Ο Euro NCAP δημοσίευσε τον τρίτο γύρο των αξιολογήσεων ασφαλείας του 2022 που περιλαμβάνει έξι μοντέλα, τέσσερα από τα οποία βαθμολογήθηκαν με πέντε αστέρια.

Συγκεκριμένα, το Kia EV6 και η Mercedes C-Class, αμφότερα μεγάλα οικογενειακά αυτοκίνητα, απέσπασαν την κορυφαία βαθμολογία πέντε αστέρων. Το C40 Recharge της Volvo έλαβε επίσης πέντε αστέρια, όπως και το νέο Multivan της Volkswagen. Τα μοντέλα της Stellantis, Opel/Vauxhall Astra και Peugeot 308 αξιολογούνται με τέσσερα αστέρια, στην κατηγορία των μικρών οικογενειακών.

 

 

 

Η έκτη γενιά Opel/Vauxhall Astra και η τρίτη γενιά Peugeot 308 βασίζονται στην πλατφόρμα Stellantis EMP2 και, όπως αναμενόταν, έχουν παρόμοια βαθμολογία και στους τέσσερις τομείς αξιολόγησης. Οι δοκιμές αντιστάθμισης και σύγκρουσης παρουσίασαν οριακή προστασία έναντι τραυματισμών θώρακα για μέσους άνδρες και μικρόσωμες γυναίκες οδηγούς και κανένα από αυτά τα αυτοκίνητα δεν διέθετε κεντρικό αερόσακο προστασίας πλάγιας σύγκρουσης, που διατίθεται όλο και πιο συχνά στα σύγχρονα αυτοκίνητα. Και τα δύο αυτοκίνητα διαθέτουν τεχνολογία αποφυγής σύγκρουσης, αλλά δεν περιλαμβάνουν κάποιες από τις πλέον πρόσφατες εξελίξεις της αγοράς. Οι βαθμολογίες τεσσάρων αστέρων ισχύουν και για τις εκδόσεις τους PHEV.

Όλα τα αυτοκίνητα πέντε αστέρων αυτής της σειράς δοκιμών επέδειξαν εξαιρετική προστασία από σύγκρουση, με βαθμολογία 90% ή μεγαλύτερη, σε σύγκριση με το 76% και 80% των αυτοκινήτων της Stellantis. Αυτό καταρρίπτει την ιδέα πως η διαφορά μεταξύ 5 και 4 αστέρων οφείλεται πάντα στα ADAS, αν και συμβαίνει συχνά. Τα αυτοκίνητα σημείωσαν καλά αποτελέσματα και στην προστασία των παιδιών. Οι μεγαλύτερες διαφορές μεταξύ των EV6, C-Class, C40 Recharge και Multivan εντοπίζονται στην προστασία VRU, ιδιαίτερα εμπρόσθιου τμήματος, όπου η C-Class, εξοπλισμένη με ενεργό καπό, υπερτερεί σημαντικά του KIA EV6. Όσον αφορά στη συνολική τεχνολογία υποστήριξης, το Volvo C40 Recharge ήλθε πρώτο. Παρά το κάπως διαφορετικό σχήμα του, το VW Multivan πήρε την ίδια βαθμολογία με τα άλλα αυτοκίνητα.

Το Car-to-X Communication της Mercedes-Benz, της προαιρετικής υπηρεσίας Mercedes-me, πήρε το βραβείο Euro NCAP Advanced. Το σύστημα χρησιμοποιεί δεδομένα άλλων οχημάτων και παρέχει έγκαιρη προειδοποίηση, μέσω cloud, για πιθανούς κινδύνους στην περιοχή του αυτοκινήτου.

Ο Michiel van Ratingen, Γενικός Γραμματέας του Euro NCAP, δληλωσε: «Σε γενικές γραμμές, διαπιστώσαμε καλή προστασία από σύγκρουση, κάτι που είναι, φυσικά, καθησυχαστικό. Αλλά η αποφυγή σύγκρουσης είναι εξίσου σημαντική με την προστασία από σύγκρουση και τα οφέλη της είναι, βεβαίως, απείρως μεγαλύτερα. Εξακολουθούμε να δίνουμε έμφαση σε όλους τους τομείς ασφάλειας τα επόμενα χρόνια και κάποιοι κατασκευαστές πρέπει να συνεχίσουν να βελτιώνονται, εάν δεν επιθυμούν να μείνουν πίσω σε σχέση με τον ανταγωνισμό».

Προηγούμενο άρθροOpium: ηλεκτρικά ποδήλατα με αυτονομία 340 χλμ
Επόμενο άρθροΑμιγώς ηλεκτρικό το νέο Range Rover Sport το 2024