Η κλιματική αλλαγή επιβάλλει δράση και θεμελιώδεις αλλαγές στον τομέα της ενέργειας. Μία από αυτές είναι η χρήση υδρογόνου. Το υδρογόνο μπορεί να αποτελέσει μοχλό για την επέκταση της βιωσιμότητας του ενεργειακού εφοδιασμού. Η υπερπροσφορά ανανεώσιμης ενέργειας από ανεμογεννήτριες ή ηλιακούς συλλέκτες μπορεί να μετατραπεί σε υδρογόνο. Στις περιπτώσεις που δεν υπάρχει αρκετός αέρας ή ηλιοφάνεια, το τοπικά αποθηκευμένο υδρογόνο μπορεί να μετατραπεί σε ηλεκτρική ενέργεια (power-to-power). Το πράσινο υδρογόνο μπορεί επίσης να προστεθεί στο υπάρχον δίκτυο αερίου, προσφέροντας έτσι λύσεις για οικιακή θέρμανση (power-to-gas) και βιομηχανικές εφαρμογές (power-to-industry).

Έτσι είναι πολύ σημαντική η είδηση που αναδεικνύει το Fleet Europe, σύμφωνα με την οποία η Colruyt ανοίγει στο Βέλγιο τον πρώτο σταθμό ανεφοδιασμού για όλα τα καύσιμα: βενζίνη, ντίζελ, CNG και υδρογόνο. Ο Όμιλος Colruyt πιστεύει ότι το υδρογόνο μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην βιωσιμότητα της κινητικότητας και του ενεργειακού μας εφοδιασμού. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο επενδύει εδώ και χρόνια στην πράσινης ενέργεια. Το άνοιγμα ενός σταθμού ανεφοδιασμού για υδρογόνο είναι ένα σημαντικό επόμενο βήμα φέρνοντας το υδρογόνο ένα βήμα πιο κοντά στον καταναλωτή.

Συγκεκριμένα, όπως γράφει ο Dieter Quartier, η DATS24, που ανήκει στον βελγικό λιανεμπορικό όμιλο Colruyt Group, είναι ο πρώτος προμηθευτής καυσίμων που ενσωματώνει μια δημόσια προσβάσιμη αντλία υδρογόνου σε έναν υπάρχον βενζινάδικο. Το υδρογόνο που διανέμεται στην DATS24 Halle (κοντά στις Βρυξέλλες) είναι 100% πράσινο, καθώς παράγεται με ανανεώσιμη ηλεκτρική ενέργεια από την ειδική ενεργειακή εταιρεία Eoly.

Οικοδομώντας την οικονομία του υδρογόνου

Από το 2004, η Colruyt Group έχει επενδύσει 6 εκατ. ευρώ σε καινοτόμα έργα υδρογόνου. Ο όμιλος παράγει πράσινο υδρογόνο στο Dassenveld εδώ και μερικά χρόνια. Το κέντρο διανομής διαθέτει 75 περονοφόρα ανυψωτικά οχήματα υδρογόνου. Επιπλέον, το υδρογόνο χρησιμοποιείται για 13 επιβατικά αυτοκίνητα, τα οποία χρησιμοποιούνται εντός του ομίλου. Στη Γαλλία και το Βέλγιο, η Colruyt Group επενδύει επίσης σε εφαρμογές υδρογόνου για μεταφορές με βαρέα οχήματα.

Από κοινού με τους εταίρους του Fluxys και Parkwind, ο όμιλος εργάζεται επίσης σε μια εγκατάσταση παραγωγής αερίου ενέργειας, για να μετατρέψει την πράσινη ηλεκτρική ενέργεια σε πράσινο υδρογόνο σε βιομηχανική κλίμακα, ως ρυθμιστικό στοιχείο για τις διακυμάνσεις της (ανοικτής) αιολικής ενέργειας.

“Αυτός ο πρώτος δημόσιος σταθμός ανεφοδιασμού υδρογόνου δεν αποτελεί μεμονωμένη περίπτωση”, όπως δήλωσε ο Jef Colruyt, Διευθύνων Σύμβουλος της Colruyt Group. “Κατά τα επόμενα πέντε χρόνια, η εταιρεία προτίθεται να επενδύσει επιπλέον 35 εκατ. ευρώ στην οικονομία του υδρογόνου, συμπεριλαμβανομένων τεσσάρων νέων σταθμών ανεφοδιασμού υδρογόνου.”

Μια πρωτοβουλία που χαιρετίζεται από τους ειδικούς

Ο ευρωπαίος εμπειρογνώμονας για το κλίμα, Jos Delbeke, πιστεύει σε αυτό το έργο: “Οι κλιματικοί στόχοι που θέσπισε η Ευρώπη στη Συμφωνία των Παρισίων θα εντείνουν τις θεμελιώδεις αλλαγές που ήδη επηρεάζουν τον ενεργειακό τομέα σήμερα. Οι νέες τεχνολογίες κυκλοφορούν στην αγορά νωρίτερα από ό,τι αναμενόταν και το υδρογόνο συμπεριλαμβάνεται σε αυτές. Γι ‘αυτό η πρωτοβουλία του Ομίλου Colruyt είναι ιδιαίτερα αξιέπαινη”, δήλωσε σχετικά.

Picture copyright: Hyundai, 2018

Προηγούμενο άρθροΜείωση στις ταξινομήσεις καινούργιων οχημάτων τον Σεπτέμβριο – Αύξηση στο 9μηνο
Επόμενο άρθροΟ CEO της Volvo θα παραμένει στη θέση του μέχρι το 2022