Η Stellantis δημοσίευσε την τρίτη Έκθεση Εταιρικής Υπευθυνότητας (CSR), η οποία συνοψίζει την πρόοδό της σε δραστηριότητες βιωσιμότητας με στόχο μια καλύτερη κοινωνία για όλους.

«Ενώ η κινητικότητα είναι το πρώτο στοιχείο της προσέγγισής μας για βιώσιμη πρόοδο, προσπαθούμε επίσης να αλλάξουμε τις δικές μας λειτουργίες και τις κοινότητές μας – είτε μέσω μείωσης των επιπτώσεων στο περιβάλλον, με τη δημιουργία συμπεριληπτικών χώρων εργασίας ή υποστήριξης των κοινοτήτων μας», δήλωσε ο Carlos Tavares, CEO της Stellantis. «Η πρόοδος σε αυτούς τους τομείς είναι ζωτικής σημασίας για επιτυχή παροχή οικονομικής κινητικότητας στους πελάτες μας και για να μας επιτρέπουν τα ενδιαφερόμενα μέρη να λειτουργούμε».

Οι δραστηριότητες CSR είναι πλήρως ενσωματωμένες στο Dare Forward 2030, το μακροπρόθεσμο στρατηγικό σχέδιο της Εταιρείας. Το 2023, οι βασικές πρωτοβουλίες περιελάμβαναν:

  • Μείωση του παγκόσμιου αποτυπώματος άνθρακα (όλων των πεδίων) σύμφωνα με τη δέσμευση της εταιρείας για μηδενικό άνθρακα έως το 2038: το παγκόσμιο αποτύπωμα άνθρακα (σε ισοδύναμο CO2) μειώθηκε κατά 12,6% το 2023 έναντι του 2021.
  • Μαζική χρήση απανθρακοποιημένης ηλεκτρικής ενέργειας στις δραστηριότητες της εταιρείας, με στόχο το 100% έως το 2030. Το 2023 έφτασε στο 58%, συμβάλλοντας σε μείωση tCO2 20% του βιομηχανικού αποτυπώματος άνθρακα (πεδία 1 και 2) έναντι του 2021 .
  • Ανάπτυξη δραστηριοτήτων Κυκλικής Οικονομίας: Το 2023, ανακυκλώθηκαν περισσότερα από δύο εκατομμύρια εξαρτήματα (συμπεριλαμβανομένων καταλυτών, πλαστικών μασκών και προφυλακτήρων, ζάντών αλουμινίου και μπαταριών υψηλής τάσης) σε τέσσερις περιοχές (Ευρώπη, Βόρεια Αμερική, Νότια Αμερική, Μέση Ανατολή και Αφρική). Η Stellantis εγκαινίασε τον πρώτο της κόμβο Κυκλικής Οικονομίας SUSTAINera στο Mirafiori της Ιταλίας, το οποίο ξεκίνησε ανακατασκευές κινητήρων, κιβωτίων ταχυτήτων και μπαταριών EV, επισκευές και αποσυναρμολόγηση οχημάτων.
  • Πρόγραμμα ηλεκτροκίνησης οχημάτων για όλες τις μάρκες, με 30 μοντέλα ηλεκτρικών οχημάτων μπαταρίας (BEV) ως το τέλος του 2023, φτάνοντας τα 48 το 2024. Πέρυσι, οι πωλήσεις BEV αυξήθηκαν κατά 21% παγκοσμίως, με 18,5% επιβατικά αυτοκίνητα στην Ευρώπη (ΕΕ27 εκτός Μάλτας και Νορβηγίας, συμπεριλαμβάνοντας την Ισλανδία, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ελβετία) και 11,2% ηλεκτρικών ή plug-in υβριδικών επιβατικών και ελαφρών φορτηγών στις ΗΠΑ χάρη στο αυξημένο χαρτοφυλάκιο.
  • Ολοκληρωμένη στρατηγική Ανάπτυξης Ανθρώπινου Κεφαλαίου στηριγμένη σε τέσσερις πυλώνες: βιώσιμο μετασχηματισμό βάσει εποικοδομητικού κοινωνικού διαλόγου, προσέλκυση, ανάπτυξη και διατήρηση ταλέντων, συμπεριλαμβανομένων 2,9 εκατομμυρίων ωρών εκπαίδευσης, ενίσχυση της διαφορετικότητας και της συμπερίληψης, με γυναίκες στο 30% των ηγετικών θέσεων και προώθηση της ασφάλειας, της υγείας και της ευεξίας στους χώρους εργασίας.
  • Καταγραφή και εκτέλεση των Οδηγιών Υπεύθυνων Προμηθειών της Stellantis: 3.461 ομάδες προμηθευτών που αξιολογήθηκαν από την EcoVadis και αντιπροσωπεύουν πάνω από το 89% των ετήσιων αγορών. Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι οι προμηθευτές της Stellantis ανταποκρίνονται καλύτερα στα κριτήρια ΕΚΕ από ό, τι στην αξιολόγηση της EcoVadis.
  • Δέσμευση προς τις γειτονικές κοινότητες: Παροχές άνω των 18,5 εκατομμυρίων ευρώ για την υποστήριξη 366 φιλανθρωπικών έργων εκπαίδευσης και την συμμετοχή 5.174 εργαζομένων της Stellantis σε προγράμματα εθελοντισμού. Τα βραβεία Stellantis Student Awards τίμησαν περισσότερα από 600 μέλη οικογενειών εργαζομένων για την αφοσίωσή τους στη συνεχή μάθηση και εκπαίδευση και το Ίδρυμα Stellantis συνεργάστηκε με το CERN για τα εγκαίνια του νέου κέντρου επιστημονικής εκπαίδευσης Science Gateway της Γενεύης.

Το 2023, η Stellantis πραγματοποίησε το πρώτο Freedom of Mobility Forum, μια πρωτοβουλία διαλόγου με τα ενδιαφερόμενα μέρη για να συμβάλει στον δημόσιο διάλογο σχετικά με την ελευθερία της κινητικότητας σε ένα απανθρακοποιημένο περιβάλλον. Διάφοροι ειδικοί από τη βιομηχανία, την ακαδημαϊκή κοινότητα, την κυβέρνηση και την κοινωνία πολιτών ανέπτυξαν τις απόψεις τους σε ζωντανή συζήτηση με θέμα: «Σε έναν απανθρακοποιημένο κόσμο, η ελευθερία κινητικότητας θα είναι προσιτή μόνο σε λίγους ευτυχείς;» Η δεύτερη συζήτηση είχε θέμα: «Πώς θα καλύψει ο πλανήτης μας τις ανάγκες κινητικότητας οκτώ δισεκατομμυρίων ανθρώπων;»

Η Έκθεση CSR αντικατοπτρίζει τη δέσμευση της Stellantis σε μια φιλοσοφία ακεραιότητας, υπευθυνότητας και ηθικής συμπεριφοράς σε όλους τους τομείς και σε ολόκληρη την αλυσίδα αξίας και αποτελεί μέρος των προσπαθειών της Εταιρείας να καταστεί περιβαλλοντικά συνειδητοποιημένη, κοινωνικά υπεύθυνη και οικονομικά βιώσιμη.

 

Προηγούμενο άρθροΝέα GLB: ευρύχωρο compact SUV με ελκυστικό εξοπλισμό
Επόμενο άρθροΣτρογγυλή Τράπεζα για την Αυτοκίνηση με 13 CEO