“Το 75% των τροχαίων ατυχημάτων συμβαίνουν λόγω της συμπεριφοράς των οδηγών που δεν είναι προσαρμοσμένη στις τοπικές υποδομές”, δήλωσε στο Fleet Europe ο Gérard Yahiaoui, Διευθύνων Σύμβουλος της Nexyad. Η εταιρεία του πουλά παρελκόμενα λογισμικού που χρησιμοποιούν τεχνητή νοημοσύνη για τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας.

Η Nexyad παρέχει λογισμικό και αλγόριθμους που άλλες εταιρείες μπορούν να ενσωματώσουν στις συσκευές τους, είτε ενσωματωμένες σε αυτοκίνητα, είτε ως μέρος λύσης μετά την αγορά. Χρησιμοποιώντας δεδομένα χάρτη, GPS και επιταχυνσιόμετρου, η Nexyad ισχυρίζεται ότι μπορεί να προβλέψει το 75% όλων των ατυχημάτων και να στείλει στους οδηγούς μια ειδοποίηση, να τους δώσει τον χρόνο να επιβραδύνουν και να μειώσει τα ατυχήματα κατά 25%. Προαιρετικά πρόσθετα στοιχεία μπορούν να αποδώσουν ακόμα καλύτερα αποτελέσματα.

Οι ειδοποιήσεις μπορούν να φτάσουν στους οδηγούς μέσω φωνητικών μηνυμάτων μιας εφαρμογής ή μέσω συσκευών που μπορούν να λειτουργούν μέσω του συστήματος πληροφοριών και ψυχαγωγίας του οχήματος. Η Nexyad βρίσκεται επίσης σε διαπραγματεύσεις με κατασκευαστές dashcam, που μπορούν να ενσωματώσουν τα συστήματα ειδοποίησης οδηγού (ήχο ή ειδοποίηση στην οθόνη) στα συστήματά τους.

Η Nexyad δεν προσφέρει αυτόνομα προϊόντα αλλά παρελκόμενα που μπορούν να χρησιμοποιηθούν από εταιρείες τηλεματικής, ασφαλιστικές εταιρείες, κατασκευαστές αυτοκινήτων ή διαχειριστές στόλων. “Πουλάμε τούβλα και μπορείτε να χτίσετε ένα σπίτι με τα τούβλα μας, με όποιον τρόπο θέλετε”. Με αυτόν τον τρόπο, η Nexyad μπορεί επίσης να αλληλεπιδράσει με τα συστήματα ADAS και, για παράδειγμα, να ενεργοποιήσει αυτόματα τα φρένα.

“Η Nexyad είναι μια fake start-up”, δήλωσε ο Gérard Yahiaoui, διευθύνων σύμβουλος και συνιδρυτής της εταιρείας. “Όταν η Nexyad ιδρύθηκε το 1995 από καθηγητές πανεπιστημίων και ερευνητές σε εφαρμοσμένα μαθηματικά και τεχνητή νοημοσύνη, εργασθήκαμε ως σύμβουλοι κυρίως για τη Γαλλική Άμυνα. Σταδιακά, συμμετείχαμε περισσότερο στην αυτοκινητοβιομηχανία γιατί ακόμα και από τη δεκαετία του ’90 γεννιόντουσαν ιδέες σε αυτόν τον τομέα”.

Το 2013, η ηγεσία της εταιρείας κατάλαβε ότι “καθόταν” πάνω σε σημαντικά κεφάλαια που δεν μπορούσε να χρησιμοποιήσει, καθώς προσέφερε μόνο συμβουλευτικές υπηρεσίες. “Τότε αποφασίσαμε να γίνουμε start-up”, δήλωσε ο κ. Yahiaoui. “Το 2017, λανσάραμε τέσσερις αλγόριθμους: το SafetyNex και τα πρόσθετα του, το VisiNex, το RoadNex και το ObstaNex.”

“Πρόσφατα υπογράψαμε με έναν ιαπωνικό γίγαντα τηλεματικής”, δήλωσε ο κ. Yahiaoui, “έχουμε επίσης υπογράψει με μια μεγάλη εταιρεία ασφαλειών αυτοκινήτων και εργαζόμαστε για ένα νέο λανσάρισμα. Αναμένουμε ισχυρή ανάπτυξη τα επόμενα δύο με τρία χρόνια.”

Φωτογραφία: παράδειγμα της ενσωμάτωσης του API SafetyNex σε μια εφαρμογή smartphone (πηγή Nexyad)

Προηγούμενο άρθροΝέο Suzuki JIMNY: Υποψήφιο για World Car Award 2019
Επόμενο άρθροH Leroy Merlin παρέχει στο προσωπικό της car-sharing από την Alphabet