Στην εικονική Έκτακτη Γενική Συνέλευση της Daimler AG την 1η Οκτωβρίου 2021, οι μέτοχοι αποφάσισαν με συντριπτική πλειοψηφία την απόσχιση της Daimler Truck.

Η απόσχιση της επιχείρησης φορτηγών και λεωφορείων και η επακόλουθη εισαγωγή της Daimler Truck Holding AG ως ανεξάρτητης εταιρείας στο Χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης εγκρίθηκαν από το 99,90% των μετόχων.

Η προγραμματισμένη απόσχιση της Daimler Truck έως το τέλος του 2021 θα σημαίνει τα εξής: με την προβλεπόμενη εισαγωγή της Daimler Truck Holding AG στο Χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης, οι μέτοχοι θα κατέχουν μετοχές του ηγέτη της παγκόσμιας αγοράς επαγγελματικών οχημάτων, πέραν των μετοχών τους στην Daimler AG.

Επιπλέον, οι μέτοχοι ενέκριναν επίσης με συντριπτική πλειοψηφία 99,89% των ψήφων τη μετονομασία της Daimler AG σε Mercedes-Benz Group AG από την 1η Φεβρουαρίου 2022. Το νέο όνομα δίνει έμφαση στη μελλοντική εστίαση στα αυτοκίνητα και τα βαν της μάρκας Mercedes -Benz, Mercedes-AMG, Mercedes-Maybach και Mercedes-EQ.

Ο Bernd Pischetsrieder, Πρόεδρος του Εποπτικού Συμβουλίου της Daimler AG, δήλωσε: «Η εταιρεία μας λαμβάνει τη σωστή απόφαση την κατάλληλη στιγμή για βιώσιμη διατήρηση της επιτυχίας της. Η Daimler Truck και η Mercedes-Benz θα ελέγξουν επιτυχέστερα τον μετασχηματισμό της βιομηχανίας υπό πλήρη επιχειρηματική ελευθερία και ανεξάρτητη διαχειριστική δομή. Με την απόσχιση της επιχείρησης επαγγελματικών οχημάτων, στοχεύουμε στη δημιουργία αξίας για τους μετόχους μας, αύξησης της κερδοφορίας μας και πλήρους αξιοποίησης των δυνατοτήτων μας».

Ο Ola Källenius, Πρόεδρος των Διοικητικών Συμβουλίων της Daimler AG και της Mercedes-Benz AG, δήλωσε: «Η Daimler χωρίζεται σε δύο ισχυρές και ανεξάρτητες εταιρείες. Με αυτήν την αποφασιστική αναπροσαρμογή σε διακριτές οντότητες, στοχεύουμε στη δημιουργία αξίας για όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη. Είναι πλέον η κατάλληλη στιγμή για να γίνει αυτό το βήμα: αυτοκαθοριζόμενες και από θέση ισχύος. Απελευθερώνοντας το πλήρες δυναμικό αμφοτέρων των εταιρειών, δημιουργούμε δύο αδιαμφισβήτητους ηγέτες καινοτομίας, που θα καθορίσουν τις εξελίξεις μετασχηματισμού των κλάδων τους».

Ο Martin Daum, Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Daimler Truck AG και διορισμένος Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Daimler Truck Holding AG, δήλωσε: «Ως τεχνολογικά κορυφαίος κατασκευαστής φορτηγών και λεωφορείων, θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να προσφέρουμε στους πελάτες μας παγκοσμίως τα καλύτερα προϊόντα, στους μετόχους μας ελκυστική απόδοση της επένδυσής τους και στους εργαζομένους μας βιώσιμες θέσεις εργασίας. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο επιταχύνουμε την ανάπτυξη των οχημάτων μπαταρίας και κυψελών καυσίμου όλων των κατηγοριών για μεταφορές ελεύθερες εκπομπών ρύπων. Ως ανεξάρτητη εταιρεία, θα είμαστε σε θέση να αξιοποιήσουμε ακόμα περισσότερο τις ευκαιρίες ανάπτυξης και να αυξήσουμε περαιτέρω την οικονομική μας επιτυχία».

Ο Michael Brecht, Αναπληρωτής Πρόεδρος του Εποπτικού Συμβουλίου και Πρόεδρος του Γενικού Συμβουλίου Εργαζομένων της Daimler AG, δήλωσε: «Οι εργαζόμενοι είναι ο πολυτιμότερος πόρος αμφοτέρων των εταιρειών. Οι συνάδελφοί μας καθιστούν δυνατή την οικονομική επιτυχία. Ως εκπρόσωποί τους, θα συνεχίσουμε να διασφαλίζουμε απολύτως τα συμφέροντά τους. Ισχυρή απόδειξη αυτού είναι η επιθυμία επενδύσεων και διαφύλαξης των εργοστασίων μας, ώστε να μπορούμε να επικεντρωθούμε στην εργασία μας, χωρίς να ανησυχούμε για απώλεια θέσεων εργασίας. Το πετύχαμε αυτό και προσβλέπουμε με σιγουριά στο μέλλον για ακόμα περισσότερες ευκαιρίες».

Οι μετοχές των δύο εταιρειών στο DAX

Με την αναπροσαρμογή της Daimler AG και την προγραμματισμένη απόσχιση της Daimler Truck έως το τέλος του τρέχοντος έτους, οι μέτοχοι θα κατέχουν ποσοστό 65% στη νέα Daimler Truck Holding AG, η οποία στη συνέχεια θα εισαχθεί στο χρηματιστήριο ως ανεξάρτητη εταιρεία. Ως ανταμοιβή για την απόσχιση, οι μέτοχοι της Daimler θα λάβουν μία επιπλέον μετοχή στην Daimler Truck Holding AG για κάθε δύο μετοχές της Daimler AG. Η Daimler θα διατηρήσει μειοψηφικό ποσοστό 35% στη Daimler Truck Holding AG και σχεδιάζει να μεταφέρει 5% στο Daimler Pension Trust e.V., αναγνωρισμένη ένωση σύμφωνα με το γερμανικό δίκαιο.

Η Daimler θα εξασφαλίσει πως ότι το μερίδιο της Daimler Truck Holding AG – μετά την εισαγωγή στο Prime Standard του Χρηματιστηρίου της Φρανκφούρτης – θα συμπεριληφθεί στον διευρυμένο δείκτη μετοχών DAX, με 40 μέλη κατά την ενωρίτερη δυνατή ημερομηνία, πιθανώς το πρώτο τρίμηνο του 2022. Οι μετοχές της Daimler AG θα συνεχίσουν να πληρούν τα κριτήρια του σημαντικότερου δείκτη μετοχών της Γερμανίας.

Προηγούμενο άρθροRenault Arkana, 100% υβριδικό SUV Coupe
Επόμενο άρθροΤο Green NCAP για Mazda2, Ford Puma, DS 3 Crossback