1600 Spider Duetto 1966

Οι αναγνώστες του γερμανικού περιοδικού κλασσικών αυτοκινήτων ανακήρυξαν την Alfa Romeo Spider ως το πλέον δημοφιλές μοντέλο στην κατηγορία “Convertibles” και την Alfa Romeo Giulia Sprint GT  ως το πιο επιθυμητό “peoples sports car” στα “Motor Klassik Awards”.

Ήταν μια ακόμα διπλή νίκη για την Alfa Romeo στα “Motor Klassik Awards”. Οι αναγνώστες του γερμανικού περιοδικού τοποθέτησαν στην κορυφή των κατηγοριών τους δύο από τα πλέον ιστορικά μοντέλα της μάρκας.

Η Alfa Romeo Spider που παρουσιάστηκε το 1966 θριάμβευσε κατακτώντας το 24,9% των ψήφων στην κατηγορία “Convertibles”. Αντίστοιχα η Alfa Romeo Giulia GT που παρουσιάστηκε τρία χρόνια νωρίτερα, το 1963, κατέκτησε την πρώτη θέση με το 34,8% των ψήφων στην κατηγορία για το πιο αγαπημένο “people’s sports car”. Οι δύο νέες βραβεύσεις έρχονται σε μια πολύ σημαντική χρονιά για τη μάρκα. Το 2020 η Alfa Romeo γιορτάζει τα 110 χρόνια από την ίδρυση της, μια περίοδος που είναι γεμάτη από βραβεύσεις, επιτυχίες στους αγώνες, τεχνολογικές καινοτομίες και βέβαια μοναδικά αυτοκίνητα, όπως τα δύο μοντέλα που διακρίθηκαν στα φετινά “Motor Klassik Awards”.

Η Alfa Romeo Spider

Ο εκπληκτικός σχεδιασμός της 1ης γενιάς της Alfa Romeo Spider, η οποία έμεινε στην ιστορία ως “Duetto”, αποτελεί ένα από τα αριστουργήματα του Battista Pininfarina. Το διθέσιο μοντέλο με τον κινητήρα των 1,6 λίτρων απόδοσης 109 ίππων παρουσιάστηκε στη Διεθνή Έκθεση Αυτοκινήτου της Γενεύης το 1966.

Η γκάμα στη συνέχεια συμπληρώθηκε με τη διάθεση και του κινητήρα των 1,3 λίτρων απόδοσης 88 ίππων, αλλά και της έκδοσης με τον κινητήρα των 1.750κ.εκ. απόδοσης 119 ίππων. Η Alfa Romeo Spider γνώρισε παγκόσμια αναγνώριση μετά τη συμμετοχή της στη δημοφιλή ταινία “The Graduate” (O Πρωτάρης) του 1967, στην οποία πρωταγωνιστούσαν ο Dustin Hoffman και η Anne Bancroft. Το 1969 η Alfa Romeo παρουσίασε μια διαφοροποιημένη εκδοχή της Spider με ανασχεδιασμένο και πιο κοντό πίσω μέρος (“Kammback”).

Alfa Romeo Giulia Sprint (1963)

Η Alfa Romeo Giulia Sprint GT

Το αμάξωμα της Alfa Romeo Giulia Sprint GT, η οποία αποτελεί ένα από τα πλέον αγαπημένα κλασσικά μοντέλα των γερμανών συλλεκτών, σχεδιάστηκε για λογαριασμό του οίκου Bertone από τον Giorgetto Giugiaro.  Ένα μοντέλο με τρομερή προσωπικότητα και εμπορική επιτυχία που αποτελούσε την κουπέ έκδοση της Giulia και εφοδιαζόταν με κινητήρες από 1,3 έως 2 λίτρα απόδοσης από 88 έως 131 ίππους. Από το 1963 έως το 1976 η Alfa Romeo κατασκεύασε συνολικά 225.000 μονάδες του μοντέλου.

Η πιο διάσημη έκδοση είναι αναμφίβολα η GTA. Η ελαφριά εκδοχή  με το κατασκευασμένο από αλουμίνιο αμάξωμα και τον κινητήρα των 1,6 λίτρων με τα δύο μπουζί ανά κύλινδρο, η οποία αποτέλεσε ένα από τα πλέον επιτυχημένα αγωνιστικά αυτοκίνητα από τα τέλη της δεκαετίας του 1960 μέχρι και τα μέσα της δεκαετίας του 1970. Οι διάφορες αγωνιστικές εκδόσεις της Alfa Romeo Giulia Sprint GT κατέκτησαν τρείς φορές το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Αυτοκινήτων Τουρισμού. Παράλληλα το μοντέλο αποτελεί μέχρι σήμερα το πιο δημοφιλές κλασσικό ιταλικό αυτοκίνητο στη Γερμανία, στοιχείο που επιβεβαιώνει και η φετινή βράβευση του στα “Motor Klassik Awards 2020”.

Προηγούμενο άρθροΗ FCA ανακοίνωσε τη σύναψη νέου δανείου
Επόμενο άρθροΑνακοίνωση Σαρακάκη για παραπλανητική ιστοσελίδα