bp και Ørsted συνεργάζονται για ανανεώσιμες πηγές υδρογόνου

Η bp και η Ørsted υπέγραψαν δήλωση προθέσεων (LOI) για συνεργασία στην ανάπτυξη έργου παραγωγής πράσινου υδρογόνου σε βιομηχανική κλίμακα – ένα σημαντικό βήμα στην ανάπτυξη της δραστηριότητας υδρογόνου της bp.

Το πράσινο υδρογόνο παράγεται από την ηλεκτρόλυση του νερού, με χρήση ανανεώσιμης ισχύος και μηδενικές εκπομπές.

Στο προτεινόμενο έργο τους Lingen Green Hydrogen, οι δύο εταιρείες σκοπεύουν να κατασκευάσουν έναν αρχικό ηλεκτρολύτη 50 MW και ανάλογη υποδομή στο διυλιστήριο Lingen της bp στη βορειοδυτική Γερμανία. Θα τροφοδοτείται με ανανεώσιμη ενέργεια που θα προέρχεται από ένα υπεράκτιο αιολικό πάρκο στη Βόρειο Θάλασσα και το παραγόμενο υδρογόνο θα χρησιμοποιείται στο διυλιστήριο.

Σύμφωνα με τη δήλωση προθέσεων (LOI), οι bp και Ørsted θα συνεργασθούν για τον περαιτέρω καθορισμό του έργου, την οριστικοποίηση των σχεδίων και την τελική επενδυτική απόφαση (FID) στις αρχές του 2022, με την επιφύλαξη εφαρμογής των σχετικών υφισταμένων πολιτικών. Οι εταιρείες προβλέπουν το έργο να τεθεί σε λειτουργία έως το 2024.

“Με την συνεργασία της Ørsted και της bp, η LingenGreenHydrogen δίνει την ευκαιρία να επιταχυνθεί μια σημαντική μείωση εκπομπών στο διυλιστήριο μας και να αποκτηθεί εμπειρία παραγωγής και ανάπτυξης πράσινου υδρογόνου σε μεγάλη κλίμακα”, δήλωσε ο Dev Sanyal, executive vice president αερίου και ενέργειας χαμηλών εκπομπών άνθρακα της bp.

“Το ανανεώσιμο υδρογόνο πρέπει να καταστεί ανταγωνιστικό ως προς το κόστος με το ορυκτό υδρογόνο και γι’ αυτό χρειαζόμαστε έργα όπως αυτό του διυλιστηρίου Lingen της bp” είπε από την πλευρά του ο Martin Neubert, executive vice president και CEO των υπεράκτιων αιολικών πάρκων της Ørsted.

Προηγούμενο άρθροΈρευνα συμπεριφοράς καταναλωτών της McKinsey
Επόμενο άρθροΗ ΕΕ απορρίπτει το αίτημα της ACEA για τα ντίζελ