O Nikolai Setzer, Πρόεδρος του ΔΣ και του Συμβουλίου Αυτοκινήτου και Katja Dürrfeld, Μέλος του ΔΣ, Υπεύθυνη για τα Οικονομικά, τον Έλεγχο και την Πληροφορική

Σε διαρκώς ταραγμένο περιβάλλον αγοράς, η Continental σημείωσε καλή λειτουργική απόδοση το 2021 και παρουσίασε κέρδη επιτυγχάνοντας τους προσαρμοσμένους ετήσιους στόχους της.

«Το περυσινό οικονομικό έτος ήταν και πάλι δύσκολο για εμάς. Παρά τις πολλές προκλήσεις, είχαμε καλή λειτουργική απόδοση το 2021 και πετύχαμε θετικά σποτελέσματα», δήλωσε ο Nikolai Setzer, CEO της Continental, στην ετήσια συνέντευξη Τύπου, στο Ανόβερο.

Ο κ. Setzer αναφέρθηκε επίσης στην ισχυρή τεχνολογική θέση της εταιρείας: «Η ασφαλής, αυτόνομη, συνδεδεμένη και βιώσιμη οδήγηση παρέχει τη νέα ιπποδύναμη για την κινητικότητα του μέλλοντος. Δεσμευόμαστε για ανάπτυξη αυτών των τομέων. Αυτή είναι η δύναμή μας – από συστήματα πέδησης, αισθητήρες περιβάλλοντος οχήματος, υπολογιστές υψηλών επιδόσεων και βιώσιμα ελαστικά, μέχρι σωλήνες θερμικής διαχείρισης ηλεκτρικών οχημάτων. Βρισκόμαστε σε καλή θέση χάρη στο εστιασμένο χαρτοφυλάκιο και την ολοκληρωμένη τεχνογνωσία μας λογισμικού και ψηφιοποίησης. Από κοινού, προωθούμε τη στρατηγική μας επανευθυγράμμιση».

Οι ενοποιημένες πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 6,0% το 2021

Σύμφωνα με προκαταρκτικά στοιχεία, οι ενοποιημένες πωλήσεις της εταιρείας ανήλθαν σε 33,8 δισ. ευρώ το 2021 (2020: 31,9 δισ. ευρώ, +6,0%). Ακόμα, η εταιρεία πέτυχε προσαρμοσμένο EBIT 1,9 δισ. ευρώ (2020: 1,4 δισ. ευρώ, +37,7%), που αντιστοιχεί σε προσαρμοσμένο περιθώριο EBIT 5,6% (2020: 4,4%).

Μετά τα περυσινά αρνητικά καθαρά έσοδα, λόγω εξόδων και απομειώσεων παγίων, η Continental πέτυχε καθαρά έσοδα 1,5 δισ. ευρώ το 2021 (2020: -962 εκατ. ευρώ). Οι ελεύθερες ταμειακές ροές προ εξαγορών, εκποιήσεων και επιπτώσεων αποκοπής συνεχιζόμενων και διακοπεισών δραστηριοτήτων, ανήλθαν σε 1,2 δισ. ευρώ (2020: 805 εκατ. ευρώ).

Το Εκτελεστικό Συμβούλιο της Continental προτείνει μέρισμα 2,20 ευρώ ανά μετοχή

«Βάσει των καθαρών εσόδων και των σταθερών ταμειακών ροών μας, προτείνουμε στην Ετήσια Συνέλευση των Μετόχων μέρισμα 2,20 ευρώ ανά μετοχή, σύμφωνα με τη μερισματική μας πολιτική», δήλωσε η Katja Dürrfeld, CFO της Continental. Η μερισματική πολιτική της Continental προβλέπει διανομή μεταξύ 15% και 30% του καθαρού εισοδήματος.

Προβλέψεις 2022

Σε περίπτωση που η γεωπολιτική κατάσταση, ιδίως στην Ανατολική Ευρώπη, παραμείνει τεταμένη ή επιδεινωθεί, μπορεί να υπάρξουν μόνιμες συνέπειες στην παραγωγή, τις αλυσίδες εφοδιασμού και τη ζήτηση. Ανάλογα με τη σοβαρότητα της αναταραχής, μπορεί να σημειωθούν χαμηλότερες πωλήσεις και κέρδη σε όλους τους τομείς και στο Continental Group, σε σχέση με πέρυσι.

Χωρίς αυτούς τους κινδύνους, η Continental προβλέπει η παγκόσμια παραγωγή επιβατικών και ελαφρών επαγγελματικών οχημάτων να αυξηθεί κατά 6% έως 9% το 2022. Το 2021, αυξήθηκε μόνο 3% σε ετήσια βάση, στα περίπου 77 εκατομμύρια οχήματα, λόγω έλλειψης ημιαγωγών. Η εταιρεία προβλέπει επίσης υψηλότερο κόστος προμηθειών και logistics περίπου 2,3 δισ. ευρώ.

Βάσει των προβλέψεων σχετικά με τις τάσεις στις αγορές και τους κλάδους για το 2022, η Continental αναμένει ενοποιημένες πωλήσεις περίπου 38 – 40 δισ. ευρώ και προσαρμοσμένο περιθώριο EBIT περίπου 5,5% με 6,5%. Ωστόσο, προβλέπεται σταδιακή βελτίωση μετά από ένα υποτονικό ξεκίνημα.

Για τον τομέα Αυτοκινήτου, η Continental προβλέπει πωλήσεις περίπου 18 – 19 δισ. ευρώ, με προσαρμοσμένο περιθώριο EBIT περίπου 0% με 1,5%.

Για τον τομέα Ελαστικών, αναμένει πωλήσεις 13,3 – 13,8 δισ. ευρώ περίπου, με προσαρμοσμένο περιθώριο EBIT μεταξύ 13,5% και 14,5%.

Για τον τομέα ContiTech αναμένει πωλήσεις 6,0 – 6,3 δισ. ευρώ περίπου, με προσαρμοσμένο περιθώριο EBIT μεταξύ 7,0% και 8,0%.

 

Προηγούμενο άρθροΠοιους τύπους καυσίμων/ισχύος είχαν τα νέα LCV το 2021
Επόμενο άρθροΗ μάρκα ALPINA στο χαρτοφυλάκιο του BMW Group