Το ID.3 ολοκλήρωσε με επιτυχία δοκιμή 100.000 χλμ. της γερμανικής ADAC, οι μηχανικοί της οποίας επαίνεσαν την ικανότητα μεγάλης αυτονομίας και το έξυπνο σύστημα σχεδιασμού διαδρομής ηλεκτρικού οχήματος.

Η γερμανική ADAC, η μεγαλύτερη λέσχη αυτοκινήτου στην Ευρώπη, επαίνεσε το ID.3 για πολύ καλό έλεγχο προόδου. Οι μηχανικοί στο Κέντρο Δοκιμών και Τεχνολογίας στο Landsberg am Lech διένυσαν περισσότερα από 100.000 χιλιόμετρα με ένα ID.3.Το πιο σημαντικό εύρημα: η μπαταρία υψηλής τάσης εξακολούθησε να έχει καθαρή χωρητικότητα 93%. Το υπό δοκιμή μοντέλο ήταν ένα ID.3 Pro S με ωφέλιμο ενεργειακό περιεχόμενο μπαταρίας 77 kWh, για το οποίο η Volkswagen, όπως και για όλα τα άλλα μοντέλα της οικογένειας μοντέλων ID., εγγυάται ότι η μπαταρία εξακολουθεί να έχει τουλάχιστον το 70% της αρχικής καθαρής χωρητικότητάς της μετά από οκτώ χρόνια λειτουργίας ή 160.000 χιλιόμετρα οδήγησης.

Οι δοκιμαστές της ADAC δεν χαρίστηκαν στη μπαταρία. Για να φτάσει τον μαγικό αριθμό των 100.000 χιλιομέτρων όσο το δυνατόν γρηγορότερα, το ID.3 φορτιζόταν συχνά στο 100% σε ταχυφορτιστές συνεχούς ρεύματος. Επιπλέον, σε αντίθεση με τη σύσταση, το όχημα ήταν συνήθως έτοιμο για τον επόμενο δοκιμαστή στον σταθμό φόρτισης με επίπεδο φόρτισης 100%, σε αναμονή μερικές φορές για αρκετές ημέρες.

Η συγκεκριμένη δοκιμή αντοχής είναι η πρώτη του είδους της για όχημα της οικογένειας μοντέλων ID.. Μεταξύ των περιόδων δοκιμών, το ID.3 περνούσε επανειλημμένα ελέγχους από μηχανικούς στο Κέντρο Δοκιμών και Τεχνολογίας Landsberg am Lech. Η ADAC εξετάζει οκτώ βασικά κριτήρια και περισσότερα από 300 δευτερεύοντα κριτήρια – που κυμαίνονται από τεχνολογία και ασφάλεια έως επίπεδο ελέγχου του οχήματος, ευκολία χειρισμού και περιβαλλοντικές επιπτώσεις.

Η ADAC έχει μια σαφή σύσταση για τους πελάτες: Οι ενημερώσεις λογισμικού θα πρέπει να εγκαθίστανται πάντα. Κατά τη διάρκεια της μακράς δοκιμής αντοχής, το ID.3 έλαβε αρκετές ενημερώσεις λογισμικού. Εκτός από διάφορες διορθώσεις σφαλμάτων, οι ενημερώσεις εξασφάλισαν, μεταξύ άλλων, αύξηση της ισχύος φόρτισης μέχρι τα 170 kW. Οι ενημερώσεις είχαν επίσης θετική επίδραση στην ενεργειακή κατανάλωση και συνεπώς στην αυτονομία. Πιο συγκεκριμένα, το νέο λογισμικό βελτίωσε σημαντικά την κατανάλωση ενέργειας για μικρές αποστάσεις και λειτουργία σε χειμερινές θερμοκρασίες από 0 έως 5°C.

Το ευφυές σύστημα Electric Vehicle Route Planner, το οποίο εγκαταστάθηκε στο ID.3 μέσω ενημέρωσης λογισμικού, επαινέθηκε από τους δοκιμαστές της ADAC. Σε μεγαλύτερες διαδρομές, το σύστημα σχεδιάζει τις στάσεις φόρτισης με τέτοιο τρόπο ώστε το αυτοκίνητο να φτάνει στον προορισμό του όσο το δυνατόν γρηγορότερα. Εκτός από την κατάσταση φόρτισης της μπαταρίας, το σύστημα λαμβάνει επίσης υπόψη τις τρέχουσες κυκλοφοριακές συνθήκες όπως και τις αντίστοιχες προβλέψεις. Οι στάσεις για φόρτιση αξιολογούνται δυναμικά και βασίζονται στο επίπεδο απόδοσης των φορτιστών κατά τη διαδρομή. Ως αποτέλεσμα, το σύστημα σχεδιασμού διαδρομής μπορεί να προτείνει δύο σύντομες στάσεις φόρτισης με υψηλή ισχύ αντί για μία μεγαλύτερου χρονικού διαστήματος, με χαμηλή ισχύ.

 

Προηγούμενο άρθροΗ Mitsubishi Motors θα επενδύσει στην Ampere
Επόμενο άρθροΤο Euro NCAP για BYD Seal, Dolphin και Xpeng P7