Γυάλινο αυτοκίνητο στην Auto Shanghai 2021 (φωτογραφία: IMAG GmbH)

Η Auto Shanghai ανοίγει τις πόρτες της από 21 έως 28 Απριλίου 2021. Για οκτώ ημέρες, το κινεζικό Εκθεσιακό και Συνεδριακό Κέντρο (NECC) θα προσελκύσει για άλλη μια φορά την διεθνή αυτοκινητοβιομηχανία.

Ο Peter Bergleiter, Διευθύνων Σύμβουλος της IMAG, του ευρωπαίου συνδιοργανωτή της Auto Shanghai από το 2003, αναφέρει: «Ανυπομονούμε να προσφέρουμε ξανά σε διεθνείς εταιρείες παρόχους μια πλατφόρμα στην Κίνα, καθώς η κινεζική αγορά αυτοκινήτου εξακολουθεί να ελκύει το ενδιαφέρον. Εκδηλώσεις όπως η Auto China 2020 έδειξαν ότι είναι δυνατόν να διοργανώσουμε ακόμα και μεγάλες εμπορικές εκθέσεις με επιτυχία και ασφάλεια με τα κατάλληλα μέσα».

Η Κίνα είναι η πιο σημαντική αγορά στον κόσμο για μελλοντικές τεχνολογίες της αυτοκινητοβιομηχανίας, κυρίως χάρη στην κρατική χρηματοδότηση, τις πρωτοβουλίες έξυπνων πόλεων και την αυξανόμενη ενσωμάτωση υποδομών οχημάτων, οδών και αστικών πόρων. Οι κινέζοι και οι ξένοι κατασκευαστές παράγουν συνεχώς περισσότερο νέα ενεργειακά οχήματα (NEV), τα οποία αντιπροσώπευαν το 40% των νέων οχημάτων που παρουσιάστηκαν στην Auto China 2020. Διάφοροι νεοεισερχόμενοι, μεταξύ των οποίων και εταιρείες τεχνολογίας, αναπτύσσουν έξυπνες λύσεις για την αυτοκινητοβιομηχανία. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η New Mobility China, μια ξεχωριστή πλατφόρμα στην Auto Shanghai, θα εστιάσει πλήρως σε θέματα όπως η ηλεκτρική κινητικότητα, η αυτόνομη οδήγηση και η ψηφιοποίηση.

Τα νέα μοντέλα που θα παρουσιαστούν στην Auto Shanghai 2021

Audi
Η Audi θα παρουσιάσει την επόμενη προσθήκη στη γκάμα e-tron των αμιγώς ηλεκτρικών της αυτοκινήτων. Το EV αναμένεται να είναι ένα sedan μεγέθους A5 Sportback που θα λανσαριστεί το 2023, σύμφωνα με δημοσιεύματα του τύπου.

BMW
Η αυτοκινητοβιομηχανία δεν έχει ακόμη αποκαλύψει τι θα παρουσιάσει. Ωστόσο, σύμφωνα με τα κινεζικά μέσα ενημέρωσης, το πλήρως ηλεκτρικό iX SUV της εταιρείας θα κάνει την πρώτη του δημόσια εμφάνιση.

Buick
Η General Motors θα παρουσιάσει το μεσαίο sedan Buick Verano Pro και μια αναβαθμισμένη έκδοση του Envision SUV, το Envision Plus.

Cadillac
Το crossover Lyriq, το πρώτο αμιγώς ηλεκτρικό όχημα της μάρκας, θα κάνει το ντεμπούτο του μετά την online πρεμιέρα του τον περασμένο Αύγουστο.

Citroen
Το C5 X συνδυάζει τα καλύτερα χαρακτηριστικά ενός sedan, ενός station wagon και ενός SUV, σύμφωνα με τη Citroen. Το αυτοκίνητο σηματοδοτεί την επιστροφή της μάρκας στην κατηγορία μεσαίων μοντέλων μετά από απουσία δύο ετών. Θα κατασκευαστεί σε μονάδα κοινοπραξίας των Stellantis-Dongfeng στο Τσενγκντού και θα εξάγεται στην Ευρώπη.

Ford
Ένα μεσαίο crossover θα κάνει το παγκόσμιο ντεμπούτο του, με νέο σχεδιασμό και έξυπνη αρχιτεκτονική, όπως αναφέρει η Ford Κίνας, χωρίς περαιτέρω λεπτομέρειες.

Geely
Ο μεγαλύτερος κατασκευαστής επιβατικών οχημάτων της Κίνας σχεδιάζει να ανακοινώσει μια νέα μάρκα EV που θα ονομάσει Zeekr, με πρώτο προϊόν ένα crossover, με την επωνυμία Zeekr 001.

Great Wall
Ο κατασκευαστής ελαφρών επαγγελματικών οχημάτων θα λανσάρει μια νέα ανεξάρτητη μάρκα SUV μεγάλου μεγέθους υπό την επωνυμία Tank.

Honda
Η ιαπωνική αυτοκινητοβιομηχανία ετοιμάζει δύο μοντέλα για παγκόσμιο ντεμπούτο στη Σαγκάη. Το ένα θα είναι το πρώτο EV που κυκλοφορήσει ως Honda στην Κίνα. Είναι η έκδοση παραγωγής του πρότυπου crossover που παρουσιάστηκε στην έκθεση αυτοκινήτου του Πεκίνου το 2020. Η Honda θα παρουσιάσει επίσης ένα νέο υβριδικό μοντέλο.

MG Motor
Το πρότυπο του ηλεκτρικού Cyberster χρησιμοποιεί στοιχεία σχεδιασμού από το παρελθόν της βρετανικής μάρκας, για να δείξει τι μορφή μπορεί να έχει μια σύγχρονη έκδοση ενός σπορ αυτοκινήτου MG. Στα στυλιστικά στοιχεία του ανοικτού κορυφαίου διθέσιου roadster περιλαμβάνονται και οι προβολείς που θυμίζουν κλασικά MG, όπως το MGA του 1955. Το Cyberster δημιουργήθηκε από το προηγμένο στούντιο σχεδιασμού της κινεζικής SAIC, στην οποία ανήκει η MG, στο Λονδίνο.

Mercedes-Benz
Η Mercedes-Benz θα παρουσιάσει δύο μοντέλα: το EQB crossover και το CLS coupe. Το EQB είναι η αμιγώς ηλεκτρική έκδοση του GLB. Είναι το πλέον πρόσφατο της γκάμας ηλεκτροκίνητων μπαταρίας της Mercedes που περιλαμβάνει επίσης τα EQS, EQA, EQC και το αναμενόμενο EQE.

Nissan
Η Nissan θα παρουσιάσει το νέο crossover X-Trail στη Σαγκάη, όπως δήλωσε η ίδια.

Silk-FAW
Το κινεζικό FAW Group και η αμερικανική startup Silk EV θα παρουσιάσουν το πρότυπο προς παραγωγή S9 hypercar. Το S9 παρουσιάστηκε για πρώτη φορά ως πρότυπο μοντέλο στην έκθεση της Φρανκφούρτης το 2019.

Toyota
Η Toyota θα παρουσιάσει το πρότυπο προς παραγωγή ενός αμιγώς ηλεκτρικού SUV. Το SUV αυτό αναπτύχθηκε με τη Subaru, η οποία θα κυκλοφορήσει τη δική της έκδοση.

Volkswagen
Η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία θα παρουσιάσει το αμιγώς ηλεκτρικό crossover ID6. Το επταθέσιο όχημα θα έχει δύο εκδόσεις, το ID6 X και το ID6 Cross. Το ID6 X θα κατασκευαστεί από την SAIC Volkswagen Auto και το ID6 Cross από την FAW – Volkswagen Auto.

Αναμένεται η παρουσίαση και από τις αυτοκινητοβιομηχανίες Hyundai και Kia, καθώς και από άλλες κινεζικές μάρκες, που όσο γράφεται αυτό το κείμενο δεν έχουν αποκαλύψει ακόμα τα σχέδιά τους.

Προηγούμενο άρθροEQS: ο πολυτελής συν-οδηγός σας
Επόμενο άρθροΗ Hyundai Motor συνεργάζεται με την Uber