Σύστημα προειδοποίησης σε πραγματικό χρόνο, 2021, Porsche AG - Taycan Turbo

Στο μέλλον, οι νέες τεχνολογίες θα αποτελέσουν το βασικό μέσο για να καταστούν ασφαλέστερες οι συνθήκες κυκλοφορίας. Οι HERE Technologies, Vodafone και Porsche συνεργάζονται για την επίτευξη αυτού του στόχου στο πλαίσιο μελέτης σκοπιμότητας.

Στόχος της μελέτης είναι η βελτίωση της οδικής ασφάλειας με τη βοήθεια της τεχνολογίας 5G και με απόλυτα ακριβή προσδιορισμό και εντοπισμό επικίνδυνων καταστάσεων κυκλοφορίας σε πραγματικό χρόνο.

Οι HERE Technologies, Porsche και Vodafone δοκιμάζουν πώς η τεχνολογία 5G και ο απόλυτα ακριβής προσδιορισμός τοποθεσίας μπορούν να βελτιώσουν την ασφάλεια της κυκλοφορίας και να μειώσουν τα τροχαία ατυχήματα. Οι τρεις εταιρείες συνεργάζονται για την ανάπτυξη ενός συστήματος προειδοποίησης σε πραγματικό χρόνο, ώστε τα οχήματα και οι οδηγοί τους να λαμβάνουν άμεση προειδοποίηση και να ανταποκρίνονται άμεσα. Στο Εργαστήριο Κινητικότητας 5G της Vodafone, στο Aldenhoven, οι συνεργάτες δοκιμάζουν το σύστημα προειδοποίησης σε πραγματικό χρόνο υπό πραγματικές καθημερινές συνθήκες, για πρώτη φορά.

Η προσοχή επικεντρώνεται σε επικίνδυνες καταστάσεις που δεν γίνονται αντιληπτές ή είναι δύσκολα ορατές στους οδηγούς οχημάτων, όπως όταν η ορατότητα παρεμποδίζεται από τα προπορευόμενα οχήματα. Μέσω συστημάτων καμερών και αισθητήρων, με τη χρήση τεχνητής νοημοσύνης και ακριβή εντοπισμό χαρτών υψηλής ευκρίνειας, τα δεδομένα θα υποβάλλονται σε επεξεργασία και θα αξιολογούνται επί τόπου μέσω του δικτύου Multi-Access Edge Computing (MEC). Στη συνέχεια, τα δεδομένα θα μεταβιβάζονται αμέσως στους χρήστες οδικών αρτηριών που κατευθύνονται στα επικίνδυνα σημεία, υπό τη μορφή συγκεκριμένων ειδοποιήσεων τεχνολογίας 5G και έναν έξυπνο αναμεταδότη μηνυμάτων MQTT.

Προειδοποιήσεις προς οδηγούς

Για την ανίχνευση επικίνδυνων καταστάσεων, το Live Sense SDK της HERE Technologies χρησιμοποιείται παράλληλα με τους χάρτες υψηλής ευκρίνειας και την τεχνολογία εντοπισμού θέσης. Ενσωματωμένο σε συσκευές εμπρόσθιων καμερών, το σύστημα χρησιμοποιεί όραση υπολογιστή και τεχνητή νοημοσύνη προς αναγνώριση αντικειμένων και αλλαγής συμπεριφοράς άλλων χρηστών του οδικού δικτύου ή οδικών συνθηκών που μπορεί να καταλήξουν σε επικίνδυνες καταστάσεις. Με βάση αυτές τις πληροφορίες, το Live Sense SDK εκπέμπει σήματα κινδύνου σε πραγματικό χρόνο προς τους οδηγούς. “Η βελτίωση της οδικής ασφάλειας αποτελεί βασικό μας στόχο. Η τεχνολογία εντοπισμού σε συνδυασμό με το 5G και το Multi-Access Edge Computing παρέχουν λύσεις που καθιστούν τους δρόμους ασφαλέστερους, με καλύτερες εμπειρίες κινητικότητας για τους χρήστες», δήλωσε η Antina Lee, της ομάδας Καινοτομίας Προϊόντων της HERE Technologies.

Σε πολλές περιπτώσεις, η επεξεργασία δεδομένων πραγματοποιείται σε κέντρα υπολογιστικού cloud. Με το Multi-access Edge Computing (MEC), η υπολογιστική ισχύς συνοδεύει συνεχώς τον πελάτη και τα οχήματα. Αυτό εξοικονομεί χρόνο και επιτρέπει ανταλλαγή δεδομένων σε πραγματικό χρόνο. Ο χρόνος που χρειάζονται τα δεδομένα για να φτάσουν στον παραλήπτη μειώνεται σημαντικά. Με την παρέμβαση της τεχνολογίας 5G, δεν υπάρχει επίσης καθυστέρηση στη μετάδοση δεδομένων. Αυτό σημαίνει πως οι προειδοποιήσεις κινδύνου παρέχονται στον χρήστη του οδικού δικτύου σε πραγματικό χρόνο, με καθυστέρηση μικρότερη από δέκα χιλιοστά του δευτερολέπτου. Επιπλέον, τα δεδομένα που υπόκειντο σε επεξεργασία εντός οχήματος, θα υποβάλλονται πλέον σε επεξεργασία εκτός οχήματος.

“Εάν τα αυτοκίνητα προειδοποιούν το ένα το άλλο για κινδύνους σε πραγματικό χρόνο, μπορούν να σωθούν ανθρώπινες ζωές”, δήλωσε ο Michael Reinartz, Διευθυντής Καινοτομίας της Vodafone Γερμανίας. “Η επιτόπια επεξεργασία 5G και δεδομένων βοηθά στην άμεση μετάδοση προειδοποιήσεων κινδύνου και καθιστά την κυκλοφορία ακόμη πιο ασφαλή. Επί του παρόντος διεξάγουμε δοκιμές υπό καθημερινές συνθήκες”.

Οι μελέτες σκοπιμότητας αποτελούν σημαντικές διαδικασίες διαχείρισης έργου και επιτρέπουν επικύρωση των απαιτήσεων εφαρμογής και τη διενέργεια δοκιμών αποδοχής σε συνεργασία με τους εταίρους. Στο πλαίσιο της νέας τεχνολογίας, οι μελέτες σκοπιμότητας είναι απαραίτητες στην αρχική φάση του έργου προκειμένου να δοκιμαστεί η συνολική λειτουργικότητά του. “Αυτά τα αποδεικτικά στοιχεία μας δίνουν την ευκαιρία να διεξάγουμε έρευνα στον τομέα της 5G και να δοκιμάσουμε τις πλέον πρόσφατες υπηρεσίες τεχνολογίας και εντοπισμού προς ανάπτυξη μελλοντικών προϊόντων”, εξηγεί ο André Schlufter, υπεύθυνος Συνδεσιμότητας και Διαχείρισης SIM της Porsche AG.

Μετά τις αρχικές δοκιμές στο Aldenhoven, η HERE Technologies, η Porsche και η Vodafone σχεδιάζουν να βελτιστοποιήσουν περαιτέρω το σύστημα προειδοποίησης σε πραγματικό χρόνο και να αξιολογήσουν τις δυνατότητες καθημερινής χρήσης του. Θα πραγματοποιηθούν πρόσθετες δοκιμές, σε διαφορετικές τοποθεσίες, υπό διαφορετικές συνθήκες.

Φωτογραφία: Porsche AG / Volkswagen Group

Προηγούμενο άρθροDavid Powels και Kai Vogler στην Ε.Ε. της Seat S.A.
Επόμενο άρθροΗ ανάλυση της JATO Dynamics για τον Μάιο 2021