Ο Όμιλος Renault και η Ferrovial πρόκειται να λανσάρουν την ZITY, μια υπηρεσία car-sharing (διαμοιρασμού αυτοκινήτων) ελεύθερης χρήσης στο Παρίσι.

  • Η ZITY είναι μια υπηρεσία 100% ηλεκτρικών αυτοκινήτων ελεύθερης χρήσης.
  • Τον Μάρτιο, 500 Renault ZOE θα είναι διαθέσιμα για ενοικίαση, 24 ώρες την ημέρα, 7 ημέρες την εβδομάδα, με εγγυημένη ισορροπημένη διασπορά σε όλο το Παρίσι.
  • Η ZITY ανταποκρίνεται στις ανάγκες των κατοίκων των πόλεων για ελευθερία και ευελιξία στις μετακινήσεις τους, με τιμές προσαρμοσμένες στις ανάγκες τους.

Τον Μάρτιο του 2020, ένας στόλος 500 αυτοκινήτων Renault ZOE αμιγώς ηλεκτρικών, εξοπλισμένων με τεχνολογία ZITY θα διατεθούν στους κατοίκους του Παρισιού βάσει αυτοεξυπηρέτησης. Πρόκειται για μια ιδιαίτερα ευέλικτη και προσαρμοσμένη προσφορά που ανταποκρίνεται σε μια ισχυρή τάση: το 20% των κατοίκων της γαλλικής πρωτεύουσας χρησιμοποιεί το διαμοιρασμό αυτοκινήτων [1].

Αυτό το λανσάρισμα στο Παρίσι αποτελεί ένα νέο βήμα στη συνεργασία μεταξύ του Ομίλου Renault, πρωτοπόρου στα ηλεκτρικά οχήματα στην Ευρώπη και της Ferrovial, ενός από τους κορυφαίους φορείς διαχείρισης υποδομών και παροχής αστικών υπηρεσιών στον κόσμο, που ξεκίνησε με επιτυχία το 2017 με τη ZITY, μια υπηρεσία διαμοιρασμού ηλεκτρικών αυτοκινήτων στη Μαδρίτη.

“Η υπηρεσία διαμοιρασμού ελεύθερης χρήσης ηλεκτρικών αυτοκινήτων ZITY προσφέρει πολλά πλεονεκτήματα, συμπεριλαμβανομένων των ευέλικτων χρόνων κράτησης και της διαθεσιμότητας των οχημάτων στη σωστή θέση την κατάλληλη στιγμή, χάρη σε μια εφαρμογή υψηλής απόδοσης. Με μια πιο καθαρή, προσβάσιμη και βιώσιμη προσφορά κινητικότητας, η ZITY παρέχει επίσης λύση στην ανάγκη των πόλεων για μείωση των εκπομπών CO2 και την καταπολέμηση της ρύπανσης”, λέει ο  Gilles Normand, SVP, Electric Vehicles & Mobility Services του Groupe Renault.

“Αυτή η στρατηγική συνεργασία με τη Renault αποτελεί εξέλιξη της επιτυχίας της ZITY στη Μαδρίτη. Είμαστε στην ευχάριστη θέση να συνεχίσουμε τη συνεργασία μας παρέχοντας την εμπειρία και την τεχνολογία που αναπτύξαμε. Ήταν σημαντικές για την αποδοχή του χρήστη. Η παροχή βιώσιμων λύσεων κινητικότητας στους πολίτες αποτελεί προτεραιότητα στη μάχη κατά της κλιματικής αλλαγής, ανέφερε ο Ignacio Madridejos, CEO της Ferrovial.

Τα επόμενα βήματα για την ανάπτυξη της συνεργασίας μεταξύ του Ομίλου Renault και της Ferrovial υπόκεινται στην έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ανταγωνισμού.

Ηλεκτρικά αυτοκίνητα διαθέσιμα 24/7

Προτείνοντας το ηλεκτρικό Renault ZOE σε ελεύθερη χρήση και 24ωρη βάση, η ZITY ανταποκρίνεται στις ξαφνικές ανάγκες μετακίνησης, προσφέροντας ευελιξία σχεδόν ιδιόκτητου οχήματος.

Χάρη σε μια εφαρμογή για κινητά, οι χρήστες μπορούν να εντοπίσουν το όχημα που βρίσκεται πλησιέστερα σε αυτούς σε έναν χάρτη οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας ή της νύχτας.

  • Τα αυτοκίνητα προσφέρουν 5 πραγματικές θέσεις και είναι εξοπλισμένα με κάμερα οπισθοπορείας, αισθητήρες εγγύτητας, GPS, οθόνη αφής και σύστημα ελέγχου ταχύτητας.
  • Υπάρχουν παιδικά καθίσματα σε ορισμένα οχήματα και όσα είναι εξοπλισμένα με αυτά μπορούν να εντοπισθούν μέσω της εφαρμογής κινητού.

Η κράτηση είναι άμεση και το όχημα ξεκλειδώνει μέσω της εφαρμογής.

Για να λήξει η ενοικίαση, το όχημα πρέπει να σταθμεύσει στο Παρίσι, σε οποιονδήποτε υπαίθριο δημόσιο χώρο στάθμευσης και να κλειδωθεί. Η διαδικασία απαιτεί μερικά δευτερόλεπτα.

Μια προσφορά προσαρμοσμένη στον πελάτη

Η ZITY είναι μια υπηρεσία διαμοιρασμού αυτοκινήτων, που ενοικιάζει ηλεκτρικά αυτοκίνητα με το λεπτό. Τα αυτοκίνητα κατανέμονται σε όλη την πόλη σε κανονικούς χώρους στάθμευσης. Οι πελάτες έχουν εύκολη πρόσβαση μέσω μιας απλής εφαρμογής, την οποία κατεβάζουν δωρεάν.

Ο διαμοιρασμός αυτοκινήτων πρέπει να επιτρέπει τη γρήγορη πρόσβαση σε ένα όχημα χωρίς απαραίτητο προγραμματισμό διάρκειας χρήσης του ή τελικού προορισμού. Η ZITY ανταποκρίνεται σε αυτήν την ανάγκη ευελιξίας και ελευθερίας προσφέροντας:

  • Ανταγωνιστικές χρεώσεις προσαρμοσμένες στις ανάγκες: χωρίς τέλη εγγραφής ή συνδρομής, η ZITY προσφέρει διάφορες τιμές: ανά λεπτό, σταθερού χρόνου (4, 8, 24 ωρών) ή πίστωση χρόνου με “οικονομικά πακέτα”. Χάρη στην επιλογή “stand-by”, η ZITY καθιστά επίσης δυνατή τη διατήρηση του οχήματος με προνομιακό κόστος όταν πρέπει να σταθμεύσει για σύντομο χρονικό διάστημα.
  • Εγγυημένη φόρτιση μπαταρίας: Η τεχνολογία που υπάρχει στο Renault ZOE ZITY επιτρέπει την εμφάνιση στο ταμπλό σε πραγματικό χρόνο όλων των πληροφοριών, συμπεριλαμβανομένης της φόρτισης μπαταρίας. Κάτω από το ελάχιστο απαιτούμενο επίπεδο φόρτισης, το όχημα δεν είναι πλέον διαθέσιμο για μίσθωση και οι ομάδες της ZITY αναλαμβάνουν να το επαναφορτίσουν.
  • Διαθεσιμότητα οχημάτων και έξυπνη τοποθέτηση: Παράλληλα με τη μεγάλη ελευθερία κινήσεων εντός και εκτός της περιοχής που καλύπτεται από την υπηρεσία (εσώτερη περιοχή Παρισιού και Clichy), το υψηλό επίπεδο αυτονομίας των μπαταριών του ZOE σημαίνει λιγότερο συχνή επαναφόρτιση και συνεπώς περισσότερα διαθέσιμα οχήματα στους δρόμους.

Επιπλέον, χάρη σε μια εξαιρετικά ανταγωνιστική πλατφόρμα υπολογιστών και έναν αλγόριθμο που αναλύει τη χρήση οχημάτων ανά ώρα και καθημερινά, η ZITY μπορεί να εντοπίσει τις περιοχές όπου η ζήτηση διαμοιρασμού αυτοκινήτων είναι υψηλότερη. Μπορούν έτσι να επανατοποθετήσουν έξυπνα τα οχήματα στην πόλη μετά τη συντήρηση, εξασφαλίζοντας πως οι χρήστες θα μπορούν εύκολα να βρουν ένα όχημα.

Προς διεθνή επέκταση

Μετά τη Μαδρίτη το 2017 και την έναρξη στο Παρίσι, σύμφωνα με το Groupe Renault, η υπηρεσία θα μπορούσε να επεκταθεί και σε άλλες πόλεις τα επόμενα χρόνια και να καταστεί η ZITY  υπηρεσία αναφοράς διαμοιρασμού ηλεκτρικών αυτοκινήτων (e-car-sharing).

Οι εταιρείες

Ο Όμιλος Renault κατασκευάζει αυτοκίνητα από το 1898. Σήμερα είναι ένας διεθνής όμιλος πολλαπλών σημάτων, που πώλησε περίπου 3,8 εκατομμύρια οχήματα σε 134 χώρες το 2019, με 40 εργοστάσια παραγωγής, 12.700 σημεία πώλησης και απασχολεί  περισσότερους από 180.000 εργαζόμενους. Για να αντιμετωπίσει τις μεγάλες τεχνολογικές προκλήσεις του μέλλοντος, ενώ συνεχίζει  την κερδοφόρα αναπτυξιακή στρατηγική του, ο Όμιλος επικεντρώνεται στη διεθνή επέκταση. Για τον σκοπό αυτόν, βασίζεται στις συνέργειες των πέντε εμπορικών του σημάτων (Renault, Dacia, Renault Samsung Motors, Alpine και LADA), τα ηλεκτρικά οχήματα και τη μοναδική συμμαχία με τις Nissan και Mitsubishi Motors. Με μια 100% δική του ομάδα  αφοσιωμένη στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Φόρμουλα 1 από το 2016, η μάρκα ασχολείται με τα μηχανοκίνητα αθλήματα, που αποτελούν πραγματικούς φορείς καινοτομίας και γνώσεων.

Η Ferrovial αποτελεί έναν από τους κορυφαίους φορείς διαχείρισης  υποδομών στον κόσμο, δεσμευμένη στην ανάπτυξη βιώσιμων λύσεων. Είναι μέλος του ισπανικού δείκτη blue-chip IBEX 35 και συμπεριλαμβάνεται στον Δείκτη Βιωσιμότητας των Dow Jones και FTSE4Good. Όλες οι δραστηριότητές της διεξάγονται σύμφωνα με το Παγκόσμιο Σύμφωνο των Ηνωμένων Εθνών, το οποίο υιοθέτησε η εταιρεία το 2002.

Η ZITY είναι μια υπηρεσία διαμοιρασμού αυτοκινήτων ελεύθερης χρήσης με 725 Renault ZOE στη Μαδρίτη, στο πλαίσιο μιας κοινοπραξίας μεταξύ της Renault και της Ferrovial, που ξεκίνησε το Δεκέμβριο του 2017.

[1] Έκθεση του Υπουργείου  Οικολογικού και Αλληλέγγυου  Μετασχηματισμού της Γαλλίας, 15 Σεπτεμβρίου 2017

 

Προηγούμενο άρθροINDICATA: Η αγορά μεταχειρισμένων στην Ευρώπη
Επόμενο άρθροMercedes-Benz Vito Tourer Dark Edition