Το Volvo EX90 στη CES 2023

Οι ασύρματες (over-the-air) ενημερώσεις ξεπερνούν το 1 εκατομμύριο στα αυτοκίνητα Volvo, ενώ λανσάρεται στις ΗΠΑ η δυνατότητα φωνητικών εντολών για συσκευές με Google Assistant.

Η εφαρμογή των ασύρματων (over-the-air) ενημερώσεων σε αυτοκίνητα Volvo συνεχίζεται σε περισσότερες αγορές ανά τον κόσμο. Η πιο πρόσφατη ενημέρωση περιλαμβάνει τη δυνατότητα φωνητικών εντολών μέσω συσκευών με Google Assistant, επιτρέποντας στους οδηγούς να προθερμαίνουν τα αυτοκίνητα τους. Στην αγορά των ΗΠΑ, μεταξύ άλλων, παρουσιάζονται και περισσότερες λειτουργίες της τεχνολογίας Care Key, ενώ διευρύνεται η ενσωμάτωση της συνδεσιμότητας σε επιπλέον αγορές και βελτιώνεται η ευστάθεια του συστήματος.

Όπως επισημαίνει η Volvo, “οι ασύρματες ενημερώσεις είναι μια σημαντική τεχνολογία που βοηθά στην υλοποίηση του στόχου μας να κάνουμε συνεχώς τα αυτοκίνητά μας καλύτερα. Επιπλέον, παγιώνουν τη θέση μας ως ενός εκ των ηγετικών δυνάμεων στον κλάδο όσον αφορά την απομακρυσμένη ενημέρωση λογισμικού”. Μέσω των ασύρματων αναβαθμίσεων, δεν χρειάζεται πλέον επίσκεψη σε κάποιο συνεργείο για την ενημέρωση με το πιο πρόσφατο λογισμικό, κάτι που είναι ιδιαίτερα βολικό.

Η ενδέκατη μεγάλη ασύρματη ενημέρωση που παρέχει η εταιρεία αναμένεται να φθάσει σε 350.000 αυτοκίνητα πελατών σε όλο τον κόσμο. Πρόκειται για το μεγαλύτερο αριθμό αυτοκινήτων που έχει καλύψει ποτέ η Volvo με μόνο μία ενημέρωση, ενώ συνολικά οι ασύρματες ενημερώσεις έχουν φθάσει σε περισσότερο από ένα εκατομμύριο αποδέκτες.

Ο συνολικός αριθμός αγορών που καλύπτονται από την ενημέρωση έχει αυξηθεί σε 68, αντιπροσωπεύοντας περισσότερο από το μισό όλων των αγορών παγκοσμίως, στις οποίες πωλείται το 95% και πλέον των αυτοκινήτων Volvo. Τουλάχιστον 22 νέες αγορές έχουν προστεθεί από την τελευταία ασύρματη ενημέρωση.

“Χάρη στις ασύρματες αναβαθμίσεις και την ταχέως αναπτυσσόμενη εσωτερική εξέλιξη λογισμικού, μπορούμε να δημιουργούμε και να εφαρμόζουμε νέες λειτουργίες, καθώς και να εμπλουτίζουμε την εμπειρία του πελάτη πολύ πιο σύντομα σε σχέση με το παρελθόν”, δήλωσε ο Alwin Bakkenes, επικεφαλής Εξέλιξης Λογισμικού.

Στην αγορά των Ηνωμένων Πολιτειών, για τα αυτοκίνητα που μπορούν να λάβουν ασύρματη ενημέρωση, η Volvo λανσάρει τις ελεγχόμενες εντολές μέσω του Google Assistant, που επιτρέπουν απρόσκοπτη συνδεσιμότητα ανάμεσα στις συσκευές Google και το αυτοκίνητο. Οι λειτουργίες που παρέχονται με αυτή την ασύρματη αναβάθμιση περιλαμβάνουν ενέργειες όπως ο έλεγχος του επιπέδου φόρτισης της μπαταρίας ή του επιπέδου πλήρωσης του καυσίμου, η εκκίνηση του συστήματος κλιματισμού και ο έλεγχος της κατάστασης φόρτισης του αυτοκινήτου ή ακόμη και η έναρξη ή ο τερματισμός της φόρτισης – όλα μέσω μιας απλής, «Hey Google» εντολής στη συσκευή του οδηγού. Και, ακριβώς με την έναρξη των χειμωνιάτικων κρύων, πλέον μπορείακόμη και να δώσει την εντολή «Hey Google, προθέρμανε το αυτοκίνητό μου», χωρίς να χρειαστεί καν να βγάλει τα γάντια του.

Η παρουσίαση των εντολών ελέγχου μέσω του Google Assistant αποτυπώνει τη δέσμευσή μας να παρέχουμε στους πελάτες μας ένα καλύτερο αυτοκίνητο καθημερινά, προσθέτοντας περισσότερη πρακτικότητα και ηρεμία, πρόσθεσε ο Alwin Bakkenes.

Παρόλο που αυτή η λειτουργία είναι προς το παρόν διαθέσιμη μόνο στις Ηνωμένες Πολιτείες, για τα αυτοκίνητα που μπορούν να λάβουν ασύρματη ενημέρωση, σχεδιάζεται η επέκτασή της και σε άλλες αγορές στο κοντινό μέλλον. Η λίστα των διαθέσιμων εντολών επίσης θα συνεχίσει να διευρύνεται στο μέλλον.

Στην πρόσφατη αναβάθμιση περιλαμβάνεται επίσης η επέκταση της τεχνολογίας Care Key. Έχοντας παρουσιαστεί το 2021, το Care Key παρέχει τη δυνατότητα να περιοριστεί εύκολα η μέγιστη ταχύτητα του αυτοκίνητου, σε ακόμη πιο χαμηλά επίπεδα από το ήδη ενσωματωμένο όριο.

Είναι ιδανικό, για παράδειγμα, όταν θέλει κάποιος να δανείσει το αυτοκίνητό του σε άλλα μέλη της οικογένειας ή λιγότερο έμπειρους οδηγούς. Χάρη στο Care Key, θα μπορούν να εξελίξουν τις οδηγικές τους ικανότητες, ενώ θα κινούνται με μία πιο ασφαλή ταχύτητα.

Η Volvo παρουσιάζει την ενσωματωμένη συνδεσιμότητα σε πολλές ευρωπαϊκές αγορές: στην Ελλάδα, την Ουγγαρία, τη Ρουμανία, τη Σλοβακία και την Ισλανδία. Οι πελάτες απολαμβάνουν απρόσκοπτη συνδεσιμότητα, καθώς το πρόγραμμα δεδομένων ενσωματώνεται πλέον στην κάρτα SIM του αυτοκινήτου τους.

Μία άλλη λειτουργία είναι ένα καλό παράδειγμα του πώς χρησιμοποιούνται τα σχόλια των πελατών για τη βελτίωση των αυτοκινήτων. Κάποιοι πελάτες ζήτησαν από τη Volvo να κάνει πιο εύκολη την αφαίρεση μίας συνδεδεμένης συσκευής από το σύστημα infotainment. Με την τελευταία ενημέρωση λογισμικού έχει προστεθεί ένα πλήκτρο για να γίνεται αυτό στο μενού με τις συνδεδεμένες συσκευές.

Τέλος, για πρώτη φορά οι πελάτες θα μπορούν επίσης να βλέπουν λεπτομέρειες αυτής της ασύρματης αναβάθμισης λογισμικού (έκδοση 2.5) στην εφαρμογή Volvo Cars. Οι λεπτομέρειες της ενημέρωσης λογισμικού στην εφαρμογή για smartphone θα εφαρμοστούν σταδιακά.

Να σημειωθεί πως η λειτουργικότητα των ασύρματων ενημερώσεων διατίθεται μόνο στα μοντέλα Volvo με ενσωματωμένες εφαρμογές και υπηρεσίες Google. Ακόμα, η διαθεσιμότητα των λειτουργιών και των υπηρεσιών που αναφέρονται παραπάνω μπορεί να διαφέρει σε κάποιες αγορές.

Προηγούμενο άρθροΟι Hydrogen Europe και ACEA για την Υποδομή υδρογόνου
Επόμενο άρθροNVIDIA GeForce NOW: συλλογή παιχνιδιών στο αυτοκίνητο