην ετοιμότητα για EV
  • Τα EV δεν ήταν ποτέ πιο προσιτά. Σε 11 χώρες είναι ήδη φθηνότερα από τα αντίστοιχα εσωτερικής καύσης (ICE) βάσει συνολικού κόστους ιδιοκτησίας (TCO). Επιπλέον, οι οδηγοί EV πληρώνουν κατά μέσο όρο μόνον 63% των τελών που πληρώνουν οι οδηγοί ICE. Η Αυστρία, η Ελλάδα, η Ουγγαρία, η Ιρλανδία, η Πολωνία και το ΗΒ πρωτοπορούν: σε αυτές τις χώρες, οι οδηγοί EV δεν πληρώνουν καθόλου τέλη κυκλοφορίας
  • Η υποδομή φόρτισης εξακολουθεί να υστερεί και θα είναι καθοριστικής σημασίας για τη βελτίωση της ετοιμότητας για EV στο μέλλον. Αν και σημειώθηκε κάποια πρόοδος το 2020 σε υποδομές φόρτισης, ο ρυθμός βελτίωσης μειώθηκε σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος (αύξηση 43% το 2020 σε σύγκριση με 73% το 2019). Ακόμα και σε κορυφαίες χώρες, η υποδομή φόρτισης παραμένει πολύ πίσω.

Ο Tex Gunning, CEO της LeasePlan, δήλωσε: «Ο EV Readiness Index δείχνει ότι ενώ η ηλεκτρική οδήγηση είναι πιο προσιτή από ποτέ σε ολόκληρη την Ευρώπη, οι δημόσιες υποδομές φόρτισης εξακολουθούν να υπολείπονται δυστυχώς. Σε έρευνα που έγινε νωρίτερα φέτος, αντιληφθήκαμε πως η έλλειψη υποδομών φόρτισης αποτελεί σημαντικό εμπόδιο επιλογής EV εκ μέρους των οδηγών – και η ανάλυση του EV Readiness Index αποδεικνύει πως αυτοί οι φόβοι είναι βάσιμοι. Για να το θέσω ευθέως: ο ρυθμός βελτίωσης δεν είναι αρκετά γρήγορος και η Ευρώπη δεν παρέχει την απαιτούμενη υποδομή για επανάσταση στην καθαρή κινητικότητα. Οι ηγέτες και οι αρμόδιοι χάραξης πολιτικής σε κάθε μία από τις 22 χώρες αυτού του Δείκτη πρέπει να εντείνουν την προσπάθεια και να επενδύσουν σε μια καθολική, προσιτή και βιώσιμη υποδομή φόρτισης πριν να είναι πολύ αργά – η κατάσταση έκτακτης κλιματικής ανάγκης δεν μπορεί να περιμένει».

Φωτογραφία – Γράφημα: LeasePlan

Προηγούμενο άρθροΠερισσότερα Volvo με το νέο infotainment με Google
Επόμενο άρθροGreen NCAP: Είναι όλα τα plug-in υβριδικά ίδια;