Το Euro NCAP δημοσίευσε τις αξιολογήσεις ασφαλείας μιας σειράς νέων αυτοκινήτων από γνωστές μάρκες στην ευρωπαϊκή αγορά.

Τα Dacia Duster και Suzuki Swift λαμβάνουν τρία αστέρια, ενώ, τα Mercedes-Benz E-Class, VW PassatŠkoda Superb και Škoda Kodiaq λαμβάνουν 5 αστέρια. Το BMW X2  και τα Renault Espace και Rafale βαθμολογούνται με 5 αστέρια, όπως τα αντίστοιχά τους που δοκιμάστηκαν το 2022.

Η απέριττη στρατηγική πωλήσεων της Dacia είναι γνωστή και η μάρκα απέφευγε την τεχνολογία ενεργητικής ασφάλειας υπέρ της οικονομικής τιμής. Η Suzuki κατασκευάζει από καιρό μικρά, απλά και προσιτά αυτοκίνητα. Δεν εκπλήσσει λοιπόν το γεγονός ότι το Duster και το Swift λαμβάνουν από τρία αστέρια στις δοκιμές Euro NCAP. Ωστόσο, η νομοθεσία επιβάλλει πλέον όλα τα αυτοκίνητα να είναι εξοπλισμένα με αυτόνομη πέδηση έκτακτης ανάγκης, συστήματα διατήρησης λωρίδας, έξυπνους περιοριστές ταχύτητας και ανίχνευση κόπωσης οδηγού. Το Duster και το Swift πληρούν αυτήν την υποχρέωση αλλά τίποτε περισσότερο, παρ’ ό,τι διαθέτουν τις τεχνολογίες. Τα πρότυπα του Euro NCAP για αξιολόγηση της ενεργητικής ασφάλειας με 5 αστέρια είναι σημαντικά υψηλότερα από της νομοθεσίας. Η προστασία των επιβατών σε αυτά τα αυτοκίνητα είναι επίσης περιορισμένη.

Το ρουμανικής κατασκευής μικρό SUV της Dacia υπερτερεί σε παιδική προστασία του μικρού Swift, δεδομένου ότι το τελευταίο παρέχει οριακή έως κακή προστασία σε ορισμένες λειτουργίες.

Τα γερμανικά και τσέχικα οχήματα, αντιθέτως, έχουν γενικά καλή απόδοση σε όλα τα επίπεδα και τα E-Class, Kodiaq, Passat και Superb λαμβάνουν πέντε αστέρια έκαστο. Και τα τέσσερα παρέχουν υποδειγματική προστασία επιβατών και τα Passat και Superb παρείχαν καλή προστασία σε όλες τις κρίσιμες περιοχές του σώματος των ενηλίκων και των παιδιών και στις τέσσερις δοκιμές πρόσκρουσης. Ωστόσο, η E-Class είναι οριακή στην προστασία λεκάνης των πεζών, βάσει του πρόσφατου πρωτοκόλλου του Euro NCAP. Η BMW X2 έλαβε πέντε αστέρια βάσει του πρωτοκόλλου του 2022, ως δίδυμο της X1 και, όπως και η E-Class, παρέχει κακή προστασία λεκάνης πεζών. Τα Renault Espace και Rafale λαμβάνουν επίσης βαθμολογίες του 2022, ως δίδυμα του Austral.

«Οι τελευταίες δοκιμές αποκαλύπτουν την αυξανόμενη διαφορά στις επιδιώξεις ασφαλείας των διαφόρων μαρκών. Η διαφορά στις βαθμολογίες οφείλεται εν μέρει στον ανταγωνισμό των κατηγοριών, αλλά το Euro NCAP πιστεύει ότι είναι και θέμα προτεραιοτήτων. Ορισμένες μάρκες, όπως οι Mercedes-Benz, Škoda, VW, BMW και Renault, γνωρίζουν τη δέσμευση των πελατών τους στην ασφάλεια και την αξία της στην προσφορά προϊόντων. Η Dacia και η Suzuki δίνουν έμφαση στην προσιτή τιμή, αλλά οι καταναλωτές πρέπει να γνωρίζουν πως υπάρχουν ανταγωνιστικά οχήματα του Duster και του Swift στην αγορά, τα οποία προσφέρουν σημαντικά υψηλότερα επίπεδα ασφάλειας. Αυτό είναι ανεκτίμητο», δήλωσε ο Δρ. Michiel van Ratingen, Γενικός Γραμματέας του Euro NCAP.

Η αμιγώς ηλεκτρική Mercedes-Benz G580 με τεχνολογία EQ, προστίθεται ως παραλλαγή στην G Class που δοκιμάστηκε το 2019.

Προηγούμενο άρθροStellantis: Αύξηση πωλήσεων στην Ευρώπη το α’ εξάμηνο 2024
Επόμενο άρθροH ομάδα Peugeot TotalEnergies στο 6 Hours of São Paulo