Η BYD, κορυφαίος κατασκευαστής Οχημάτων Νέας Ενέργειας και μπαταριών στον κόσμο, και ο Όμιλος Σφακιανάκη, ανακοίνωσαν τη διάθεση στην Ελλάδα του νέου αμιγώς ηλεκτρικού BYD Dolphin.

To ολοκαίνουργιο αυτό hatchback της κατηγορίας C συνδυάζει τη χαρακτηριστική “παιχνιδιάρικη” αισθητική με την ευελιξία, τη ζωντάνια και τον πλούσιο βασικό εξοπλισμό, μαζί με την τεχνολογία EV της BYD, που αλλάζει τα δεδομένα στην κατηγορία. Αποτελώντας την επιτομή της ασφαλούς, αποδοτικής, πρακτικής και φιλικής προς το περιβάλλον αυτοκίνησης, το BYD Dolphin έχει ελκυστική τιμή καθιστώντας την ηλεκτροκίνηση προσιτή σε περισσότερους καταναλωτές.

Αμιγώς ηλεκτρικό 

Το BYD Dolphin είναι το πρώτο μοντέλο που υιοθετεί τη σχεδιαστική ταυτότητα “Ocean Aesthetics” της BYD, η οποία του εξασφαλίζει μια ξεχωριστή και κομψή εμφάνιση. Η σχεδίαση είναι επηρεασμένη από το δελφίνι, ένα έξυπνο, παιχνιδιάρικο και φιλικό θαλάσσιο θηλαστικό, το οποίο απεικονίζεται στη μορφή του αυτοκινήτου με μεταφορικό και ευφάνταστο τρόπο. Το Dolphin διατίθεται στην Ελλάδα με μπαταρία 60,4 kWh – Λιθίου Φωσφορικού Σιδήρου της BYD τύπου Blade Battery και επωφελείται στον τομέα της ασφάλειας από μία δομή αμαξώματος που προορίζεται αποκλειστικά για αμιγώς ηλεκτρικά οχήματα. Διαθέτει επίσης μία πλήρη γκάμα χαρακτηριστικών ενεργητικής και παθητικής ασφάλειας, τα οποία του προσδίδουν ασύγκριτα πλεονεκτήματα στον εν λόγω τομέα.

Επαναστατική μπαταρία τύπου Blade Battery ως βασικός εξοπλισμός

Το BYD Dolphin επωφελείται από την πρωτοποριακή μπαταρία τύπου Blade Battery, η οποία φέρνει την επανάσταση στους τομείς της ασφάλειας, της ανθεκτικότητας και της απόδοσης στην κατηγορία των ηλεκτρικών οχημάτων (EV). Αυτή η μπαταρία πέρασε με επιτυχία τη δοκιμασία “Nail Penetration Test”, η οποία θεωρείται το “Έβερεστ” των δοκιμών ασφάλειας στον τομέα των μπαταριών. Οι μπαταρίες τύπου Blade Battery του Dolphin δεν διαθέτουν κοβάλτιο και χρησιμοποιούν ως υλικό καθόδου φωσφορικό σίδηρο-λιθίου (LFP), το οποίο προσφέρει πολύ υψηλότερο επίπεδο ασφάλειας από τις συμβατικές μπαταρίες ιόντων λιθίου. Το LFP έχει άριστη θερμική σταθερότητα. Ασφαλής και ανθεκτική, η μπαταρία τύπου Blade Battery είναι ταυτόχρονα ασυμβίβαστη στην απόδοση, εξασφαλίζοντας υψηλή πυκνότητα ισχύος σε συνδυασμό με το πλεονέκτημα της εξαιρετικά χαμηλής κατανάλωσης ενέργειας.

Τεχνολογία ηλεκτροκίνησης για εξαιρετική αποδοτικότητα

Η μπαταρία τύπου Blade Battery συνεργάζεται με την προηγμένη τεχνολογία της BYD στα ηλεκτρικά συστήματα μετάδοσης κίνησης. Το BYD Dolphin, όπως και το BYD ATTO 3, βασίζεται στην “έξυπνη” πλατφόρμα e-Platform 3.0 της BYD με στόχο την απόλυτη αποδοτικότητα του συστήματος και ευφυΐα του οχήματος. Το ηλεκτρικό σύστημα μετάδοσης κίνησης 8 σε 1 της BYD ενσωματώνει τη Μονάδα Ελέγχου Οχήματος, το Σύστημα Διαχείρισης Μπαταρίας, τη Μονάδα Διανομής Ισχύος, τον Κινητήρα Μετάδοσης Κίνησης, τον Ελεγκτή Κινητήρα, τη Μετάδοση, τον μετατροπέα DC-DC και τον Ενσωματωμένο Φορτιστή. Αυτή η τεχνολογία ενσωμάτωσης προσφέρει απόδοση συστήματος 89% και παράλληλα βέλτιστη απόδοση και μία ανώτερη οδηγική εμπειρία.

Ηλεκτροκίνηση προσβάσιμη στο ευρύ κοινό 

«Η BYD είναι πεπεισμένη ότι η υψηλής τεχνολογίας ηλεκτρική κινητικότητα πρέπει να είναι διαθέσιμη και προσβάσιμη σε όλους. Ως εκ τούτου, εξασφαλίσαμε ότι το BYD Dolphin δεν είναι μόνο έξυπνο και τεχνολογικά προηγμένο, αλλά και ελκυστικό από απόψεως τιμής» σχολιάζει ο Michael Shu, Γενικός Διευθυντής & Διευθύνων Σύμβουλος του τμήματος BYD Europe and International Cooperation Division.

Το BYD Dolphin είναι άμεσα διαθέσιμο στη χώρα μας, σε δύο εκδόσεις, Comfort και Design, που είναι εφοδιασμένα με μπαταρία 60,4 kWh.

BYD Dolphin Comfort: Mπαταρία χωρητικότητας 60,4 kWh και κινητήρας απόδοσης 150 kW (204 PS). Εκτιμώμενη αυτονομία 427 χλμ. με κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας 15,9 kWh/100 χλμ. Η μέγιστη ισχύς φόρτισης είναι 88 kW (από 30 έως 80% σε 29 λεπτά), ενώ σε παροχή AC η ισχύς φτάνει στα 11 kW.

BYD Dolphin Design: Ίδια τεχνικά χαρακτηριστικά με την έκδοση Comfort. Διαθέτει επιπλέον πανοραμική οροφή, φιμέ τζάμια πίσω, διχρωμία αμαξώματος και ασύρματη φόρτιση smartphone.

Επιτάχυνση και επιδόσεις

Με την Blade Battery χωρητικότητας 60,4 kWh και έναν σύγχρονο κινητήρα μόνιμου μαγνήτη, το BYD Dolphin μπορεί να επιταχύνει από τα 0 στα 100 χλμ./ώρα σε μόλις 7 δευτερόλεπτα. Η ροπή των 310 Nm και η ισχύς των 150 kW/204 PS του κινητήρα, παρέχουν απρόσκοπτες επιδόσεις βοηθώντας το DOLPHIN να φτάσει τη μέγιστη τελική ταχύτητα των 160 χλμ./ώρα. Τα τέσσερα προφίλ οδήγησης – Sport, Normal, Economy και Snow – επιλέγονται ανάλογα με τις εκάστοτε συνθήκες οδήγησης και τις ανάγκες του οδηγού.

Εύκολη Φόρτιση και Αυτονομία 427 χλμ. 

Το Dolphin, με τη μπαταρία χωρητικότητας 60,4 kWh παρέχει συνδυασμένη ηλεκτρική αυτονομία (WLTP) 427 χλμ. Η ισχύς φόρτισης σε τριφασική παροχή AC είναι 11 kW. Υψηλές επιδόσεις επιτυγχάνονται και κατά την επαναφόρτιση. Σε φορτιστή DC με ισχύ 88 kW η μπαταρία μπορεί να αναπληρώσει την ενέργειά της από το 30% στο 80% σε μόλις 29 λεπτά. Το αυτοκίνητο είναι επίσης εξοπλισμένο με τεχνολογία V2L (Vehicle to Load), ώστε η μπαταρία του αυτοκινήτου να μπορεί εύκολα να φορτίζει εξωτερικές συσκευές.

Με στάνταρ την αντλία θερμότητας

Η αποδοτικότητα αποτελεί πρωταρχικό χαρακτηριστικό του BYD Dolphin. Ως εκ τούτου, μια ενσωματωμένη αντλία θερμότητας περιλαμβάνεται στο βασικό εξοπλισμό. Το πρώτο στον κλάδο σύστημα άμεσης ψύξης και θέρμανσης για μπαταρίες αυξάνει τη θερμική απόδοση έως και 15% τον χειμώνα. Αυτό το καινοτόμο σύστημα αξιοποιεί την απορριπτόμενη θερμότητα από το όχημα, το σύστημα μετάδοσης κίνησης, τον χώρο επιβατών και τη μπαταρία και μπορεί να λειτουργήσει σε ένα ευρύ φάσμα θερμοκρασιών. Η έξυπνη θερμική διαχείριση για ακραίες καιρικές συνθήκες εξασφαλίζει εξαιρετική αυτονομία οδήγησης σε χαμηλές θερμοκρασίες. Μέρος της ηλεκτρικής διαχείρισης είναι το σύστημα πέδησης με τα φρένα να διαθέτουν σύστημα αναγεννητικής πέδησης CRBS, που μπορεί να ανακτήσει αποτελεσματικά την ενέργεια κατά τα φρενάρισμα.

Ευέλικτο, πολυτάλαντο, σύγχρονο και φιλόξενο hatchback

Η σχεδίαση του Dolphin είναι ξεχωριστή από κάθε γωνία, λόγω του στρογγυλεμένου προφίλ και της πλαϊνής σιλουέτας, παραπέμποντας στις χαριτωμένες κινήσεις ενός δελφινιού που πηδάει από το νερό. Από τη μία είναι παιχνιδιάρικο και ευέλικτο, από την άλλη αποπνέει μία αίσθηση ασφάλειας και στιβαρότητας.

Αξιοποιώντας τα χαρακτηριστικά των οχημάτων Νέα Ενέργειας, βασικά γνωρίσματα της σχεδίασης του BYD Dolphin είναι οι κοντοί εμπρός και πίσω πρόβολοι και το μακρύ μεταξόνιο, τα οποία χαρίζουν στο αυτοκίνητο μια εμφάνιση που δηλώνει ευρυχωρία. Με μήκος 4.290 χλστ. και πλάτος 1.770 χλστ., το Dolphin διαθέτει μεταξόνιο 2.700 χλστ., το οποίο είναι βελτιστοποιημένο με γνώμονα την ευρυχωρία και την άνεση. Το ύψος του οχήματος είναι 1.570 χλστ.

Εργονομικά Σχεδιασμένα και Άνετα Καθίσματα

Με θέσεις για πέντε επιβάτες, τα καθίσματα (έχουν σπορ σχεδίαση με γνώμονα την εργονομία) και τα προσκέφαλα είναι επενδεδυμένα από οικολογικό vegan δέρμα. Τα θερμαινόμενα εμπρός καθίσματα ρυθμίζονται ηλεκτρικά, σε έξι κατευθύνσεις για τον οδηγό και σε τέσσερις για τον συνοδηγό. Τα πίσω καθίσματα παρέχουν μεγάλο χώρο για τα πόδια των επιβατών, χάρη στην υιοθέτηση της πλατφόρμας e-Platform 3.0. Η στήριξη που παρέχουν τα εμπρός καθίσματα στους ώμους και την πλάτη έχει βελτιστοποιηθεί, όπως και η πλευρική, ώστε να αγκαλιάζουν το σώμα για πιο άνετα ταξίδια.

Ο σχεδιασμός αποθηκευτικών χώρων εξασφαλίζει ευελιξία και πρακτικότητα

Τα πίσω καθίσματα είναι διαιρούμενα σε αναλογία 60:40, επιτρέποντας την αύξηση της χωρητικότητας του χώρου αποσκευών των 345 λίτρων σε 1.310 λίτρα όταν και τα δύο είναι αναδιπλωμένα. Το Dolphin διαθέτει περισσότερους από 20 πρακτικούς και ευέλικτους αποθηκευτικούς χώρους για τις καθημερινές διαδρομές, ενώ στο πορτμπαγκάζ μπορούν εύκολα να αποθηκευτούν τέσσερις στάνταρ βαλίτσες 20 ιντσών.

Νεανικό, ευάερο και εκλεπτυσμένο εσωτερικό

Η έκδοση Design του Dolphin διαθέτει μια μεγάλη πανοραμική οροφή η οποία είναι κατασκευασμένη από υψηλής αντοχής ηχομονωτικά και θερμομονωτικά γκρι κρύσταλλα διπλής στρώσης με επιφάνεια γυαλιού εφάμιλλη με εκείνη ενός πολυτελούς αυτοκινήτου της κατηγορίας D. Αυτό παρέχει στους επιβάτες μια εξαιρετική ορατότητα προς τα έξω και μεγαλύτερη περιοχή για την είσοδο του φωτός στο εσωτερικό. Η οροφή διαθέτει επίσης σκιάδιο που καλύπτει το 97% της επιφάνειάς της εξασφαλίζοντας ένα δροσερό περιβάλλον τις ζεστές καλοκαιρινές ημέρες.

Στο κομψό εσωτερικό του BYD Dolphin το κυρίαρχο στοιχείο είναι οι ρέουσες και μεγάλες καμπύλες οι οποίες δίνουν την ψευδαίσθηση ότι οι επιβάτες περιβάλλονται από κυματισμούς της θάλασσας. Ο οδηγός έχει άμεση πρόσβαση στα χειριστήρια ελέγχου βασικών λειτουργιών, ενώ την ίδια στιγμή ο απλός και λιτός σχεδιασμός του ταμπλό παρέχει μια καινοτόμο διαδραστική εμπειρία. Οι φυσικοί διακόπτες καταλαμβάνουν λιγότερο χώρο, με αποτέλεσμα να υπάρχει  επιπλέον αποθηκευτικός χώρος.

Στάνταρ Τεχνολογία Vehicle-To-Load για όλα τα Στυλ Ζωής

Το BYD Dolphin παρέχει τεχνολογία V2L, η οποία μπορεί να φορτίζει εξωτερικές συσκευές με ισχύ 3,3kW. Έτσι, το Όχημα Νέα Ενέργειας μπορεί να γίνει ένας κινητός σταθμός παροχής ενέργειας. Η τεχνολογία μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε ποικίλες δραστηριότητες όπως πικνίκ σε εξωτερικούς χώρους και υπαίθρια προβολή ταινιών!

Υψηλών Προδιαγραφών Ασφάλεια και Υποβοήθηση Οδηγού

Το Dolphin διαθέτει στο βασικό του εξοπλισμό μια πληθώρα χαρακτηριστικών ασφάλειας και προηγμένης υποβοήθησης οδηγού. Όλα τα μοντέλα διαθέτουν Forward Collision Warning (Προειδοποίηση Εμπρόσθιας Σύγκρουσης), Autonomous Emergency Braking (Αυτόματο Φρενάρισμα Έκτακτης Ανάγκης), Rear Collision Warning (Προειδοποίηση Οπίσθιας Σύγκρουσης), Rear Cross Traffic Alert (Προειδοποίηση Οπίσθιας Διασταυρούμενης Κυκλοφορίας) and Rear Cross Traffic Brake (Φρενάρισμα Οπίσθιας Διασταυρούμενης Κυκλοφορίας), Lane Departure Prevention (Σύστημα Αποφυγής Παρέκκλισης από τη Λωρίδα) και Emergency Lane Keeping Assist (Σύστημα Διατήρησης Λωρίδας).

Τα Adaptive Cruise Control και Intelligent Cruise Control ενισχύουν την απόλαυση και την ασφάλεια κατά την οδήγηση. Το σύστημα με τις εξωτερικές κάμερες παρέχουν στον οδηγό πανοραμική ορατότητα 360 μοιρών για ασφαλείς ελιγμούς του οχήματος. Επιπλέον, τα συστήματα Ανίχνευσης Τυφλού Σημείου (Blind Spot Detection System), Ηλεκτρονικού Ελέγχου Ευστάθειας (Electronic Stability Control), Ελέγχου Πρόσφυσης (Traction Control), Ελέγχου Κατάβασης (Hill Descent Control), Αυτόματου Ελέγχου (Automatic Vehicle Hold), και Αναγνώρισης Σημάτων Κυκλοφορίας (Traffic Sign Recognition) με ευφυή έλεγχο ταχύτητας (Intelligent Speed Limit Control) περιλαμβάνονται στα στοιχεία υποβοήθησης οδηγού.

Μέγιστη ασφάλεια πέντε αστεριών

Ο οργανισμός Euro NCAP έχει υποβάλει σε δοκιμές το BYD Dolphin και το έχει αξιολογήσει με τη μέγιστη διάκριση των πέντε αστεριών. Μάλιστα, το Dolphin, στην προστασία των επιβατών συγκέντρωσε ποσοστό 89%, ένα από τα μεγαλύτερα στην κατηγορία του. Να σημειώσουμε ότι στον στάνταρ εξοπλισμό περιλαμβάνονται οι μετωπικοί και πλευρικοί (εμπρός) αερόσακοι, οι αερόσακοι τύπου κουρτίνας καθώς και αυτός που είναι τοποθετημένος ανάμεσα στα εμπρός καθίσματα.

Η Εμπνευσμένη από τα Δελφίνια Δίχρωμη Χρωματική Παλέτα δημιουργεί μια Αίσθηση Αποκλειστικότητας

Εμπνευσμένη από τα βιολογικά χαρακτηριστικά του δελφινιού, η σχεδιαστική ομάδα έδωσε στο BYD Dolphin ένα δίχρωμο αμάξωμα με αντίστοιχους χρωματισμούς στο εσωτερικό και στο εξωτερικό για να δημιουργήσει μια αίσθηση αποκλειστικότητας. Το Dolphin είναι διαθέσιμο σε επτά εξωτερικούς χρωματικούς συνδυασμούς, ενώ η διχρωμία είναι στάνταρ στην έκδοση Design.

Με τιμή από 33.990 ευρώ και 6 χρόνια εγγύηση

Το Dolphin συνοδεύεται από 6 χρόνια εγγύηση (ή 150.000 χλμ.), 8 χρόνια εγγύηση ηλεκτροκινητήρα (ή 150.000 χλμ.) και 8 χρόνια εγγύηση για τη μπαταρία (ή 200.000 χλμ.). Το μοντέλο της BYD είναι άμεσα διαθέσιμο στη χώρα μας, σε δύο εκδόσεις. Η Comfort έχει τιμή 33.990 ευρώ, ενώ η Design κοστίζει 35.990 ευρώ (οι αναγραφόμενες τιμές δεν περιλαμβάνουν το όποιο όφελος από κρατικά προγράμματα). Για παραγγελίες έως το τέλος του 2024 προσφέρεται δωρεάν 3ετές service.

Προηγούμενο άρθροLynk & Co: Δυναμικά στην ελληνική αγορά
Επόμενο άρθροHyundai Motor: Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας για την παραγωγή