Brexit χωρίς συμφωνία: μέτρα έκτακτης ανάγκης στις μεταφορές

Brexit χωρίς συμφωνία: Το Συμβούλιο της ΕΕ ενέκρινε μέτρα έκτακτης ανάγκης για τις μεταφορές σε περίπτωση αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου χωρίς συμφωνία.

Οι πρέσβεις των κρατών μελών στο Συμβούλιο ενέκριναν σήμερα (16 Δεκεμβρίου) σειρά νομοθετικών προτάσεων με στόχο την προετοιμασία του τομέα των μεταφορών για όλα τα πιθανά σενάρια την 1η Ιανουαρίου 2021. Τα εν λόγω μέτρα έκτακτης ανάγκης, όπως παρατίθενται κατωτέρω, θα μετριάσουν ορισμένες από τις σημαντικές διαταραχές που θα προκύψουν την 1η Ιανουαρίου σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί συμφωνία με το Ηνωμένο Βασίλειο:

  • Βασική αεροπορική συνδεσιμότητα: ο προτεινόμενος κανονισμός θα διασφαλίσει την παροχή ορισμένων αεροπορικών υπηρεσιών μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και της ΕΕ για 6 μήνες, υπό την προϋπόθεση ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα διασφαλίσει το ίδιο.
  • Αεροπορική ασφάλεια: ο προτεινόμενος κανονισμός θα διασφαλίσει ότι διάφορα πιστοποιητικά ασφάλειας για προϊόντα μπορούν να συνεχίσουν να χρησιμοποιούνται σε αεροσκάφη της ΕΕ χωρίς διακοπή, αποφεύγοντας έτσι την απαγόρευση απογείωσης αεροσκαφών της ΕΕ.
  • Βασική οδική συνδεσιμότητα: ο προτεινόμενος κανονισμός καλύπτει τη βασική συνδεσιμότητα όσον αφορά τόσο τις οδικές εμπορευματικές μεταφορές όσο και τις οδικές μεταφορές επιβατών για 6 μήνες, υπό την προϋπόθεση ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα εξασφαλίσει το ίδιο στους μεταφορείς της ΕΕ.

Με την έγκριση για μέτρα έκτακτης ανάγκης στις μεταφορές από το Συμβούλιο της ΕΕ, εξουσιοδοτείται η γερμανική Προεδρία να επιταχύνει τις διαπραγματεύσεις με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για την έκδοση των προτεινόμενων νομοθετικών πράξεων σε πρώτη ανάγνωση πριν από το τέλος του έτους.

Όπως είναι γνωστό, το Ηνωμένο Βασίλειο αποχώρησε από την Ευρωπαϊκή Ένωση την 31η Ιανουαρίου 2020. Εκείνη τη χρονική στιγμή, και οι δύο πλευρές συμφώνησαν για μεταβατική περίοδο έως τις 31 Δεκεμβρίου 2020, κατά τη διάρκεια της οποίας το δίκαιο της ΕΕ εξακολουθεί να εφαρμόζεται στο Ηνωμένο Βασίλειο. Η ΕΕ και το Ηνωμένο Βασίλειο αξιοποιούν αυτή την περίοδο για να διαπραγματευθούν τους όρους της μελλοντικής εταιρικής σχέσης τους. Ωστόσο, η έκβαση των διαπραγματεύσεων αυτών είναι αβέβαιη.

Το Brexit χωρίς συμφωνία θα έχει μεγάλο αντίκτυπο στην αυτοκινητοβιομηχανία. Υπενθυμίζεται ότι τον Σεπτέμβριο οι κορυφαίες οργανώσεις που εκπροσωπούν κατασκευαστές οχημάτων και ανταλλακτικών σε ολόκληρη την ΕΕ, είχαν επισημάνει ότι μια “μη συμφωνία” θα κόστιζε στην πανευρωπαϊκή αυτοκινητοβιομηχανία 110 δισ. ευρώ τα επόμενα πέντε χρόνια, θέτοντας σε κίνδυνο θέσεις εργασίας σε έναν τομέα που υποστηρίζει 14,6 εκατομμύρια νοικοκυριά, αντιπροσωπεύοντας μία στις 15 θέσεις εργασίας στην ΕΕ και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Προηγούμενο άρθροΈξι νέα μοντέλα Mercedes-EQ έως το 2022
Επόμενο άρθροEV “e.GO Made in Greece”, υπογράφηκε η συμφωνία