Το Volvo Group παρουσίασε το πρώτο όχημα παγκοσμίως κατασκευασμένο από καθαρό χάλυβα, χωρίς εκπομπές ρύπων, από την SSAB.

Κατά την εκδήλωση συνεργασίας πράσινου χάλυβα, ανακοινώθηκε πως θα ακολουθήσουν και άλλα οχήματα το 2022, με μια γκάμα πρότυπων οχημάτων και παρελκομένων από καθαρό χάλυβα, από την SSAB.

Το μηχάνημα, ένας φορτωτής ορυχείων και λατομείων, παρουσιάστηκε στην εκδήλωση συνεργασίας πράσινου χάλυβα, στο Γκέτεμποργκ, που φιλοξένησε ο Martin Lundstedt, Πρόεδρος και CEO του Volvo Group.

Κατά τη διάρκεια της πρεμιέρας, η οποία μεταδόθηκε διαδικτυακά και είναι διαθέσιμη εδώ, οι παρευρισκόμενοι γνώρισαν το πρώτο μηχάνημα στον κόσμο κατασκευασμένο από καθαρό χάλυβα, χωρίς εκπομπές ρύπων. Επιπλέον, παρεσχέθησαν πληροφορίες για άλλη μια πρωτοποριακή αειφόρο συνεργασία χάλυβα. Ο επίτροπος της ΕΕ για την εσωτερική αγορά, Thierry Breton και ο Σουηδός υπουργός επιχειρήσεων και καινοτομίας, Ibrahim Baylan, συμμετείχαν στην εκδήλωση, με τον Martin Lindqvist, CEO της SSAB και άλλους ομιλητές.

«Αυτή η πρωτοβουλία με την SSAB αποτελεί σημείο αναφοράς για ένα μέλλον χωρίς ορυκτά καύσιμα. Όπως τα έθνη του κόσμου συναθροίζονται στην COP26 για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, έτσι πρέπει να συνεργαστούν και οι οργανισμοί και οι βιομηχανίες για ανάπτυξη καινοτόμων λύσεων για ένα μέλλον χωρίς εκπομπές αερίων θερμοκηπίου. Το Volvo Group δεσμεύεται για πρωτοποριακές συνεργασίες, όπως αυτή με την SSAB, για ανάπτυξη ελκυστικών, ασφαλών και αποδοτικών νέων οχημάτων και μηχανημάτων που ανοίγουν το δρόμο για ένα πιο βιώσιμο μελλοντικό σύστημα μεταφορών και υποδομών», δήλωσε ο Martin Lundstedt, Πρόεδρος και CEO του Volvo Group.

Με τη δέσμευση κλιματικής ουδετερότητας και μηδενικών εκπομπών αερίων θερμοκηπίου έως το 2040, το Volvo Group οδεύει προς ανάπτυξη βιώσιμων μελλοντικών λύσεων μεταφορών και υποδομών. Παράλληλα με την ηλεκτροκίνηση των οχημάτων και μηχανημάτων της, η Volvo είναι αποφασισμένη να μειώσει το αποτύπωμα άνθρακα ολόκληρης της αλυσίδας εφοδιασμού της και αυτή η καινοτομία αποτελεί ένα βήμα γι΄αυτό.

«Η παρουσίαση του πρώτου οχήματος στον κόσμο από καθαρό χάλυβα, της SSAB, αποτελεί πραγματικό ορόσημο. Η συνεργασία μας με το Volvo Group δείχνει πως η πράσινη μετάβαση είναι δυνατή και αποτελεσματική», συμπλήρωσε ο Martin Lindqvist, Πρόεδρος και CEO της SSAB. «Από κοινού, θα συνεχίσουμε να μειώνουμε τις κλιματικές επιπτώσεις σε όλα τα στάδια, μέχρι τον τελικό πελάτη, εξασφαλίζοντας παράλληλα την υψηλή ποιότητα χάλυβα των πελατών μας. Ανυπομονούμε να συνεχίσουμε την συνεργασία μας με το Volvo Group στην έρευνα και ανάπτυξη για παραγωγή περισσότερων προϊόντων καθαρού χάλυβα».

Η πορεία προς τον πράσινο χάλυβα αποτελεί σημαντικό βήμα για το Volvo Group και για τους κλάδους μεταφορών και υποδομών γενικά, ιδίως αν λάβουμε υπόψη ότι περίπου το 70% του βάρους ενός φορτηγού αφορά στον χάλυβα και τον χυτοσίδηρο, ενώ το ποσοστό των μηχανημάτων Volvo είναι ακόμα πιο υψηλό. Αυτό το πρότυπο μηχάνημα, που παράγεται στις εγκαταστάσεις της Volvo CE στο Braås, είναι μόνον η αρχή και έχει προγραμματιστεί μικρής κλίμακας παραγωγή από το 2022, ενώ αργότερα θα ακολουθήσει μαζική παραγωγή.

Προηγούμενο άρθροΗ Northvolt επενδύει 750 εκατ. δολάρια σε Ε&Α μπαταριών
Επόμενο άρθροΗ Stellantis ανακοίνωσε τα αποτελέσματα του L3Pilot