Η πρόταση της ΕΕ για το υδρογόνο κινδυνεύει να προκαλέσει μεγαλύτερη ζημιά παρά καλό. Η κατ’ εξουσιοδότηση πράξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το υδρογόνο θα επιδεινώσει βραχυπρόθεσμα την καθαρότητα του ενεργειακού δικτύου, λέει η T&E (Transport & Environment).

Το βασικό σχέδιο της ΕΕ για το υδρογόνο χαρακτηρίστηκε «επικίνδυνο» από την T&E, που θεωρεί πως κινδυνεύει να αναιρέσει θετικά, φιλόδοξα βήματα προώθησης του ζωτικής σημασίας καυσίμου για την απανθρακοποίηση της ναυτιλίας και της αεροπορίας.

Η T&E έχει προειδοποιήσει πως ο στόχος παροχής του 5,7% της συνολικής ενέργειας των μεταφορών από πράσινο υδρογόνο και e-fuel δεν υποστηρίζεται από σαφή στοιχεία και θα μπορούσε να αυξήσει την ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρώπη έως και κατά ένα τρίτο [1].

Ο επικεφαλής της ΕΕ για το κλίμα, Frans Timmermans, δήλωσε πως το υδρογόνο θα χαρακτηρίζεται ανανεώσιμο μόνον εφόσον κατά την παραγωγή του δεν αυξάνει την χρήση ηλεκτρικής ενέργειας από ορυκτά καύσιμα και εάν επιστρέφει όση ανανεώσιμη ηλεκτρική ενέργεια δικτύου καταναλώνει. Αντιθέτως, η Επιτροπή της ΕΕ εφήρμοσε «ρήτρα προστασίας», που σημαίνει ότι η προσθετικότητα – η σύζευξη παραγωγής υδρογόνου και νέας παραγωγής ανανεώσιμης ενέργειας – δεν ισχύει για τις εγκαταστάσεις παραγωγής ενέργειας προγενέστερες του 2027.

Εάν εγκριθεί αυτή η πρόταση, οποιαδήποτε εγκατάσταση υδρογόνου κατασκευαστεί τα επόμενα πέντε χρόνια θα μπορεί να χρησιμοποιεί για πάντα ηλεκτρική ενέργεια δικτύου – μείγμα ορυκτών καυσίμων, ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και πυρηνικής ενέργειας – προς ανάπτυξη «ανανεώσιμου» υδρογόνου. Σε συνδυασμό με την αυξημένη ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας για την παραγωγή του νέου υδρογόνου, κάτι τέτοιο θα επιδείνωνε την καθαρότητα του ενεργειακού δικτύου και θα ασκούσε πίεση στους οικιακούς λογαριασμούς ενέργειας.

Ο Geert Decock, διευθυντής ενέργειας της T&E, δήλωσε: «Αντιλαμβάνεστε γιατί η Επιτροπή το ανακοίνωσε αργά την Παρασκευή, για να αποφύγει τον έλεγχο. Χρειαζόμαστε περισσότερο υδρογόνο για τομείς όπως η ναυτιλία και οι αερομεταφορές, αλλά χαλαρώνοντας τα πράσινα πρότυπα και απαιτώντας πολύ υψηλό στόχο, το σχέδιο της ΕΕ καταντά επικίνδυνο. Η ΕΕ πρέπει να θέσει πραγματοποιήσιμο στόχο βάσει στοιχείων και να αφαιρέσει τη ρήτρα που εξαιρεί την πρόσθετη παραγωγή ανανεώσιμων πηγών ενέργειας έως το 2027. Διαφορετικά κινδυνεύουμε από πολιτική πράσινων καυσίμων που κάνει περισσότερη ζημιά παρά καλό».


[1] Η προβλεπόμενη ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας στην ΕΕ27 το 2030 ανέρχεται στις 3129 TWh, από τις οποίες οι 2003 TWh θα είναι ανανεώσιμες, σύμφωνα με τις προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (βλ. παραπομπή). Η προσθήκη 1000 TWh ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές θα προσέθετε 50% στη ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές και σχεδόν ένα τρίτο στη συνολική ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας.

Προηγούμενο άρθροΔιαβουλεύσεις της ΕΕ για το ρυθμιστικό πλαίσιο ανανεώσιμου υδρογόνου
Επόμενο άρθροΠτώση -20,3% στις ταξινομήσεις επαγγελματικών τον Απρίλιο