H Avis, η μεγαλύτερη εταιρεία μίσθωσης αυτοκινήτων στην Ελλάδα, έκλεισε το 2018 με εξαιρετικά αποτελέσματα, ενισχύοντας περαιτέρω την ηγετική της θέση στην αγορά.

Συγκεκριμένα, ο κύκλος εργασιών της Avis για το 2018 έκλεισε στα 180 εκατ. ευρώ με κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) 82,05 εκατ. και κέρδη προ φόρων (PBT) 27,18 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας ρεκόρ σε όλους τους τομείς δράσης της. Χάρις στην υψηλή κερδοφορία και την αξία της επιχείρησης, η Avis διακρίνεται σταθερά και σε διεθνές επίπεδο, αφού κατατάσσεται στο Top 5% σε σύνολο 1.000 περίπου ομοειδών επιχειρήσεων στην Ευρώπη, σύμφωνα με στοιχεία της Plimsoll Analysis.

Η αναπτυξιακή πορεία της Avis, η οποία από το 1960 παρέχει υψηλού επιπέδου οδηγικές εμπειρίες στην ελληνική αγορά, οφείλεται, σύμφωνα με τα στελέχη της στην προσήλωσή της στην απόλυτη ικανοποίηση των πελατών της, η οποία προϋποθέτει τη συνεχή αναβάθμιση των υποδομών και των συστημάτων της. Μέσα στο 2018, η Avis προχώρησε σε επενδύσεις υποδομών ύψους 200 εκατ. ευρώ, δίνοντας έμφαση στη διαρκή ανανέωση του στόλου της, ο οποίος σήμερα φτάνει τα 35.000 οχήματα, αλλά και των συστημάτων της. Αξίζει να σημειωθεί ότι το περασμένο έτος η Avis προχώρησε στην αγορά 10.000 νέων οχημάτων, αριθμός που αναλογεί περίπου στο 10% των ταξινομήσεων της ελληνικής αγοράς.

Δίνοντας έμφαση στην υψηλή ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών της, η Avis διακρίθηκε στην αγορά ως η εταιρεία με την υψηλότερη αξία για τους πελάτες (best-value-for-money) επιτυγχάνοντας για μια ακόμη χρονιά τον υψηλότερo δείκτη ικανοποίησης των πελατών της σε σχέση με τους ανταγωνιστές της στην Ελλάδα (ετήσια έρευνα TNS, επίτευξη 83%) και μεταξύ των 5 πρώτων χωρών στην περιοχή ΕΜΕΑ. Αποτέλεσμα αυτού είναι ότι η Avis αύξησε κατά 20% τους πελάτες της στις υπηρεσίες μακροχρόνιων μισθώσεων (Leasing) ενώ πέτυχε εντυπωσιακές επιδόσεις και στις υπηρεσίες βραχυχρόνιων μισθώσεων (Rent a Car). Συγκεκριμένα, συγκέντρωσε περισσότερες από 2 εκατομμύρια ημέρες ενοικίασης το 2018, ενισχύοντας τον ελληνικό τουρισμό. Εξάλλου, με την υπηρεσία www.myavis.gr, παρέχει πρωτοποριακές υπηρεσίες μακροχρόνιων μισθώσεων σε όλους τους πολίτες, με σύγχρονο και εύκολο τρόπο.

Με αφορμή τα οικονομικά αποτελέσματα του 2018, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Avis, Ανδρέας Ταπραντζής, ανέφερε, “Τα αποτελέσματα της Avis για το 2018, αποδεικνύουν στην πράξη την ηγετική μας θέση στον κλάδο και μας κάνουν υπερήφανους, ενισχύοντας το αίσθημα ευθύνης προς όλους τους πελάτες και συνεργάτες μας, τους οποίους ευχαριστώ για την εμπιστοσύνη και τη συνεργασία τους. Το 2019 συνεχίζουμε δυναμικά, με στόχο να παρέχουμε τις πλέον σύγχρονες, αξιόπιστες και καινοτόμες υπηρεσίες στην αγορά, συμμετέχοντας ενεργά στις κοσμογονικές αλλαγές που έρχονται στον χώρο του αυτοκινήτου. Όλοι οι άνθρωποι της Avis έχουμε στο επίκεντρο της προσοχής μας τους πελάτες μας και θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε με ζήλο για να τους προσφέρουμε τις κορυφαίες οδηγικές εμπειρίες και τη βέλτιστη, προσωποποιημένη εξυπηρέτηση που τους αξίζει”.

Οι προκλήσεις για το 2019

Ωστόσο, ο κ. Ταπραντζής παρουσιάστηκε επιφυλακτικός για το 2019 καθώς σημείωσε πως η αβεβαιότητα, που επικρατεί σήμερα σε παγκόσμιο επίπεδο, μπορεί να επηρεάσει τον τουρισμό στην Ελλάδα, που ήδη γνωρίζει σημαντικές πιέσεις από την Τουρκία, την Κύπρο, την Αίγυπτο και την γενικότερη ανατολική Μεσόγειο. Μια τέτοια εξέλιξη μπορεί να “αγγίξει” και την Avis που το 2018 κατέγραψε εντυπωσιακές επιδόσεις στις υπηρεσίες βραχυχρόνιων μισθώσεων (Rent a Car).

Όσον αφορά υπηρεσίες μακροχρόνιων μισθώσεων (Leasing) η Avis αύξησε κατά 20% τους πελάτες της το 2018 και ο κ. Ταπραντζής παρουσιάστηκε αισιόδοξος πως αυτή η ανοδική πορεία θα συνεχιστεί. Μεταξύ άλλων, σημείωσε πως  στην Ευρώπη το 78% αγοράζει μέσω leasing, ενώ στην Ελλάδα μόνο το 26%, γεγονός που καταδεικνύει τα σημαντικά περιθώρια ανάπτυξης που υπάρχουν. Μάλιστα, υπογράμμισε πως οι καταναλωτικές τάσεις και στην Ελλάδα αλλάζουν με ταχύ ρυθμό και χαρακτηριστικά αναφέρθηκε στη γενιά των σημερινών 35άρηδων (αλλά και αρκετών μεγαλύτερων), που αρχίζουν να μεταβαίνουν σταδιακά από την φιλοσοφία της “κτήσης” σε εκείνη της “χρήσης” ακόμη και όσον αφορά το αυτοκίνητο. Στο κομμάτι του leasing, σημαντικό “όπλο” της εταιρείας είναι και η ηλεκτρονική πλατφόρμα www.myavis.gr, την οποία επισκέφτηκαν 300.000 άτομα το 2018, 300.000 και 2.000 από αυτά απέκτησαν αυτοκίνητο με leasing,

Η συγκέντρωση στην αγορά

Όσον αφορά την εικόνα αυτή τη στιγμή στην αγορά, ο κ. Ταπραντζής τόνισε πως στις βραχυχρόνιες μισθώσεις “η συγκέντρωση δεν έχει καν αρχίσει”. Όπως ανέφερε 4 εταιρείες διατηρούν αυτή την στιγμή περίπου το 45% αλλά το υπόλοιπο 55% μοιράζονται περίπου 3.000 επιχειρήσεις.  Βασικός λόγος, όπως τόνισε, είναι το γεγονός πως η δραστηριότητα rent-a-car πραγματοποιείται σε μεγάλο βαθμό στα πάρα πολλά ελληνικά νησιά, με λογικό αποτέλεσμα να υπάρχουν χιλιάδες παίκτες σε διάφορες τοποθεσίες στην νησιωτική Ελλάδα. Παράλληλα, υπογράμμισε την  έντονη εποχικότητα για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις στην χώρα μας, καθώς το διάστημα από τα μέσα Ιουλίου έως τα μέσα Σεπτεμβρίου καταγράφεται περίπου το 40% της συνολικής ετήσιας κίνησης. Στο πλαίσιο αυτό, εκτίμησε πως μέσα στα δύο επόμενα χρόνια είναι πιθανόν μερικές μικρές εταιρείες του χώρου των βραχυχρόνιων μισθώσεων να μην αντέξουν και να υπάρξουν εξελίξεις και εξαγορές. Τέλος, όσον αφορά τις μακροχρόνιες μισθώσεις σημείωσε πως 3 εταιρείες ελέγχουν αυτή την στιγμή το 80% της εγχώριας αγοράς αλλά υπάρχει ακόμη ένα 20%, όπου μπορούν να καταγραφούν  μελλοντικά εξελίξεις.

Προηγούμενο άρθροΟ Gerrit Marx ανέλαβε την προεδρία των Επαγγελματικών Οχημάτων της ACEA
Επόμενο άρθροΤο Peugeot 3008 SUV σημειώνει μεγάλη επιτυχία