Το VISION AVTR της Mercedes-Benz, που παρουσιάστηκε στη CES 2020 – εμπνευσμένο από την AVATAR, είναι αποτέλεσμα μιας πρωτοφανούς παγκόσμιας συνεργασίας μεταξύ μιας από τις πιο πρωτοποριακές μάρκες του κλάδου ψυχαγωγίας και της όγδοης καλύτερης μάρκας στον κόσμο, της Mercedes-Benz.

VISION AVTR της Mercedes-Benz – εμπνευσμένο από την AVATAR

Η ονομασία του πρωτοποριακού οχήματος concept δεν προέρχεται μόνον από τη στενή συνεργασία για την από κοινού ανάπτυξή του με την ομάδα AVATAR, αλλά και από το Advanced Vehicle Transformation (Μετασχηματισμός Προηγμένου Οχήματος). Το εν λόγω όχημα ενσωματώνει το όραμα των σχεδιαστών, μηχανικών και ερευνητών της Mercedes-Benz για την κινητικότητα στο απώτερο μέλλον.

Εμπνευσμένο από τον κόσμο της Πανδώρας, το VISION AVTR παρουσιάζει μια εντελώς νέα αλληλεπίδραση μεταξύ ανθρώπου, μηχανής και φύσης.

Το VISION AVTR της Mercedes-Benz - εμπνευσμένο από την AVATAR
Ο Ola Källenius, Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Daimler AG και της Mercedes-Benz AG, παρουσίασε το οραματικό όχημα μαζί με τον βραβευμένο σκηνοθέτη δημιουργό του AVATAR, James Cameron.

Σχεδιασμός και UX

Συνδυασμός εσωτερικών και εξωτερικών χώρων: Η ολιστική σχεδίαση του VISION AVTR συνδυάζει τους εσωτερικούς, εξωτερικούς και UX χώρους σε μια άνευ προηγουμένου κλίμακα. Ο ξεχωριστός εσωτερικός-εξωτερικός σχεδιασμός συνδυάζει ένα συναισθηματικό σύνολο η έμπνευση του οποίου προήλθε από διάφορα πλάσματα της ταινίας AVATAR. Με το σχέδιο “One Bow” και τον βιολογικό του σχεδιασμό, το VISION AVTR προσφέρει προοπτική στο σχεδιασμό του μέλλοντος.

Βιομετρική σύνδεση: Αντί συμβατικού τιμονιού, το πολυλειτουργικό σύστημα ελέγχου της κεντρικής κονσόλας επιτρέπει τη συνένωση ανθρώπου και μηχανής. Τοποθετώντας το χέρι στη μονάδα ελέγχου, το εσωτερικό ενεργοποιείται και το όχημα αναγνωρίζει τον οδηγό από τους κτύπους της καρδιάς και την αναπνοή του.

Χώρος εξαιρετικής εμπειρίας: Με απλή ανύψωση του χεριού προβάλλεται μια επιλογή μενού στην παλάμη του χεριού, μέσω του οποίου ο επιβάτης μπορεί να επιλέξει διαισθητικά διαφορετικές λειτουργίες. Για παράδειγμα, τα τρισδιάστατα γραφικά πραγματικού χρόνου μπορούν να χρησιμεύσουν για την εξερεύνηση το φανταστικού κόσμου της Πανδώρας υπό διαφορετικές προοπτικές. Η καμπύλη μονάδα ενδείξεων δημιουργεί οπτική σύνδεση μεταξύ επιβατών και εξωτερικού περιβάλλοντος.

VISION AVTR Αειφορία και Οδήγηση

Τεχνολογία βιολογικών μπαταριών από ανακυκλώσιμα υλικά: Για πρώτη φορά, το πρότυπο όχημα VISION AVTR χρησιμοποιεί μια επαναστατική τεχνολογία μπαταριών βασισμένη στη χημεία οργανικών κυττάρων γραφένιου, η οποία είναι πλήρως απαλλαγμένη σπάνιων γαιών και μετάλλων. Τα υλικά της μπαταρίας μπορούν να κομποστοποιηθούν και επομένως είναι πλήρως ανακυκλώσιμα. Με αυτόν τον τρόπο, η ηλεκτρική κινητικότητα ανεξαρτητοποιείται από ορυκτούς πόρους. Ως αποτέλεσμα, η Mercedes-Benz υπογραμμίζει τη μεγάλη σημασία μιας μελλοντικής κυκλικής οικονομίας στον τομέα των πρώτων υλών.

Το όχημα ως ζωντανό πλάσμα: Τα 33 “βιονικά πτερύγια” στο πίσω μέρος του οχήματος θυμίζουν φολίδες ερπετών. Μπορούν να επικοινωνούν με τον οδηγό και μέσω αυτού με το εξωτερικό περιβάλλον τους μέσω φυσικών λεπτών κινήσεων. Λόγω της δυνατότητας κίνησης του εμπρόσθιου και του οπίσθιου άξονα στην ίδια ή σε αντίθετη κατεύθυνση, το VISION AVTR μπορεί να κινηθεί πλάγια κατά περίπου 30 μοίρες, σε αντίθεση με τα συμβατικά οχήματα. Η αποκαλούμενη “κίνηση καβουριού” δίνει στο όχημα όψη ζώου ακόμα και στην κίνησή του.

Βιώσιμα υλικά: Τα καθίσματα του VISION AVTR κατασκευάζονται από vegan DINAMICA®leather. Το DINAMICA® είναι η πρώτη και μοναδική μικροϊνα που εγγυάται περιβαλλοντική βιωσιμότητα σε όλο τον κύκλο παραγωγής. Το δάπεδο διακοσμείται με ένα καινοτόμο ξύλο που ονομάζεται Karuun®. Η πρώτη ύλη του Karuun (Rattan) αναπτύσσεται πολύ γρήγορα ως φυσική πρώτη ύλη και η συγκομιδή της γίνεται με το χέρι στην Ινδονησία. Το υλικό δίνει θαλπωρή στο εσωτερικό και εκπέμπει φυσικότητα.

Ο Ola Källenius, Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Daimler AG και της Mercedes-Benz AG, στο πλαίσιο μιας οραματικής ομιλίας του ως Keynote speaker στη CES 2020, σε περίπου 2.000 θεατές στο θέατρο του πάρκου Metro-Goldwyn-Mayer (MGM) μαζί με τον βραβευμένο σκηνοθέτη της Ακαδημίας και δημιουργό του AVATAR, James Cameron, ανέφερε σχετικά με το VISION AVTR:

Έχω την ιδιαίτερη ευχαρίστηση να ανακοινώσω την παγκόσμια συνεργασία μεταξύ της Mercedes-Benz και της AVATAR films. Της εταιρείας που δημιούργησε μια από τις πιο συναρπαστικές και επιτυχημένες ταινίες του Χόλυγουντ όλων των εποχών. Θα ήθελα να παρουσιάσω το πρώτο αποτέλεσμα αυτής της συνεργασίας: το Mercedes-Benz VISION AVTR – το οποίο μεταφράζεται σε “Advanced Transformation Vehicle”.

Ένα αυτοκίνητο που δείχνει το μέλλον. Και ένα πρότυπο αυτοκίνητο που πραγματικά εμπνέεται από τον συναρπαστικό κόσμο της AVATAR. Το αποτέλεσμα καταδεικνύει εντελώς νέους τρόπους σύνδεσης ανθρώπων και μηχανών με διαισθητικό τρόπο – χωρίς ξύλινους μοχλούς, πλαστικά κουμπιά ή τιμόνι. Το VISION AVTR παρουσιάζει επίσης νέους τρόπους μετακίνησης ανθρώπων – πλάγια, όπως ένας κάβουρας, για παράδειγμα. Ανεβάζει τη βιωσιμότητα σε νέα επίπεδα μέσω μιας πλήρως ανακυκλώσιμης μπαταρίας, η οποία βασίζεται σε χημεία οργανικών κυττάρων και δεν χρειάζεται υλικά όπως το νικέλιο ή το κοβάλτιο.

Αυτό σημαίνει πως στο μέλλον η μπαταρία μπορεί να κομποστοποιείται. Και προσφέρει απίστευτα γρήγορη φόρτιση. Φυσικά, αυτό το αυτοκίνητο χρησιμοποιεί επίσης πολλά ανακυκλωμένα και βιώσιμα υλικά στην καμπίνα του, όπως το δέρμα vegan DINAMICA ή το ξύλο Karuun από ταχέως αναπτυσσόμενο ρατάν. Παρέχει επίσης εντυπωσιακές όψεις της φύσης και της άγριας ζωής, ενώ συνδυάζει τα όρια μεταξύ εσωτερικού και εξωτερικού περιβάλλοντος. Στην πραγματικότητα, πρόκειται λιγότερο για μηχανή – και περισσότερο για ένα ζωντανό πλάσμα.

Το VISION AVTR είναι ένα πρότυπο αυτοκίνητο και τα πρότυπα έρχονται για να εξάψουν τη φαντασία μας για το τι είναι δυνατόν, ακριβώς όπως κάνουν οι καλές ταινίες επιστημονικής φαντασίας. Φανταστείτε ένα αυτοκίνητο που προσφέρει μια εντελώς νέα εμπειρία, η οποία συνδυάζει μια φιλοσοφία σχεδίασης με μια προσέγγιση σύνδεσης επιβατών και περιβάλλοντος. Αυτό το αυτοκίνητο παρουσιάζει νέες ιδέες επικοινωνίας – για παράδειγμα, χρησιμοποιώντας τα βιονικά πτερύγιά του.

Πιστεύουμε πως η αναζήτηση υψηλών στόχων και σκέψεων για το μέλλον είναι ιδιαίτερα σημαντικά. Πιστεύουμε πως η έμπνευση και το πάθος είναι οι πιο ισχυροί παράγοντες αλλαγής και προόδου. Ο τρόπος μας είναι η Βιώσιμη Σύγχρονη Πολυτέλεια. Τα εργαλεία μας είναι η τεχνολογία και η καινοτομία. Ο μετασχηματισμός του κλάδου της αυτοκινητοβιομηχανίας και της βιομηχανίας γενικότερα, αλλά και της ευρύτερης κοινωνίας – είναι κάτι που επιθυμούμε. Είμαστε κλασική περίπτωση τεχνολογικά αισιόδοξων. Το “Vision Advanced Transformation Vehicle” είναι η απόδειξη. Και μια υπενθύμιση, πως το καλύτερο δεν έχει έρθει ακόμα…

 

 

Προηγούμενο άρθροSony VISION-S: προς την εξέλιξη της κινητικότητας
Επόμενο άρθροΗ ΕΛΙΝΟΙΛ True Leader για 6η συνεχόμενη χρονιά