Τους άξονες της περιβαλλοντικής πολιτικής της κυβέρνησης, στους οποίους περιλαμβάνεται η Ηλεκτροκίνηση, περιέγραψε ο υπουργός ΠΕΝ Κωστής Χατζηδάκης, κατά την ομιλία του στο 3rd Sustainability Summit for South East Europe and the Mediterranean του Economist.

“Δεν βλέπουμε το περιβάλλον ως έναν ξεχωριστό πολιτικό τομέα, αλλά ως το φίλτρο μέσα από το οποίο πρέπει να περνά κάθε δημόσια πολιτική. Και αυτό αφορά πρωτίστως την οικονομία, καθώς δεν μπορεί να υπάρξει μέλλον χωρίς πράσινη ανάπτυξη, επομένως οι επενδύσεις πρέπει να συμφιλιωθούν με την περιβαλλοντική προστασία” σημείωσε ο κ. Χατζηδάκης στην εισαγωγική του τοποθέτηση. Στη συνέχεια περιέγραψε τους εννέα άξονες γύρω από τους οποίους κινείται το σχέδιο της κυβέρνησης: Απολιγνιτοποίηση, Μεγαλύτερη διείσδυση ΑΠΕ, Εξοικονόμηση ενέργειας, Ολοκληρωμένη διαχείριση αποβλήτων, Ηλεκτρική διασύνδεση των νησιών, Ηλεκτροκίνηση, Aπαγόρευση των πλαστικών μιας χρήσης, Προστασία της βιοποικιλότητας και Προστασία των Δασών.

Σχετικά με την Ηλεκτροκίνηση, ο υπουργός ανέφερε, “Μιλάμε για μια τεχνολογία αιχμής στην προστασία του περιβάλλοντος που είναι πολύ πιο διαδεδομένη σε άλλες χώρες της Ευρώπης από ότι εδώ. Γι΄αυτό προχωράμε γρήγορα και σε αυτό. Εκπονούμε το Εθνικό Σχέδιο Ηλεκτροκίνησης και διαμορφώνουμε ένα ολοκληρωμένο πλέγμα κινήτρων για την προώθηση της ηλεκτροκίνησης, με βάση τις καλές ευρωπαϊκές πρακτικές.  Η αρχή θα γίνει από την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη καθώς ένα μέρος των καινούργιων λεωφορείων που θα αγοραστούν θα είναι ηλεκτροκίνητα.  Στόχος μας είναι να φτάσουμε από λιγότερο από 1% διείσδυση των ηλεκτρικών αυτοκινήτων στην αγορά επιβατικών αυτοκινήτων σήμερα, στο 10% περίπου μέχρι το 2030. Θέλουμε να αλλάξουμε τον τρόπο μετακινήσεων στις μεγάλες πόλεις γι’ αυτό και δίνουμε έμφαση στην βιώσιμη αστική κινητικότητα με δράσεις όπως την ανάπτυξη δικτύων ποδηλατοδρόμων στα αστικά κέντρα”.

Οι άξονες αυτοί, κατέληξε ο υπουργός ΠΕΝ, είναι μέρος μιας συνεκτικής πολιτικής κατεύθυνσης με στόχο τη μετάβαση σε ένα μοντέλο βιώσιμης, πράσινης ανάπτυξης. Μιας κατεύθυνσης που θα μας επιτρέψει να πιάσουμε τους στόχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των Ηνωμένων Εθνών, όπως έχουν αποτυπωθεί  μεταξύ άλλων και στη Συμφωνία των Παρισίων. Ώστε να συμβάλουμε με αυτόν τον τρόπο στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και να βελτιώσουμε την ίδια την ποιότητα της ζωής μας” .

Προηγούμενο άρθροΗ Volvo Cars λανσάρει το Volvo XC40 Recharge
Επόμενο άρθροΗ PSA aftermarket στη διεθνή έκθεση Equip’Auto