Από αριστερά: Elke Temme, Επικεφαλής Φόρτισης και Ενέργειας του Volkswagen Group Components, Francesco Venturini, CEO της Enel X, Thomas Schmall, Μέλος Δ.Σ. Τεχνολογίας της Volkswagen AG, Alberto Piglia, Επικεφαλής ηλεκτρικής κινητικότητας της Enel X

Η Enel X και η Volkswagen συνεργάζονται για την ηλεκτρική κινητικότητα στην Ιταλία. Οι δύο εταιρείες θα δημιουργήσουν πλήρως λειτουργική κοινοπραξία με στόχο την ανάπτυξη και λειτουργία άνω των 3.000 ιδιόκτητων σημείων φόρτισης υψηλής ισχύος στην Ιταλία, έως 350 kW έκαστο. Το δίκτυο φόρτισης θα είναι ανοιχτό σε όλους τους οδηγούς, οποιασδήποτε μάρκας ηλεκτρικού οχήματος.

Η Enel X, η επιχείρηση προηγμένων ενεργειακών λύσεων του Ομίλου Enel και το Volkswagen Group υπέγραψαν συμφωνία για τη δημιουργία κοινοπραξίας επί ίσοις όροις προς ενίσχυση της υιοθέτησης ηλεκτρικών οχημάτων (EV) στην Ιταλία. Η κοινοπραξία θα δραστηριοποιείται στην Ιταλία ως Διαχειρίστρια Σημείων Φόρτισης («CPO») επενδύοντας και αναπτύσσοντας μεταξύ 2021 και 2025 και λειτουργώντας ιδιόκτητο δίκτυο φόρτισης υψηλής ισχύος (HPC). Το δίκτυο θα απαριθμεί πάνω από 3.000 σημεία φόρτισης, έως 350 kW έκαστο, σε όλη την εθνική επικράτεια. Το δίκτυο φόρτισης θα επιτρέπει την άνετη μετακίνηση ηλεκτρικών οχημάτων από τον Βορρά έως το Νότο της Χερσονήσου.

Ο Francesco Venturini, CEO της Enel X, δήλωσε: “Μοιραζόμαστε ένα κοινό όραμα με τη Volkswagen για την παγκόσμια ηλεκτροκίνηση των μεταφορών, οπότε η συνεργασία μας ήταν φυσιολογική: η ενεργειακή μετάβαση απαιτεί ομαδική εργασία. Η αυτοκινητοβιομηχανία της ΕΕ και ο ενεργειακός τομέας διαθέτουν την απαραίτητη τεχνογνωσία και τα μέσα προς πραγματοποίηση της ενεργειακής μετάβασης το συντομότερο δυνατόν, με την ηλεκτροκίνηση των μεταφορών στο επίκεντρο. Γι΄αυτό, συνεργαζόμαστε με την Volkswagen και τον κλάδο αυτοκινήτου για τον σχεδιασμό και την εφαρμογή λύσεων ηλεκτρικής κινητικότητας προσβάσιμων και πρακτικών για όλους τους οδηγούς, καθώς και ασφαλών και βιώσιμων”.

Ο Thomas Schmall, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Volkswagen AG, υπεύθυνος Τεχνολογίας και CEO του Volkswagen Group Components, δήλωσε: “Στόχος της Volkswagen είναι να ενισχύσει τις υποδομές φόρτισης σε όλο τον κόσμο. Η κοινοπραξία με την Enel X θα εγκαταστήσει περισσότερους από 3.000 φορτιστές υψηλής ισχύος σε περίπου 700 τοποθεσίες. Αυτό αποτελεί μεγάλο βήμα για την ηλεκτρική κινητικότητα στην Ιταλία και την Ευρώπη. Μέχρι το 2025, οι πρωτοβουλίες της Volkswagen θα παρέχουν 18.000 σημεία φόρτισης υψηλής ισχύος στην ήπειρο – αυτό αποτελεί το ένα τρίτο της αναγκαίας υποδομής φόρτισης υψηλής ισχύος στην Ευρώπη. Οι οδηγοί οποιουδήποτε Volkswagen BEV καθώς και κάθε τύπου ηλεκτρικού οχήματος άλλων κατασκευαστών θα επωφεληθούν αυτών των πρωτοβουλιών”.

Η κοινοπραξία Enel X – Volkswagen θα επικεντρωθεί στα κέντρα των πόλεων, στα οδικά δίκτυα που χρησιμοποιούν οι μετακινούμενοι από και προς την εργασία τους και στα κύρια αστικά δίκτυα με στόχο:

  • Ενίσχυση της υιοθέτησης ηλεκτρικών οχημάτων εκ μέρους των οδηγών πόλης που δεν διαθέτουν ιδιωτικό χώρο στάθμευσης, βάσει δικτύου σημείων φόρτισης το οποίο, σε μόλις 20 λεπτά, μπορεί να φορτίσει κοινά οχήματα μεσαίου μεγέθους, όπως το Volkswagen ID.3
  • Μείωση του άγχος αυτονομίας των οδηγών EV, ιδίως εκείνων που διανύουν μεγάλες αποστάσεις από και προς την εργασία
  • Παροχή ταχείας και άνετης εμπειρίας φόρτισης καθ’ οδόν

Οι οδηγοί κάθε είδους ηλεκτρικού οχήματος όλων των κατασκευαστών θα μπορούν να επωφεληθούν αυτής της πρωτοβουλίας, μέσω πρόσβασης στο δίκτυο HPC της κοινοπραξίας, που θα είναι διαλειτουργικό, καλύπτοντας διαφορετικούς παρόχους υπηρεσιών κινητικότητας και μέσω πλατφορμών διαλειτουργικότητας. Οι δύο μητρικές εταιρείες θα παρέχουν βασική τεχνογνωσία επιλογής, εγκατάστασης και λειτουργίας τοποθεσιών προς υποστήριξη της ταχείας ανάπτυξης των σημείων φόρτισης.

Επιπλέον, η Enel X θα υποστηρίξει την κοινοπραξία με συμβόλαια παροχής τεχνολογίας και τεχνογνωσίας ηλεκτρικής κινητικότητας στην αρχική φάση.

Η ολοκλήρωση της συναλλαγής μεταξύ της Enel X και της Volkswagen Group υπόκειται σε συγκεκριμένους όρους, συμπεριλαμβανομένης της διοικητικής άδειας «διαδικασίας χρυσής ισχύος» υπό την Προεδρία του ιταλικού Υπουργικού Συμβουλίου και τις εγκρίσεις των αρμόδιων Αντιμονοπωλιακών Αρχών.

Το Enel Group και η Volkswagen συνεργάζονται επίσης στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας European CEO Alliance με 11 άλλες ευρωπαϊκές εταιρείες για ένα μέλλον μηδενικού άνθρακα και μια πιο ανθεκτική Ευρώπη. Η Συμμαχία αυτή εκπροσωπεί εταιρείες διαφορετικών κλάδων και ευρωπαϊκών χωρών που δημιουργούν 600 δισεκατομμύρια ευρώ συνολικά ετήσια έσοδα και απασχολούν 1,7 εκατομμύρια εργαζόμενους. Ο CEO της Συμμαχίας διοχετεύει τις προσπάθειες απανθρακοποίησης αυτών των εταιρειών συνδέοντας κλάδους και στρατηγικές, εντοπίζοντας δυνατότητες συνεργασίας, προωθώντας επενδύσεις, καθώς και αναπτύσσοντας έργα για μια βιώσιμη οικονομία και κοινωνία σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία.

Προηγούμενο άρθροVW Group: Κόμβος ηλεκτρικής κινητικότητας στην Ισπανία
Επόμενο άρθροAston Martin Valhalla, το υβριδικό supercar