Η πόλη του Άμστερνταμ θα αρχίσει να καταργεί τους κεντρικούς χώρους στάθμευσης της πόλης για να αποδώσει το χώρο στους ποδηλάτες, τους πεζούς και τους χρήστες των δημόσιων συγκοινωνιών. Η ολλανδική πόλη θα διαθέτει 11.200 λιγότερες θέσεις στάθμευσης μέχρι το τέλος του 2025.

Το Άμστερνταμ ανήγγειλε πως θα καταργήσει συστηματικά τους χώρους στάθμευσης. στο κέντρο της πόλης. Ξεκινώντας από φέτος το καλοκαίρι, η πόλη στοχεύει στη μείωση του αριθμού των αδειών στάθμευσης στο κέντρο της πόλης κατά 1.500 ανά έτος. Επιπλέον, το κόστος για τις άδειες θα αυξηθεί. Σήμερα, ανέρχονται ήδη στα 500 ευρώ περίπου ετησίως για τους κεντρικούς δρόμους.

Και τα δύο αυτά μέτρα θα οδηγήσουν σε λιγότερους χώρους στάθμευσης και σε μείωση της ζήτησης τέτοιων χώρων στο κέντρο της πόλης. Αυτό θα επιτρέψει στο Άμστερνταμ να αφαιρέσει έως και 11.200 θέσεις στάθμευσης από τους δρόμους του μέχρι το τέλος του 2025.

Αυτή η πολιτική θα προωθήσει το όραμα του ποδήλατου στο Άμστερνταμ, αφού ο ελεύθερος χώρος θα δενδροφυτευθεί, θα ποδηλατοδρομηθεί και θα αποκτήσει ευρύτερα πεζοδρόμια. Επιπλέον, αποτελεί λογικό μέτρο σε σχέση με τη φήμη του Άμστερνταμ ως πόλης των ποδηλάτων, καθώς μόνο το 22% των διαδρομών στην ποδηλατοδρομημένη πόλη πραγματοποιούνται με αυτοκίνητα, ενώ στην πραγματικότητα εξακολουθούν να καταλαμβάνουν τον περισσότερο δημόσιο χώρο. Επομένως, χώρος που σήμερα καταλαμβάνεται από αυτοκίνητα θα αποδοθεί τελικά στην πλειονότητα των χρηστών του οδικού δικτύου: τους ποδηλάτες, τους πεζούς και τους χρήστες των δημόσιων συγκοινωνιών.

Προηγούμενο άρθροTo πρόγραμμα του Global Fleet Conference 2019
Επόμενο άρθρο200 εκατ. ευρώ για τον Μηχανισμό Συνδυασμού Μεταφορών από ΕΕ και ΕΤΕπ