Την ερχόμενη εβδομάδα θα πραγματοποιηθεί το European Startup Summit, που φέρνει στο προσκήνιο τις ευρωπαϊκές startups. Ο αριθμός τους αυξάνεται, όπως φαίνεται από τον κατάλογο των ευρωπαϊκών μονόκερων1, μερικοί από τους οποίους σχετίζονται με την κινητικότητα.

Το European Startup Summit θα πραγματοποιηθεί στις 2 και 3 Μαΐου και θα είναι μια σημαντική σύνοδος κορυφής στην αναπτυσσόμενη ευρωπαϊκή αγορά startups, η οποία παρέχει το 11,5% των εταιρειών αυτών παγκοσμίως, των οποίων η αξία εκάστης υπολογίζεται στο 1 δισ. δολάρια.

Ακολουθεί μια λίστα με έξι πολλά υποσχόμενους ευρωπαϊκούς μονόκερους1 κινητικότητας.

Ταξιδιωτικές εφαρμογές

Δύο εταιρείες ταξιδιωτικών εφαρμογών θα παρουσιασθούν, η Omio και η Flixbus.

Η Omio είναι αυτή τη στιγμή η μεγαλύτερη πλατφόρμα κρατήσεων πολυτροπικών μετακινήσεων στην Ευρώπη, λειτουργεί σε 15 χώρες και εξυπηρετεί 27 εκατομμύρια χρήστες το μήνα. Η εταιρεία δημιουργήθηκε το 2010 και έφθασε στο καθεστώς του «μονόκερου» το 2018. Η πρώην GoEuro επιτρέπει την εύκολη κράτηση εισιτηρίων τρένων, λεωφορείων και αεροπλάνων.

Μόνο για διαδρομές με λεωφορεία, αλλά μονόκερως και αυτή, είναι η βαυαρική startup Flixbus. Τα λεωφορεία της Flixbus με βιώσιμες και λογικές τιμές ταξιδεύουν σε όλη την Ευρώπη. Εκτελώντας δρομολόγια σε 29 χώρες, η Flixbus εξυπηρέτησε περίπου 45 εκατομμύρια επιβάτες το 2018 μόνο. Ειδικά μετά την εξαγορά της Eurolines, η Flixbus θα εδραιώσει τη θέση της.

Εφαρμογές πώλησης αυτοκινήτων

Η αγορά και πώληση μεταχειρισμένων αυτοκινήτων δεν υπήρξε ποτέ τόσο εύκολη, όσο στην ψηφιακή εποχή. Παρ ‘όλα αυτά, κάποιες starups το έκαναν ακόμα πιο εύκολο. Η Letgo και η Auto1 Group προσφέρουν μια πλατφόρμα βασισμένη στην αγορά, στην οποία οι αγοραστές και οι πωλητές μεταχειρισμένων αυτοκινήτων μπορούν εύκολα να συνδεθούν. Η πρώτη startup ασχολήθηκε αρχικά με όλα τα είδη μεταχειρισμένων αγαθών και έφτασε στο καθεστώς του μονόκερου σε μόλις δύο χρόνια. Η άλλη, η Auto1 Group, έφτασε σε αυτό το ορόσημο μέσα σε επτά χρόνια, με μια επένδυση 460 εκατ. ευρώ από την Softbank. Η startup διαθέτει ένα χαρτοφυλάκιο άνω των 30.000 οχημάτων, σε περισσότερες από 30 χώρες.

Νέες εφαρμογές κινητικότητας

Αναφερόμαστε στο μέλλον και συζητούμε για τη νέα κινητικότητα. Φυσικά οι ευρωπαϊκοί μονόκεροι πρέπει να βρεθούν και στις νέες εφαρμογές κινητικότητας. Η Cabify είναι η ισπανική ανταγωνίστρια της Uber και της Lyft, αλλά δεν θεωρείται μεγάλη μόνον στην Ισπανία και τη Λατινική Αμερική. Η εταιρεία εξυπηρετεί 12 χώρες και περισσότερες από 130 πόλεις.

Παρόμοια αλλά διαφορετική είναι η Bolt, παλαιότερα γνωστή ως Taxify, με έδρα το Talinn. Δεν προσφέρουν μόνο ridehailing, αλλά και πολλαπλές επιλογές μετακίνησης, όπως ταξί, ιδιωτικούς οδηγούς και ηλεκτρικά σκούτερ – το σκούτερ Bolt προωθείται από τον Usain Bolt. Δραστηριοποιείται σε 30 χώρες και εξυπηρετεί 25 εκατομμύρια χρήστες, καλύπτοντας την Ευρώπη και την Αφρική ειδικότερα. Υποστηριζόμενη από την Daimler και την Didi, η Bolt έφτασε στο καθεστώς του μονόκερου τον περασμένο Μάιο.

[1] Με τον όρο “μονόκερως” εννοείται μια startup της οποίας η αξία υπολογίζεται στο 1 δισ. δολάρια τουλάχιστον.

Προηγούμενο άρθροΗ Audi χορηγός της Τότεναμ
Επόμενο άρθροΤο Nissan 370Z 50th Anniversary Edition