Η Toyota αποκάλυψε στη CES 2020 σχέδια για την κατασκευή μιας πρότυπης “πόλης” του μέλλοντος σε μια περιοχή 175 στρεμμάτων στη βάση του Mt. Fuji στην Ιαπωνία, που ονομάζεται Woven City. Πρόκειται για ένα πλήρως συνδεδεμένο οικοσύστημα που τροφοδοτείται από κυψέλες καυσίμου υδρογόνου.

Θεωρούμενη ως ένα “ζωντανό εργαστήριο”, η Woven City θα χρησιμεύει ως κατοικία για κατοίκους με πλήρη απασχόληση και για ερευνητές οι οποίοι θα μπορούν να δοκιμάσουν και να αναπτύξουν τεχνολογίες όπως η αυτονομία, η ρομποτική, η προσωπική κινητικότητα, τα έξυπνα σπίτια και η τεχνητή νοημοσύνη, σε πραγματικό περιβάλλον.

“Η οικοδόμηση μιας ολοκληρωμένης πόλης από το μηδέν, ακόμη και σε μικρή κλίμακα όπως αυτή, είναι μια μοναδική ευκαιρία για την ανάπτυξη μελλοντικών τεχνολογιών, συμπεριλαμβανομένου ενός ψηφιακού λειτουργικού συστήματος για την υποδομή της πόλης. Με ανθρώπους, κτίρια και οχήματα που συνδέονται και επικοινωνούν μεταξύ τους μέσω δεδομένων και αισθητήρων, θα είμαστε σε θέση να δοκιμάσουμε τη συνδεδεμένη τεχνολογία τεχνητής νοημοσύνης… τόσο στην εικονική όσο και στη φυσική σφαίρα … μεγιστοποιώντας το δυναμικό της”, δήλωσε ο Akio Toyoda, πρόεδρος της Toyota Motor Corporation.

Η Toyota θα διευρύνει μια ανοιχτή πρόσκληση για συνεργασία με άλλους εμπορικούς και ακαδημαϊκούς συνεργάτες και θα καλέσει ενδιαφερόμενους επιστήμονες και ερευνητές από όλο τον κόσμο να έρθουν να εργαστούν για δικά τους έργα σε αυτή τη μοναδική θερμοκοιτίδα πραγματικού κόσμου.

“Καλωσορίζουμε όσους εμπνέονται για να βελτιώσουν τον τρόπο με τον οποίο θα ζούμε στο μέλλον, να εκμεταλλευτούν αυτό το μοναδικό ερευνητικό οικοσύστημα και να ενωθούμε στην προσπάθειά μας να δημιουργήσουμε έναν καλύτερο τρόπο ζωής και κινητικότητας για όλους”, επισήμανε ο Akio Toyoda.

Τον σχεδιασμό της Woven City, η Toyota έχει αναθέσει στο Δανό αρχιτέκτονα, Bjarke Ingels, CEO της Bjarke Ingels Group (BIG). Η ομάδα του στο BIG έχει σχεδιάσει πολλά έργα υψηλού προφίλ: από το 2 World Trade Center της Νέας Υόρκης και το Lego House στη Δανία έως το Mountain View της Google και τα κεντρικά γαρφεία του Λονδίνου.

“Ένα σμήνος διαφορετικών τεχνολογιών αρχίζει να αλλάζει ριζικά τον τρόπο με τον οποίο ζούμε και περιηγούμαστε στις πόλεις μας. Οι συνδεδεμένες, αυτόνομες, χωρίς εκπομπές και διαμοιράσιμες λύσεις κινητικότητας είναι βέβαιο ότι θα αποδεσμεύσουν έναν κόσμο ευκαιριών για νέες μορφές αστικής ζωής. Με το εύρος των τεχνολογιών και των κλάδων στους οποίους είμαστε σε θέση να έχουμε πρόσβαση και να συνεργαστούμε με το οικοσύστημα των επιχειρήσεων της Toyota, πιστεύουμε ότι έχουμε μια μοναδική ευκαιρία να διερευνήσουμε νέες μορφές αστικοποίησης με την Woven City που θα μπορούσε να ανοίξει νέους δρόμους εξερεύνησης για άλλες πόλεις”, δήλωσε ο Bjarke Ingels, ιδρυτής και δημιουργικός διευθυντής της BIG.

Το σχέδιο της Woven City

Το βασικό σχέδιο της πόλης περιλαμβάνει τους τρόπους χρήσης της οδού σε τρεις τύπους: για ταχύτερα οχήματα, για ένα μείγμα χαμηλότερης ταχύτητας, για προσωπική κινητικότητα και πεζούς, και για ένα πάρκο όπου θα μπορούν να κάνουν περίπατο μόνο οι πεζοί. Αυτοί οι τρεις τύποι δρόμων “υφαίνονται” μαζί για να σχηματίσουν ένα οργανικό μοτίβο πλέγματος ώστε να βοηθήσουν στην επιτάχυνση των δοκιμών της αυτονομίας.

Η πόλη σχεδιάζεται να είναι πλήρως βιώσιμη, με κτίρια κατασκευασμένα ως επί το πλείστον από ξύλο για την ελαχιστοποίηση του αποτυπώματος άνθρακα, χρησιμοποιώντας παραδοσιακά ιαπωνικά ξύλινα κουφώματα, σε συνδυασμό με μεθόδους ρομποτικής παραγωγής. Οι στέγες θα καλύπτονται από φωτοβολταϊκά πλαίσια για την παραγωγή ηλιακής ενέργειας πέραν της ενέργειας που παράγεται από κυψέλες καυσίμου υδρογόνου. Η Toyota σχεδιάζει να αναπτύξει στο ύπαιθρο σε όλη την πόλη, φυσική βλάστηση και υδροπονία.

Οι κατοικίες της Woven City θα είναι εξοπλισμένες με τις τελευταίες τεχνολογίες υποστήριξης του ανθρώπου, όπως η ρομποτική στο σπίτι για να βοηθούν στην καθημερινή ζωή. Τα σπίτια θα χρησιμοποιούν αισθητήρα τεχνητής για να ελέγχουν την υγεία των κατοίκων, να φροντίζουν τις βασικές ανάγκες και να μπλουτίζουν την καθημερινή ζωή, δημιουργώντας την ευκαιρία ανάπτυξης της συνδεδεμένης τεχνολογίας με ακεραιότητα και εμπιστοσύνη, με ασφάλεια και θετικότητα.

Για να μετακινηθούν οι κάτοικοι διαμέσου της πόλης, μόνο πλήρως αυτόνομα οχήματα με μηδενικές εκπομπές θα επιτρέπονται στις κύριες οδούς. Μέσα και σε ολόκληρη την πόλη, τα αυτόνομα Toyota e-Palette θα χρησιμοποιούνται για μεταφορές και παραδόσεις, καθώς και για mobile λιανεμπόριο.

Αμφότερα τα πάρκα γειτονιάς και ένα μεγάλο κεντρικό πάρκο αναψυχής, καθώς και μια κεντρική πλατεία για κοινωνικές συγκεντρώσεις, έχουν σχεδιαστεί για να συγκεντρώνουν τα μέλη της κοινότητας. Η Toyota πιστεύει ότι η ενθάρρυνση της ανθρώπινης διασύνδεσης θα είναι μια εξίσου σημαντική πτυχή αυτής της εμπειρίας.

Η Toyota σχεδιάζει να εποικίσει την Woven City με εργαζόμενους της Toyota Motor Corporation και τις οικογένειές τους, συνταξιούχους, λιανέμπορους, επιστήμονες και συνεργάτες του κλάδου. Το σχέδιο είναι για 2000 άτομα στην αρχή, με την πρόσθεση περισσότερων καθώς εξελίσσεται το έργο.

Η έναρξη λειτουργίας του χώρου έχει προγραμματιστεί για τις αρχές του 2021.

Δείτε το video της Woven City που παρουσιάστηκε στη CES 2020.

Προηγούμενο άρθροΗ FCA παρουσιάζει στη CES 2020 τις νέες της τεχνολογίες
Επόμενο άρθροΔιευθυντής Μάρκετινγκ της Kia Motors Europe ο Carlos Lahoz