Ο Carlos Ghosn στη συνέντευξη τύπου που παραχώρησε σήμερα (8 Ιανουαρίου), στον Λίβανο, σε μια κατάμεστη αίθουσα από δημοσιογράφους από όλο τον κόσμο, εκτός της Ιαπωνίας, τόνισε ότι:

 • Υπήρξε όμηρος του δικαστικού συστήματος της Ιαπωνίας και όχι κρατούμενος.
 • Απομακρύνθηκε βίαια από το περιβάλλον, την οικογένειά του και τις εταιρείες τις οποίες διηύθυνε.
 • Είναι αθώος για όλες τις κατηγορίες και έχει τα έγγραφα για να το αποδείξει. Όπως δήλωσε: “Η αδιανόητη δοκιμασία μου είναι το αποτέλεσμα μιας χούφτας αδίστακτων, εκδικητικών ατόμων. Οι κατηγορίες εναντίον μου είναι αβάσιμες”.
 • Η δίωξη εναντίον του ήταν ζήτημα πολιτικής και μόνο για να μην ολοκληρωθεί η συγχώνευση Renault – Nissan. Ανέφερε μάλιστα ότι μετά τη σύλληψή του οι τρεις εταιρείες (Renault – Nissan – Mitsubishi) έχασαν μεγάλο μέρος της κεφαλαιουχικής τους αξίας.
 • Το 2017, η συμμαχία των τριών εταιρειών ήταν η νούμερο ένα αυτοκινητοβιομηχανία και οι εταιρείες αύξαναν την κερδοσφορία τους. Μάλιστα συζητούσαν να προσθέσουν σε αυτή την FCA.
 • “Ήμουν έτοιμος να συνταξιοδοτηθώ πριν από τον Ιούνιο του 2018. Δυστυχώς δέχτηκα την προσφορά να συνεχίσω να ενσωματώνω τις δύο εταιρείες. Κάποιοι, όμως, στην Ιαπωνία πίστευαν ότι ο μόνος τρόπος να απαλλαγούν από την επιρροή της Renault στη Nissan ήταν να απαλλαγούν από μένα”.
 • Οι συνθήκες κράτησής του ήταν απαράδεκτες, δεν είχε τη μεταχείριση ανθρώπου, δεν είχε τη δυνατότητα να δει και να μιλήσει με τη σύζυγό του παρά μόνο ελάχιστα και με την παρουσία δικηγόρου, δεν είχε πρόσβαση στο internet.
 • Δεν μπορούσε να δεχθεί ότι θα χρειάζονταν πέντε χρόνια για να ολοκληρωθεί η δίκη του, που κανονικά θα έπρεπε να έχει αρχίσει από την άνοιξη.
 • Αντέκρουσε με συγκεκριμένα παραδείγματα τους χαρακτηρισμούς που του απέδωσαν ως ψυχρό, άπληστο και δικτάτορα.
 • Τόνισε επανειλημμένως ότι αγαπά την Ιαπωνία, ανέφερε συγκεκριμένα παραδείγματα συνεισφοράς του σε αυτή, αλλά δεν μπορεί να δεχτεί αυτή τη συμπεριφορά απέναντί του “Έφυγα από την Ιαπωνία γιατί θέλω δικαιοσύνη”.
 • Επισήμανε ότι επεκτάθηκε το χρονοδιάγραμμα της έρευνας, και τον συνέλαβαν εκ νέου γιατί είχαν έτσι την πρόθεση να τον εμποδίσουν να μιλήσει.
 • Απαντώντας σε ερώτηση για το πώς πρόκειται να συνεχίσει ως φυγάς είπε ότι θεωρεί ότι τίποτα δεν είναι αδύνατο, αυτό που σκοπεύει να κάνει είναι να καθαρίσει το όνομά του από τις κατηγορίες εναντίον του. Δήλωσε, μάλιστα, πως τις επόμενες εβδομάδες θα αναλάβει συγκεκριμένες πρωτοβουλίες προς αυτή την κατεύθυνση.

Υπενθυμίζεται ότι η Nissan έξέδωσε ανακοίνωση σχετικά με τον Carlos Ghosn, μία ημέρα πριν από την ανακοινωθείσα συνέντευξη τύπου.

Ο Carlos Ghosn, εγκατέλειψε την Ιαπωνία και μετέβη στον Λίβανο, μόλις ενημερώθηκε πως η δίκη του μετατέθηκε για τον Απρίλιο του 2021.

“Ο Carlos Ghosn έφυγε από την Ιαπωνία ενεργώντας με τρόπο που θα μπορούσε να αποτελεί έγκλημα από μόνος του. Οι δηλώσεις του κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου σήμερα απέτυχαν να δικαιολογήσουν τις πράξεις του”, δήλωσε το Γραφείο Εισαγγελέων του Τοκίο, λίγο αργότερα σύμφωνα με το Reuters. Ανέφερε, ακόμα ότι ο ισχυρισμός του για συνωμοσία είναι “κατηγορηματικά ψευδής”, προσθέτοντας ότι οι εισαγγελείς προσπαθούν να τον επαναφέρουν ενώπιον της δικαιοσύνης στην Ιαπωνία.

Προηγούμενο άρθροΗ ΕΛΙΝΟΙΛ True Leader για 6η συνεχόμενη χρονιά
Επόμενο άρθροΔημιουργήθηκε η Alliance for Automotive Innovation