Τα έκτακτα κέρδη διάθεσης οχημάτων ενίσχυσαν τα οικονομικά αποτελέσματα της ALD και της LeasePlan το πρώτο τρίμηνο του 2023.

Λίγο πριν από την προγραμματισμένη εξαγορά, ύψους 4,9 δισ. ευρώ, σήμερα 22 Μαΐου 2023, η οποία θα δημιουργήσει μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες leasing και διαχείρισης στόλου στον κόσμο με ενιαίο στόλο άνω των 3,5 εκατομμυρίων οχημάτων, οι δύο εταιρείες ανακοίνωσαν τα οικονομικά τους αποτελέσματα για το πρώτο τρίμηνο του 2023.

Ανάπτυξη στόλου

Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι η ALD αύξησε τον χρηματοδοτούμενο στόλο της κατά 3,2% σε σύγκριση με το πρώτο τρίμηνο του 2022, στα 1.423 εκατομμύρια οχήματα και άλλα 336.000 οχήματα υπό διαχείριση, αύξηση 13,8%.

Την ίδια περίοδο, η LeasePlan αύξησε το συνολικό μέγεθος του στόλου της κατά 4,6%, στα 1.651 εκατομμύρια οχήματα (δεν διαχώρισε τα χρηματοδοτούμενα από τα διαχειριζόμενα).

Κέρδη διάθεσης

Η ευνοϊκή συγκυρία προσφοράς – ζήτησης στην αγορά μεταχειρισμένων αυτοκινήτων υποστήριξε την ισχυρή οικονομική απόδοση αμφοτέρων των εταιρειών το πρώτο τρίμηνο του 2023. Η ALD αποκόμισε κέρδη από πωλήσεις μεταχειρισμένων αυτοκινήτων της τάξης των 2.535 ευρώ ανά όχημα και τα αποτελέσματα θα ανέρχονταν στα 3.102 ευρώ ανά όχημα εάν η εταιρεία δεν έχει ήδη μειώσει το κόστος απόσβεσης λόγω των εξαιρετικά υψηλών τιμών μεταχειρισμένων αυτοκινήτων το 2022. Η LeasePlan πέτυχε ένα εξίσου επιτυχημένο πρώτο τρίμηνο, αυξάνοντας τα έσοδά της από πωλήσεις οχημάτων και τέλη λήξης συμβολαίων κατά 19,3% σε σύγκριση με το πρώτο τρίμηνο του 2022, κυρίως λόγω πώλησης περισσότερων οχημάτων.

Και οι δύο εταιρείες προβλέπουν πως θα συνεχιστεί η ισχυρή αγορά μεταχειρισμένων και το 2023, ενώ η προμήθεια νέων αυτοκινήτων σταδιακά ομαλοποιείται μετά τις σοβαρές ελλείψεις της τελευταίας διετίας.

Οικονομικά αποτελέσματα Α’ τριμήνου 2023 ALD LeasePlan
Σύνολο συμβάσεων οχημάτων 1.815 εκατ. 1.651 εκατ.
Κέρδη προ φόρων € 442,6 εκατ. € 412 εκατ.
Καθαρά κέρδη Α’ τριμήνου 2023 € 316,9 εκατ. € 323 εκατ.

Ζήτηση EV

Όσον αφορά στο μέλλον, αμφότερες οι εταιρείες αναφέρουν αυξημένη ζήτηση ηλεκτρικών οχημάτων, η οποία κάλυψε το 29% των παραδόσεων πρώτου τριμήνου της ALD και το ένα τρίτο του βιβλίου παραγγελιών της. Αντιστοίχως, το 31% των παραδόσεων πρώτου τριμήνου της LeasePlan ήταν ηλεκτρικά.

Η ALD ανακοίνωσε επίσης την δημιουργία εγκαταστάσεων 400 εκατ. δολαρίων ΗΠΑ προς υποστήριξη της υιοθέτησης 15.000 ηλεκτρικών οχημάτων μπαταρίας, plug-in υβριδικών και αμιγώς υβριδικών στην Τουρκία, το Μεξικό, την Ινδία, τη Σερβία, τη Ρουμανία, τη Βουλγαρία και την Κροατία.

Εξαγορά / συγχώνευση

Ο Tim Albertsen, CEO της ALD, δήλωσε: «Η ALD σημείωσε πάλι ισχυρές επιδόσεις πρώτου τριμήνου 2023 λόγω στιβαρής εμπορικής δυναμικής και εξαιρετικά ευνοϊκών αγορών μεταχειρισμένων αυτοκινήτων. Αυτό το εξαιρετικό επίτευγμα σε δύσκολο μακροοικονομικό περιβάλλον αντικατοπτρίζει την συνάφεια και την σταθερότητα του επιχειρηματικού μας προτύπου σε όλον τον οικονομικό κύκλο».

Πρόσθεσε ότι η Έκτακτη Γενική Συνέλευση (22 Μαΐου) θα ολοκληρώσει την εξαγορά της LeasePlan και θα ξεκινήσει: «ένα νέο κεφάλαιο ανάπτυξής μας, κατά το οποίο θα ενώσουμε τις δυνάμεις μας για να συνεχίσουμε να ηγούμαστε του μετασχηματισμού του κλάδου κινητικότητας».

Ο Tex Gunning, CEO της LeasePlan, δήλωσε: «Η ζήτηση βιώσιμων συνδρομών αυτοκινήτων διατήρησε την ισχυρή ανάπτυξη σε όλες τις κατηγορίες πελατών. Για να ακολουθήσουμε την μελλοντική επιταχυνόμενη ανάπτυξη της αγοράς, συνεχίσαμε την πρόοδό μας στον ψηφιακό μετασχηματισμό, που μας επιτρέπει την παροχή ψηφιακών υπηρεσιών σε ψηφιακό κόστος. Στα κυριότερα σημεία περιλαμβάνεται η ενσωμάτωση πρόσθετων χωρών στη βελτιστοποιημένη πλατφόρμα διαχείρισης στόλων LCV, καθώς και η περαιτέρω ανάπτυξη αυτοματοποιημένων εγκρίσεων συντήρησης βάσει τεχνητής νοημοσύνης, στο πλαίσιο των διαδικασιών RMT».

Πρόσθεσε ότι η συγχώνευση με την ALD θα αναδείξει «πως τα ταλέντα αμφοτέρων των επιχειρήσεων είναι έτοιμα να εκμεταλλευτούν πλήρως την αύξηση της ζήτησης συνδρομών αυτοκινήτων».

Προηγούμενο άρθροIsuzu – Honda: Ανάπτυξη βαρέως φορτηγού FCEV
Επόμενο άρθροVAN.EA, νέα αρχιτεκτονική της Mercedes Benz Vans