Και δεύτερη παράταση δίνεται στους Δήμους τα Σχέδια Φόρτισης Ηλεκτρικών Οχημάτων, με Απόφαση του Υφυπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Νίκου Ταγαρά. Αυτή τη φορά η προθεσμία λήγει στις 30η Σεπτεμβρίου 2021, για την υποχρεωτική εκπόνηση των Σχεδίων αυτών.

Υπενθυμίζεται ότι προς εξυπηρέτηση τόσο των καταναλωτών, όσο και των τοπικών αρχών, με τον νόμο 4710/2020 προβλέφθηκε η κατάρτιση Σχεδίων Φόρτισης Ηλεκτρικών Οχημάτων (Σ.Φ.Η.Ο.) σε επίπεδο δήμων.

Τα Σχέδια Φόρτισης χρηματοδοτούνται από το σχετικό Πρόγραμμα του εποπτευόμενου φορέα του Υπουργείου, Πράσινο Ταμείο. Η σχετική Πρόσκληση άνοιξε στις 23 Νοεμβρίου 2020 ενώ μέχρι χθες που εξέπνευσε η πρώτη παράταση – για λόγους που σχετίζονται με τις συνέπειες της πανδημίας οι ενταγμένοι Δήμοι ανέρχονταν σε 254.

Η κατάρτιση των ΣΦΗΟ αφορά στη χωροθέτηση θέσεων στάθμευσης και κατάλληλων συσκευών που επιτρέπουν φόρτιση ηλεκτρικού οχήματος (Η/Ο) κανονικής ή υψηλής ισχύος σε:

  • Υφιστάμενους υπαίθριους ή στεγασμένους δημοτικούς χώρους στάθμευσης
  • Υφιστάμενες παρόδιες θέσεις στάθμευσης, ελεύθερες και ελεγχόμενες ,σε πολεοδομικά κέντρα των Δήμων, περιοχές αυξημένης επίσκεψης, πυκνοδομημένες αστικές περιοχές
  • Νέους υπαίθριους/στεγασμένους χώρους ή παρόδιες θέσεις στάθμευσης που χωροθετούνται με σκοπό την εγκατάσταση σημείων φόρτισης Η/Ο
  • Τερματικούς σταθμούς και επιλεγμένα σημεία των δημοτικών/αστικών συγκοινωνιών
  • Χώρους εξυπηρέτησης τουριστικών λεωφορείων
  • Χώρους εξυπηρέτησης Η/Ο τροφοδοσίας
  • Καθορισμένες πιάτσες ταξί
  • Χώρους στάθμευσης οχημάτων ΑμεΑ
  • Δημοτικές εγκαταστάσεις πέραν των υποχρεωτικά προβλεπόμενων βάσει της κείμενης νομοθεσίας

Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στατιστικά στοιχεία (30/06/2021) από τους 254 Δήμους που έχουν ενταχθεί στο Πράσινο Ταμείο, έχουν ενεργοποιήσει τη διαδικασία οι 153, έχουν υπογράψει σύμβαση οι 22, έχουν προχωρήσει σε κατακύρωση διαγωνισμού οι 8, έχουν ολοκληρώσει τη διαδικασία διακήρυξης οι 73, ενώ εκείνοι που έχουν ολοκληρώσει τη διαδικασία δημοσιότητας αιτήματος είναι 50.

Η ανάπτυξη δικτύων φόρτισης σε όλη τη χώρα αποτελεί βασικό άξονα για την προώθηση της ηλεκτροκίνησης και την καθιέρωση των «πράσινων» μετακινήσεων, ώστε να καταστούν οι πόλεις κλιματικά ουδέτερες.

Θα πρέπει να σημειωθεί πως η Ελλάδα περιλαμβάνεται – σύμφωνα με τα στοιχεία της Ένωσης Ευρωπαίων Κατασκευαστών Αυτοκινήτου – στις πέντε χώρες με τα λιγότερα σημεία φόρτισης (275) στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Μόνο η Βουλγαρία, η Λιθουανία, η Μάλτα και η Κύπρος είναι πίσω από τη χώρα μας.

Προηγούμενο άρθροVolvo Cars και Google συνεχίζουν τη συνεργασία
Επόμενο άρθροMINI Vision Urbanaut, από το όραμα στην πράξη