Η INDICATA δημοσίευσε πληροφορίες σχετικά με την αγορά μεταχειρισμένων αυτοκινήτων. Τα στοιχεία αποκαλύπτουν πόσο γρήγορα οι έμποροι πωλούσαν μεταχειρισμένα αυτοκίνητα κατά τη διάρκεια του 2019, σε κάθε μία από τις πέντε μεγαλύτερες ευρωπαϊκές αγορές, συν το Βέλγιο.

Επισημαίνοντας την εξέλιξη του κλάδου και την ανάγκη των εταιρειών εμπορίας αυτοκινήτων να διαχειρίζονται προληπτικά τα αποθέματα τους, τα στοιχεία της INDICATA αποκάλυψαν τον τρόπο με τον οποίο οι αγορές σε όλη την Ευρώπη μεταβλήθηκαν κατά τη διάρκεια των 12 μηνών του 2019 – με διακυμάνσεις προσφοράς και ζήτησης, ειδικά σε σχέση με το ντίζελ κατά το τέταρτο τρίμηνο.

Η ανάλυση αγοράς της INDICATA εξέτασε 12,78 εκατομμύρια βενζινοκίνητα και πετρελαιοκίνητα αυτοκίνητα που πώλησαν οι ευρωπαίοι έμποροι το 2019, με την ισπανική αγορά να παρουσιάζει τις πιο έντονες διακυμάνσεις στο μέσο όρο ημερών πώλησης (ADTS), τόσο για τα βενζινοκίνητα όσο και για τα πετρελαιοκίνητα οχήματα.

INDICATA Αγορά μεταχειρισμένων αυτοκινήτων, μέσος όρος ημερών πώλησης (ADTS)
Πηγή: INDICATA market analysis

Η Ισπανία υπήρξε ρευστή αγορά μεταχειρισμένων το 2019

Στην Ισπανία, ο Ιανουάριος σημείωσε το υψηλότερο ADTS για αυτοκίνητα βενζίνης και ντίζελ στις 95 και 102 ημέρες αντίστοιχα. Τον Ιούνιο το ADTS βενζίνης μειώθηκε σε χαμηλό 12 μηνών μόλις 60 ημερών, ενώ ο Νοέμβριος ήταν ο καλύτερος μήνας για τα πετρελαιοκίνητα με 68 ημέρες. Αυτό αντιπροσωπεύει μια μεγάλη ταλάντευση 35 και 34 ημερών αντίστοιχα, η οποία δείχνει τη ρευστότητα της αγοράς μεταχειρισμένων το 2019 για τους Ισπανούς εμπόρους.

Αυξημένες πωλήσεις μεταχειρισμένων πετρελαιοκίνητων στη Γερμανία και την Ιταλία

Η Γερμανία και η Ιταλία σημείωσαν αυξημένες πωλήσεις μεταχειρισμένων πετρελαιοκίνητων σε αντίθεση με τη δύσκολη περίοδο που αντιμετωπίζουν ορισμένες χώρες. Τα στοιχεία ADTS ήταν πάνω από τις 70 και 77 ημέρες στη Γερμανία και την Ιταλία αντιστοίχως κατά τη διάρκεια του 2019 και γι ‘αυτό ορισμένοι αντιπρόσωποι εξάγουν μεταχειρισμένα αυτοκίνητα, για να μειώσουν τις ημέρες αποθεματοποίησης και να μπορέσουν να εντοπίσουν και να προμηθευτούν αυτοκίνητα αντικατάστασης ταχείας μεταπώλησης.

Η ζήτηση του Ηνωμένου Βασιλείου για μεταχειρισμένα πετρελαιοκίνητα οχήματα αυξάνεται καθώς μειώνονται οι πωλήσεις νέων αυτοκινήτων

Στο άλλο άκρο της κλίμακας, το Ηνωμένο Βασίλειο ανέφερε ετήσιο χαμηλό ADTS μόλις 48 ημερών για τα πετρελαιοκίνητα τον Απρίλιο και τον Οκτώβριο, ενώ η ζήτηση μεταχειρισμένων ήταν σταθερά αυξημένη παρά την πτώση πωλήσεων νέων πετρελαιοκίνητων κατά 21,8% το 2019.

Σε ορισμένες χώρες, η μείωση της ζήτησης πετρελαιοκίνητων έχει εξισορροπηθεί από τους καταναλωτές που αγοράζουν περισσότερα μεταχειρισμένα βενζινοκίνητα οχήματα. Όλο το 2019 η ζήτηση για μεταχειρισμένα βενζινοκίνητα ήταν ισχυρότερη στη Γαλλία με χαμηλό ADTS μόλις 42 ημερών τον Απρίλιο. Ακόμα και ο υψηλότερος μήνας ADTS τον Δεκέμβριο αυξήθηκε σε μόλις 55 ημέρες, ενώ το Ηνωμένο Βασίλειο ανέφερε επίσης ισχυρή καταναλωτική ζήτηση τον Απρίλιο με χαμηλό ADTS 46 ημερών.

Η INDICATA βοηθά τους αντιπροσώπους να διαχειρίζονται τις προκλήσεις 

“Η δύναμη της INDICATA ως εργαλείου κοστολόγησης οχημάτων είναι ότι μπορεί να δώσει στους πωλητές μια συνολική εικόνα της ζήτησης και των τιμών των οχημάτων σε μια περιοχή, χώρα και σε ολόκληρη την Ευρώπη. Βοηθάμε τους εμπόρους να βρουν τον σωστό αγοραστή για τα οχήματά τους. Η INDICATA μπορεί να βοηθήσει στην αλλαγή νοοτροπίας και να αντιμετωπισθεί η Ευρώπη ως μία ενιαία αγορά για την πώληση καθώς και για την αγορά του σωστού μεταχειρισμένου αποθέματος”, δήλωσε ο Andy Shields, global business director της INDICATA.

“Η ταχύτητα με την οποία τα μεταχειρισμένα πετρελαιοκίνητα έχασαν την προτίμηση του κοινού για νομοθετικούς και περιβαλλοντικούς λόγους εξακολουθεί να προβληματίζει τους ευρωπαίους εμπόρους. Θα χρειαστούν μερικά χρόνια για να ανταποκριθεί η ζήτηση και η προσφορά μεταχειρισμένων αυτοκινήτων στις ανάγκες των καταναλωτών σε κάποιες χώρες. Εν τω μεταξύ, οι σωστές πληροφορίες κοστολόγησης της INDICATA μπορούν να βοηθήσουν τους εμπόρους να διαχειριστούν αυτές τις προκλήσεις”, δήλωσε ο κ. Shields.

 

 

 

 

Προηγούμενο άρθροΗ Honda με τη σειρά e:Technology στη Γενεύη
Επόμενο άρθροZITY: car-sharing από Renault και Ferrovial στο Παρίσι