Copyright Next.e.GO Mobile SE

Με θέμα “Electric Cars e.GO Made in Greece”, πραγματοποιήθηκε σήμερα (16 Δεκεμβρίου) δημόσια ψηφιακή διάσκεψη, με την ευκαιρία της υπογραφής επιστολής προθέσεων μεταξύ της Ελλάδας -μέσω της Enterprise Greece– και της Next.e.GO Mobile SE για την παραγωγή ηλεκτρικών αυτοκινήτων στη χώρα μας.

Παρουσία του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, υπό τον συντονισμό του υφυπουργού Εξωτερικών, αρμόδιου για την Οικονομική Διπλωματία, Κώστα Φραγκογιάννη, παρόντες από την Κυβέρνηση ήταν ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, οι αναπληρωτές υπουργοί, Νίκος Παπαθανάσης και Χρήστος Δήμας και ο Γενικός Γραμματέας του ΥΠΕΞ και πρόεδρος της Enterprise Greece, Ιωάννης Σμυρλής. Την Next.e.GO Mobile SE εκπροσωπούσαν, ο CEO καθ. Ulrich Hermann και το μέλος του ΔΣ, Ali Vezvaei και CEO του nd Group B.V. (πλειοψηφών μέτοχος).

Ο πρωθυπουργός δήλωσε: H υπογραφή της Επιστολής Πρόθεσης Συνεργασίας ανάμεσα στην Enterprise Greece και την e.GΟ για τη δημιουργία εργοστασιακής μονάδας παραγωγής ηλεκτρικών οχημάτων είναι ένα σημαντικό βήμα, καθώς οραματιζόμαστε μία Ελλάδα ανταγωνιστική και στον κλάδο μεταποίησης υψηλής τεχνολογίας.

Τα βασικά σημεία του επενδυτικού σχεδίου

Η επένδυση αφορά στην εγκατάσταση βιομηχανίας παραγωγής ηλεκτρικών αυτοκινήτων στην Ελλάδα. Το εργοστάσιο θα έχει παραγωγική ικανότητα έως και 30.000 αυτοκίνητα ετησίως, ενώ το ύψος της επένδυσης στη φάση εκκίνησης εκτιμάται στο ποσό των 100 εκατ. ευρώ.

Προβλέπεται η δημιουργία 1.000 άμεσων θέσεων εργασίας στο εργοστάσιο και 5.500 έμμεσων στο ευρύτερο υποστηρικτικό της επένδυσης οικοσύστημα.

Το επενδυτικό σχέδιο περιλαμβάνει την παραγωγή μεταλλικών εξαρτημάτων, την εξωτερική θερμοδιαμόρφωση, την τελική συναρμολόγηση των οχημάτων και τον ποιοτικό έλεγχο.

Προβλέπεται ακόμα, η πρόσληψη εξειδικευμένου προσωπικού και ευρύ πλάνο συνεχούς κατάρτισής του στις κεντρικές εργοστασιακές εγκαταστάσεις της εταιρείας στο Aachen της Γερμανίας.

Τέλος, προβλέπεται η ίδρυση Campus Τεχνολογίας και Καινοτομίας που θα συνδέει την επιστημονική και τεχνολογική έρευνα με την παραγωγή.

Επένδυση με καινοτόμο χαρακτήρα

Η επένδυση προάγει την κυκλική οικονομία, καθώς βασικό χαρακτηριστικό της είναι η βιώσιμη παραγωγική διαδικασία που βασίζεται σε εξαιρετικά χαμηλές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα.

Η παραγωγή βασίζεται στη χρήση εξαιρετικά ανθεκτικών υλικών, φιλικών προς το περιβάλλον. Το αλουμίνιο αποτελεί κύριο υλικό στην κατασκευή, γεγονός που θα μπορούσε να οδηγήσει σε στρατηγικές συνεργασίες με της δυναμική εγχώρια βιομηχανία αλουμινίου.

Ο χρόνος σχεδιασμού-προγραμματισμού θα είναι μειωμένος, αντιγράφοντας αποδεδειγμένες διαδικασίες και λύσεις εξοπλισμού σε συνεργασία με το δίκτυο e.GO.

Συμμετοχή αξιόπιστων προμηθευτών υλικών, μηχανημάτων και εξοπλισμού με διεθνή εμπειρία έργου.

Εφαρμογή των συστημάτων πληροφορικής e.GO, της εργοστασιακής τεχνολογίας Industry 4.0 και της ψηφιακής ενσωμάτωσης στο δίκτυο παραγωγής e.GO.

EV "e.GO Made in Greece", υπογράφηκε η συμφωνία

Τι προβλέπει η συμφωνία για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα e.GO Made in Greece

Οι δύο πλευρές συμφώνησαν μια «κατ’ αρχήν συνεργασία» και, ως εκ τούτου, έχουν προγραμματίσει τη συγκρότηση ομάδας εργασίας προκειμένου να καταγραφεί το ακριβές πλαίσιο αλλά και οι προϋποθέσεις υλοποίησης μιας μεγάλης επένδυσης της γερμανικής εταιρείας στην Ελλάδα. Η εν λόγω επένδυση θα ενταχθεί στα έργα στρατηγικής σημασίας και το σχετικό πλαίσιο κινήτρων δεδομένου ότι, εκτός από τη συναρμολόγηση αυτοκινήτων, η Next.e.GO θα επενδύσει στην ίδρυση ενός Campus Τεχνολογίας και Καινοτομίας στην χώρα μας, με σεβασμό στο περιβάλλον και αξιοποίηση του εγχώριου ανθρώπινου δυναμικού.

Μια επιτελική αντιπροσωπεία στελεχών της Next.e.GO SE πραγματοποίησε συναντήσεις στην Ελλάδα στα συναρμόδια υπουργεία που θα εμπλακούν για την υπογραφή της “Επιστολής Προθέσεων Συνεργασίας”. Οι επαφές θα είναι σε υψηλό επίπεδο εκπροσώπησης, καθώς των συζητήσεων θα ηγείται από την πλευράς Enterprise Greece, o Διευθύνων Σύμβουλος, Γιώργος Φιλιόπουλος και από την πλευρά της e.Go, ο CEO, καθ. Ulrich Hermann.

Εκτιμάται ότι μέσα από στενή συνεργασία, συνεχή ανταλλαγή εποικοδομητικών απόψεων αλλά και σωστή εποπτεία και διαχείριση των επιμέρους εργασιών, η συμφωνία θα ολοκληρωθεί με επιτυχία εντός των επόμενων τριών μηνών. Προβλέπεται ακόμα ότι το έργο θα ολοκληρωθεί σε 24 μήνες έως την πλήρη λειτουργία μιας μονάδας παραγωγής e.Go στην Ελλάδα. Το έργο αυτό θα αναδείξει τη χώρα μας στην διεθνή αγορά ως ένα από τα πρωτοπόρα ευρωπαϊκά έθνη στην ηλεκτροκίνηση μέσω της δημιουργίας εγχώριας παραγωγικής ικανότητας.

Όπως επισήμανε ο κ. Φραγκογιάννης στην διάσκεψη τα αυτοκίνητα που θα παράγονται στην Ελλάδα, θα διατίθενται πέραν της χώρας μας στα Βαλκάνια, την Νοτιοανατολική Ευρώπη και τη Μέση Ανατολη.

Οι δηλώσεις

Κώστας Φραγκογιάννης: Η Ελλάδα επιστρέφει δυναμικά στον επενδυτικό χάρτη των μεγάλων εταιρειών. Μια νέα προοπτική ανοίγεται για την χώρα μας με την συμφωνία αυτή. Η εγκατάσταση θα έχει παραγωγική ικανότητα έως και 30.000 αυτοκίνητα ετησίως, ενώ το ύψος της επένδυσης στη φάση εκκίνησης, εκτιμάται στο ποσό των 100 εκατ. ευρώ και προβλέπεται να απασχολεί 1.000 υπαλλήλους αρχικά. To Enterprise Greece αναδεικνύει και με αυτή την συμφωνία, την πολιτική αξία της μεταρρύθμισης που ενδυνάμωσε την Οικονομική Διπλωματία. Έχουμε πολύ δουλειά μπροστά μας για την υλοποίηση της, αλλά και για την διευκόλυνση και άλλων επιχειρηματικών προοπτικών που αναζωπυρώνουν τον κλάδο της Βιομηχανικής παραγωγής στη χώρα μας.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Enterprise Greece, Γιώργος Φιλιόπουλος, ο οποίος υπέγραψε για την ελληνική πλευρά τη συμφωνία, σημείωσε: Η σημερινή Επιστολή Πρόθεσης Συνεργασίας που υπογράψαμε με την e.GO, τη γερμανική εταιρεία που κατασκευάζει ηλεκτρικά οχήματακαι η οποία σηματοδοτεί την έναρξη των συζητήσεων για την υλοποίηση μιας μεγάλης επένδυσης στη χώρας μας, αποδεικνύει εμπράκτως αυτό που ισχυριζόμαστε από την αρχή της πανδημίας, ότι η χώρα εξακολουθεί να καταγράφει αυξημένο επενδυτικό ενδιαφέρον για την υλοποίηση έργων σημαντικού αντικτύπου στην εθνική οικονομία. Η Enterprise Greece συνεχίζει ακόμη και σε δύσκολες, ομολογουμένως, συνθήκες να επιτελεί το έργο της, να προσελκύει επενδύσεις και να βελτιώνει την εικόνα της χώρας στο εξωτερικό.

Ali Vezvaei: Στην Next.e.GO SE εστιάζουμε στην πραγματική βιωσιμότητα που αφορά τον κύκλο ζωής των προϊόντων μας. Αυτό περιλαμβάνει, όχι μόνο το ηλεκτρικό αυτοκίνητο και το καινοτόμο σύστημα παραγωγής του, αλλά και τον θετικό οικονομικό αντίκτυπο που προσφέρει στις χώρες υποδοχής της επένδυσης, με αύξηση της απασχόλησης, ανάδειξη της τεχνολογίας και μεγέθυνση του οικοσυστήματος των υποστηρικτικών επιχειρήσεων. Η συνεργασία μας με την Ελλάδα είναι ένα εξαιρετικό παράδειγμα του πώς η σύμπραξη μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού τομέα θα μπορούσε να προσφέρει μακροπρόθεσμα οφέλη όχι μόνο στο περιβάλλον αλλά και στις τοπικές κοινότητες.

Καθ. Ulrich Hermann: Ο σχεδιασμός και τα βιομηχανικά χαρακτηριστικά της τεχνολογίας παραγωγής 4.0 της e.GO Life από τη μία και τα ευέλικτα επιχειρηματικά μοντέλα συνεργασίας που προάγει από την άλλη προσφέρουν στην Next.e. Go SE τη δυνατότητα να μεταμορφώσει την αστική μετακίνηση σε όλη την Ευρώπη και πέραν αυτής. Η πολιτική επιλογή της Ελληνικής κυβέρνησης για carbon-free mobility ανταποκρίνεται τέλεια στην αποστολή μας στο Next.e.GO SE. Είμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε αυτή τη συνεργασία επιτυχημένη και ανυπομονούμε να σημειώσουμε σημαντική πρόοδο τις επόμενες εβδομάδες και μήνες.

Η Next.e.GO Mobile SE ξαναρχίζει την παραγωγή στο Άαχεν

Η Next.e.GO SE είναι η μοναδική γερμανική εταιρεία που κατασκευάζει ηλεκτρικά οχήματα μπαταρίας με έδρα το Aachen. Μέσω ιδιόκτητης ανατρεπτικής τεχνολογίας 5G που διαθέτει και μιας ειδικά σχεδιασμένης, καινοτόμας και δυναμικής πλατφόρμας BEV, η e.GO παρέχει ηλεκτρικά οχήματα με έμφαση στο μεγάλο κύκλο ζωής και σε ελκυστικές για τους καταναλωτές τιμές.

Η εταιρεία, ανακοινώνοντας από την πλευρά της την πρώτη συμφωνία διεθνούς συνεργασίας για τη δημιουργία δεύτερης σειράς παραγωγής, που υπεγράφη με την ελληνική κυβέρνηση, ανακοίνωσε παράλληλα ότι στοχεύει στην έναρξη της παραγωγής στο Άαχεν στις αρχές του 2021.

Όπως επισήμανε, η συμφωνία με την Ελλάδα χρησιμεύει στη δημιουργία μιας πρώτης διεθνούς τοποθεσίας παραγωγής εκτός της Γερμανίας για την πλατφόρμα e.GO Life. Αυτό είναι ένα σημαντικό βήμα στο δρόμο για τη διεθνή ανάπτυξη του e.GO και ευθυγραμμίζεται πλήρως με την αποστολή του μετασχηματισμού της αστικής ηλεκτρικής κινητικότητας.

Η εταιρεία προωθεί, επίσης εργασίες ανάπτυξης για να επεκτείνει τη γκάμα των προϊόντων της. Δύο νέα μοντέλα βρίσκονται στην τελική φάση και θα παρουσιαστούν στη συνέντευξη τύπου της διοίκησης της εταιρείας τον Ιανουάριο του 2021.

 

Προηγούμενο άρθροBrexit χωρίς συμφωνία: μέτρα έκτακτης ανάγκης στις μεταφορές
Επόμενο άρθροJeep Eco Bonus: πακέτο προνομίων για τα Plug-in υβριδικά