Από αριστερά: Tim Albertsen, CEO της ALD, Alain van Groenendael, Πρόεδρος και CEO της Arval, Tex Gunning, CEO της LeasePlan

Μεγάλα κέρδη των εταιρειών leasing καταγράφηκαν το 2022. Η ALD και η LeasePlan δημοσίευσαν τις τελικές ετήσιες εκθέσεις τους πριν από τη συγχώνευση. Η Arval δημοσίευσε επίσης τα αποτελέσματά της για το 2022.

Συνηθίζεται αυτές οι επισκοπήσεις να αναδεικνύουν τις επιτυχίες των εταιρειών. Κάτι που καθιστά εξαιρετικά ενδιαφέρουσα την διαφορετική προσέγγιση κάθε έκθεσης: η ALD εστιάζει στα κέρδη ρεκόρ, η Arval στην ανάπτυξη του στόλου και η LeasePlan στα ηλεκτρικά οχήματα και τις συνδρομές.

«Κάθε εταιρεία leasing επικεντρώνεται σε διαφορετικά στοιχεία, με ένα κοινό όμως χαρακτηριστικό: όλες αναφέρουν μεγάλα κέρδη», λέει ο Steven Schoefs, αρχισυντάκτης του Fleet Europe. «Είναι σαφές ότι η κρίση, όπως την αντιλαμβάνονται οι υπεύθυνοι στόλου, έχει μικρότερο αντίκτυπο στους προμηθευτές στόλων. Μένει να δούμε πώς οι πελάτες τους θα ωφεληθούν από την επιτυχία τους. Αν και είναι ουτοπικό να περιμένουμε χαμηλότερες τιμές, είναι πιθανό να δούμε συνεχείς και αυξημένες επενδύσεις σε τεχνολογικές καινοτομίες, προσφορές κινητικότητας και ψηφιακά εργαλεία».

ALD: ρεκόρ καθαρών εσόδων 1,2 δισ. ευρώ

Για πρώτη φορά, παρά το δύσκολο γεωπολιτικό και μακροοικονομικό περιβάλλον, η ALD κατέγραψε καθαρό αποτέλεσμα 1,2 δισ. ευρώ το 2022, +38% σε σύγκριση με το 2021. Πετύχαμε καθαρό αποτέλεσμα πολύ ανώτερο του ενός δισ. ευρώ για πρώτη φορά στην ιστορία μας, επιβεβαιώνοντας τη σταθερότητα του επιχειρηματικού μας προτύπου και την ευελιξία μας σε δύσκολες καταστάσεις», αναφέρει ο CEO Tim Albertsen.

Η ALD ετοιμάζεται να συγχωνευθεί με τη LeasePlan φέτος και αυτά είναι τα τελευταία ετήσια αποτελέσματα της αυτόνομης εταιρείας.

  • Στο τέλος του 2022, ο χρηματοδοτούμενος στόλος της ALD ανερχόταν σε 1,41 εκατομμύρια οχήματα (+3,1% σε ετήσια βάση). Ο στόλος της Flex έφτασε τα 78.000 οχήματα.
  • Το ποσοστό ηλεκτρικών οχημάτων στις νέες παραγγελίες έφτασε το 27% το 2022 και σήμερα ανέρχεται στο 35%.
  • Οι συνολικές συμβάσεις ανήλθαν στα 1,8 εκατομμύρια παγκοσμίως (+5,2% σε ετήσια βάση), με τις συμβάσεις full-service leasing να ανέρχονται στα 1,4 εκατομμύρια.
  • Οι Συμβάσεις Leasing και τα Περιθώρια Υπηρεσιών ανήλθαν στα 1,88 δισ. ευρώ, (+36,3% σε ετήσια βάση ή +31,7% προσαρμοσμένα σε μη λειτουργικά στοιχεία).
  • Το αποτέλεσμα πωλήσεων μεταχειρισμένων ανήλθε στα 747,6 εκατ. ευρώ, +71% σε σύγκριση με το 2021. Το αποτέλεσμα ανά μονάδα ήταν 2.846 ευρώ για ολόκληρο το έτος (αλλά μόλις 1.919 ευρώ για το τέταρτο τρίμηνο). Η ALD πούλησε συνολικά 263.000 μεταχειρισμένα αυτοκίνητα (έναντι 308.000 το 2021). Η μείωση οφείλεται εν μέρει στην αύξηση των μισθώσεων μεταχειρισμένων αυτοκινήτων.
  • Τα λειτουργικά έξοδα της ALD το 2022 ανήλθαν στα 844,3 εκατ. ευρώ. Αυτό περιελάμβανε 128 εκατ. ευρώ σε δαπάνες εξαγοράς της LeasePlan.
  • Η ALD είναι εισηγμένη στο χρηματιστήριο. Τα κέρδη ανά μετοχή της ανήλθαν στα 2,66 ευρώ, +35% σε σύγκριση με το 2021. Το προτεινόμενο μέρισμα ανά μετοχή είναι 1,06 ευρώ.

Με όλα τα βασικά ορόσημα να έχουν επιτευχθεί, η ALD αναμένει να κλείσει την εξαγορά της LeasePlan έως τις 31 Μαρτίου 2023. Το κόστος ενσωμάτωσης πιθανόν να κυμαίνεται από 150 έως 180 εκατομμύρια ευρώ φέτος. Η ALD προβλέπει η προσφορά νέων αυτοκινήτων να ομαλοποιηθεί αργότερα από το αναμενόμενο, που σημαίνει ότι η ευνοϊκή συγκυρία στην αγορά μεταχειρισμένων αυτοκινήτων πιθανότατα θα συνεχιστεί καθ’ όλη τη διάρκεια του 2023.

Ο Tim Albertsen, CEO της ALD, σχολιάζοντας τα Αποτελέσματα Ομίλου του έτους 2022, δήλωσε: «Παρά την επιδείνωση του γεωπολιτικού και μακροοικονομικού περιβάλλοντος  και τις συνεχείς διακοπές των αλυσίδων εφοδιασμού, η ALD επέτυχε έτος ορόσημο. Επιτύχαμε καθαρό αποτέλεσμα πολύ πάνω από ένα δισεκατομμύριο ευρώ για πρώτη φορά στην ιστορία μας, επιβεβαιώνοντας τη σταθερότητα του επιχειρηματικού μας προτύπου και την ευελιξία μας σε δύσκολες καταστάσεις. Αυτό το ρεκόρ οικονομικών επιδόσεων αντανακλά τη δέσμευση των εργαζομένων μας να επιτύχουν τα υψηλότερα πρότυπα ποιότητας υπηρεσιών και να αναπτυχθούν επιχειρησιακά σε νέες κατηγορίες της αγοράς με καινοτόμα προϊόντα, εστιάζοντας παράλληλα στη λειτουργική αριστεία.

Παράλληλα με την επίδοση ρεκόρ, η ALD έχει φτάσει σε βασικά ορόσημα ως προς την εξαγορά της LeasePlan. Με την επιτυχή έκδοση δικαιωμάτων εγγραφής στα τέλη του 2022, εξασφαλίσαμε τη χρηματοδότηση της εξαγοράς, που επιδιώκουμε να κλείσουμε στις 31 Μαρτίου 2023, υπό την προϋπόθεση ότι πληρούνται όλες οι προϋποθέσεις. Έχουμε επίσης ολοκληρώσει τα σχέδιά μας αποτελεσματικής ενοποίησης και είμαστε έτοιμοι να υποδεχτούμε τις ομάδες της LeasePlan και να ξεκινήσουμε νέο κεφάλαιο ανάπτυξης, όπου η συνδυασμένη εταιρεία θα βρίσκεται σε ιδανική θέση για να ηγηθεί του μετασχηματισμού της βιομηχανίας κινητικότητας. Αμφότερες οι ομάδες της ALD και της LeasePlan είναι ενθουσιώδεις για το μέλλον και πλήρως αφοσιωμένες στη δημιουργία αξίας για τους πελάτες και τους μετόχους μας».

Arval: αύξηση 8,3% του στόλου leasing

Στα αποτελέσματα δραστηριότητας του 2022, η Arval τονίζει την ανάπτυξη του στόλου της: +5,5% οργανικά, +8,3% αν συμπεριληφθούν οι δύο εξαγορές της (Terberg Business Lease Group στην Ολλανδία και δραστηριότητες leasing της BCR στη Ρουμανία). Στα τέλη του 2022, ο συνολικός στόλος της Arval ήταν 1,59 εκατομμύρια οχήματα. Άλλα κύρια σημεία:

  • Περίπου 300.000 οχήματα εξηλεκτρίστηκαν στα τέλη του 2022, δηλαδή τετραπλάσια σε σχέση με τα τέλη του 2019.
  • Το τμήμα λιανικής διέθεσε 454.000 οχήματα το 2022, σημειώνοντας αύξηση 13% σε σχέση με το 2021, καταδεικνύοντας «το αυξανόμενο ενδιαφέρον των ΜΜΕ και των ιδιωτών για leasing, παρά το δύσκολο περιβάλλον».
  • Τον Μάρτιο, η Arval λανσάρισε την Adaptiv, ευέλικτη προσφορά συνδρομής αυτοκινήτου. Ο στόλος ενδιάμεσης ενοικίασης της Arval αυξήθηκε κατά 48%, στα 55.000 αυτοκίνητα (σε 24 χώρες).
  • Έναρξη στρατηγικών συνεργασιών μεταξύ της μητρικής της Arval, BNP Paribas και της Jaguar Land Rover και μεταξύ της Arval και της Ridecell.
  • Η λύση μίσθωσης ποδηλάτων της Arval είναι πλέον παρούσα σε 13 χώρες, ενώ η κοινή χρήση αυτοκινήτων σε 11 χώρες. Οι εφαρμογές Mobility της Arval είναι διαθέσιμες σε 10 χώρες.
  • Η Re-lease, η προσφορά μίσθωσης μεταχειρισμένων οχημάτων της Arval, αυξήθηκε κατά 60% και ήταν διαθέσιμη σε 16 χώρες.

Τον Ιανουάριο, η Arval εξαγόρασε το 100% της Arval Relsa, που δραστηριοποιείται στη Χιλή, το Περού και την Κολομβία. Καθ’ όλη τη διάρκεια του 2023, η εταιρεία θα επικεντρωθεί στις στρατηγικές της συνεργασίες, στην υποστήριξη πελατών (μέσω Arval Connect) και στην παγκόσμια κάλυψη (μέσω της Element-Arval Global Alliance). «Παρά το δύσκολο περιβάλλον του 2022, η Arval συνέχισε με επιτυχία την υποστήριξη πελατών χάρη στο ανθεκτικό επιχειρηματικό πρότυπο και την ικανότητά της να προσφέρει νέες, καινοτόμες λύσεις. Υποστηριζόμενη από τις ισχυρές στρατηγικές φιλοδοξίες του BNP Paribas Group στον τομέα της κινητικότητας, η Arval θα εξακολουθήσει την αναπτυξιακή της πορεία το 2023, προωθώντας περαιτέρω την στρατηγική Arval Beyond. Θα συνεχίσουμε να ενισχύουμε την ανάπτυξή μας καινοτομώντας, υποστηρίζοντας περαιτέρω τους πελάτες μας στην ενεργειακή τους μετάβαση και παρέχοντάς τους προσφορές βιώσιμης κινητικότητας σε όλες τις χώρες όπου δραστηριοποιούμεθα», σχολίασε ο Alain van Groenendael, Πρόεδρος και CEO της Arval.

LeasePlan: Το 32% των παραδόσεων είναι EV

Η LeasePlan γιορτάζει φέτος την 60η (και τελευταία) επέτειό της. «Όλοι οι LeasePlanners μπορούν να αισθάνονται υπερήφανοι για όσα επιτύχαμε με την υποστήριξη των μετόχων μας και την εμπιστοσύνη των επενδυτών, των πελατών και των προμηθευτών μας», αναφέρει ο CEO, Tex Gunning στην ετήσια έκθεση, η οποία δείχνει ισχυρή ανάπτυξη, εν μέρει χάρη στην έγκαιρη στροφή της εταιρείας στα EV.

  • Η LeasePlan επέτυχε καθαρό αποτέλεσμα 1,93 δισ. ευρώ για το έτος (+90,3% σε ετήσια βάση). Το υποκείμενο καθαρό αποτέλεσμα ήταν 1,42 δισ. ευρώ (+85,9%).
  • Ο εξυπηρετούμενος στόλος αυξήθηκε κατά 7%, σε συνολικά 1,63 εκατομμύρια οχήματα.
  • Το 2022, η LeasePlan πούλησε σχεδόν 208.000 μεταχειρισμένα οχήματα, 14,1% λιγότερα από το 2021.
  • Τα λειτουργικά έξοδα ανήλθαν στα 895 εκατ. ευρώ (+11,6%), λόγω της συνεχιζόμενης επένδυσης σε ανάπτυξη και ψηφιακές πλατφόρμες.
  • Την 1η Δεκεμβρίου, η LeasePlan ολοκλήρωσε την αποεπένδυση της θυγατρικής της στην μητρική εταιρεία Wheels Donlen.
  • Η έκθεση αναφέρει ότι η υιοθέτηση ηλεκτρικών οχημάτων στην Ευρώπη επιφέρει επιτάχυνση των συνδρομών αυτοκινήτων και η LeasePlan «βρίσκεται σε καλή θέση για να επωφεληθεί πλήρως από αυτήν τη διαρθρωτική αλλαγή της αγοράς, με το 32% των παραδόσεων μας (το τέταρτο τρίμηνο) να είναι πλέον EV».

Η LeasePlan συνεχίζει να επωφελείται από την μεγάλη ζήτηση των «μεταχειρισμένων αυτοκινήτων της υψηλής ποιότητας» και σημειώνει καλή πρόοδο στον μετασχηματισμό του αναλογικού επιχειρηματικού προτύπου σε ψηφιακό.

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα, ο Tex Gunning, CEO της LeasePlan, δήλωσε: «Επετεύχθη ισχυρή ανάπτυξη σε όλους τους τομείς και η μετάβαση από την ιδιοκτησία στις συνδρομές αυτοκινήτων συνέχισε να επιταχύνεται. Η υιοθέτηση ηλεκτρικών οχημάτων στην Ευρώπη επιφέρει επιτάχυνση της τάσης συνδρομής αυτοκινήτων. Η LeasePlan βρίσκεται σε καλή θέση για να επωφεληθεί πλήρως από αυτήν τη διαρθρωτική αλλαγή της αγοράς, με το 32% των παραδόσεων μας να αποτελείται πλέον από EV. Η LeasePlan συνεχίζει επίσης να επωφελείται από την μεγάλη ζήτηση των υψηλής ποιότητας μεταχειρισμένων αυτοκινήτων μας. Προκειμένου να επωφεληθεί της επιταχυνόμενης ανάπτυξης της αγοράς, η LeasePlan προχωρά τον μετασχηματισμό της από αναλογικό επιχειρηματικό πρότυπο σε ψηφιακό, υποστηρίζοντας την ανάπτυξη ψηφιακής αρχιτεκτονικής επόμενης γενιάς. Η συγχώνευσή μας με την ALD βρίσκεται σε καλό δρόμο ολοκλήρωσης έως το τέλος του πρώτου τριμήνου του 2023. Η συνδυασμένη επιχείρηση θα βρίσκεται σε καλύτερη θέση για να εκμεταλλευτεί πλήρως την επιτάχυνση της ζήτησης συνδρομών αυτοκινήτων».

Αξιολογώντας τα αποτελέσματα, ο ειδικός Leasing και Κινητικότητας, Pascal Serres, αναφέρει: “Το 2022 ήταν εξαιρετική σοδειά για τους τρεις ηγέτες της αγοράς. Η ALD και η Leaseplan αναφέρουν εξαιρετικά αποτελέσματα, με εξαιρετικά κέρδη από πωλήσεις μεταχειρισμένων αυτοκινήτων. Με μια ματιά, αντιπροσωπεύουν περίπου 1 δισεκατομμύριο ευρώ το καθένα, αν συνδυάσουμε κέρδη από πραγματικές πωλήσεις και μειωμένες αποσβέσεις χαρτοφυλακίου. Στην περίπτωση της Leaseplan, το λογιστικό αποτέλεσμα των 1,9 δισεκατομμυρίων ευρώ περιλαμβάνει επίσης κεφαλαιακό κέρδος από την πώληση της δραστηριότητάς της στις ΗΠΑ. Στην περίπτωση της Arval, θα πρέπει να περιμένουμε μέχρι τις 6 Μαρτίου για τα οικονομικά αποτελέσματα, αλλά γνωρίζουμε ότι το χαρτοφυλάκιό της αυξήθηκε κατά 8,3% και αποτελείται από χρηματοδοτούμενα συμβόλαια (που παρέχουν περισσότερα έσοδα και κέρδη). Ως εκ τούτου, δεν έχουμε καμία αμφιβολία για την ποιότητα των αποτελεσμάτων τους, όπως επίσης και για τα καλά αποτελέσματα από πωλήσεις μεταχειρισμένων αυτοκινήτων».

Προηγούμενο άρθροEπιτάχυνση του εξηλεκτρισμού των εταιρικών στόλων
Επόμενο άρθροΗ Ford εγκαινιάζει νέο κέντρο τρισδιάστατης εκτύπωσης