Η Stellantis N.V. και η Vulcan Energy Resources Limited υπέγραψαν δεσμευτική συμφωνία για την πρώτη φάση ανάπτυξης νέων γεωθερμικών έργων που στοχεύουν στην απανθρακοποίηση του ενεργειακού μείγματος της βιομηχανικής περιοχής της Stellantis στο Rüsselsheim της Γερμανίας, όπου κατασκευάζονται το DS4 και το Opel Astra.

Βάσει σημερινών δεδομένων, το έργο μπορεί να παρέχει σημαντικό ποσοστό των ετήσιων ενεργειακών αναγκών της βιομηχανικής περιοχής, αρχής γενομένης από το 2025.

Η πρώτη φάση του έργου, στη βορειότερη περιοχή της Vulcan, στην κοιλάδα του Άνω Ρήνου, περιλαμβάνει προκαταρκτική μελέτη σκοπιμότητας για την κατασκευή γεωθερμικών εγκαταστάσεων για το εργοστάσιο της Stellantis, που θα εκπονήσει η Vulcan. Εάν αποδειχθεί επιτυχής, η επόμενη φάση θα επικεντρωθεί στη γεώτρηση και σε πιο προηγμένες μελέτες και ανάπτυξη. Η Stellantis θα χρηματοδοτήσει το 50% της ανάπτυξης του έργου, το οποίο υποστηρίζεται και από την τοπική αυτοδιοίκηση.

Η Stellantis και η Vulcan θα επιδιώξουν την παραγωγή καθαρής ηλεκτρικής ενέργειας με την οποία θα τροφοδοτήσουν το δίκτυο, για εσωτερική και εξωτερική κατανάλωση, σύμφωνα με τον Νόμο της Γερμανίας περί Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (EEG), ενώ παράλληλα θα παράγουν θερμότητα για το εργοστάσιο της Stellantis.

«Η συνεργασία με τη Vulcan ενισχύει τη δέσμευσή μας για προώθηση μεγαλύτερων λύσεων καθαρής ενέργειας σε όλη την επιχείρηση», δήλωσε ο CEO της Stellantis, Carlos Tavares. «Είναι μία από τις πολλές ενέργειές μας για δημιουργία αποτελεσμάτων, αποτυπώματος και βιωσιμότητας βάσει του στρατηγικού μας σχεδίου Dare Forward 2030».

Η Stellantis έχει δεσμευτεί να καταστεί πρωταθλήτρια του κλάδου στον περιορισμό της κλιματικής αλλαγής, με απόλυτη απανθρακοποίηση έως το 2038 και μείωση 50% έως το 2030. Η συμφωνία με τη Vulcan Energy σηματοδοτεί την πρώτη πιθανή χρήση ανανεώσιμης γεωθερμίας από τη Stellantis για απανθρακοποίηση και εντοπισμό ενεργειακού εφοδιασμού βιομηχανικών εγκαταστάσεών της.

«Βασική αποστολή της Vulcan είναι η απανθρακοποίηση μέσω ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και ουδέτερων εκπομπών άνθρακα και προμήθειας λιθίου άνευ ορυκτών καυσίμων», δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος και CEO της Vulcan, Δρ Francis Wedin. «Η Vulcan υποστηρίζει την Stellantis, τον μεγαλύτερο πελάτη μας λιθίου και έναν από τους κύριους μετόχους μας, στην  απανθρακοποίηση των δραστηριοτήτων της στην Ευρώπη. Παραμένουμε προσηλωμένοι στην εξέλιξη της γεωθερμίας παραγωγής λιθίου στο αλμυρό πεδίο της κοιλάδας του Άνω Ρήνου. Το έργο αυτό αποτελεί μια επιπλέον ευκαιρία επέκτασης της ανάπτυξής μας σε ορισμένες περιοχές πέραν της κοιλάδας, με την υποστήριξη βιομηχανικών εταίρων όπως η Stellantis».

«Είμαι ευτυχής για την συνεργασία της Stellantis και της Vulcan Energy που ανακοινώθηκε σήμερα», δήλωσε ο Boris Rhein, Πρόεδρος της Έσσης. «Αυτά είναι θετικά νέα για την Έσση, γιατί δείχνουν ότι στην πολιτεία μας η προστασία του κλίματος και η βιομηχανική παραγωγή αιχμής μέσω καινοτόμων ιδεών είναι απόλυτα συμβατές».

Η συμφωνία με την Stellantis αυξάνει επίσης τον αντίκτυπο απανθρακοποίησης της Vulcan στον ευρωπαϊκή κλάδο ηλεκτρικών οχημάτων, ενισχύοντας την αποφυγή άνθρακα μέσω του Zero Carbon Lithium™ Project και δημιουργώντας αξία για τους μετόχους.

 

Προηγούμενο άρθροDucato: Best Motorhome Base Vehicle 2023
Επόμενο άρθροNissan: “Πράσινα” ομόλογα 200 δισ. γιεν