Η Seat και η Telefónica συνεργάζονται με άλλες εταιρείες για ένα πραγματικό πιλοτικό πρόγραμμα σύνδεσης δύο οχημάτων με υποβοήθηση 5G στη Βαρκελώνη. Ο στόχος είναι να δοκιμαστούν οι επιδράσεις της συνδεδεμένης τεχνολογίας στην ασφάλεια. Το πιλοτικό έργο πλαισιώνεται από την πρωτοβουλία 5G Barcelona, η οποία στοχεύει στην εδραίωση της καταλανικής πρωτεύουσας ως κέντρου αναφοράς 5G στην Ευρώπη.

Όπως ανακοινώθηκε στο #MWC19, η Seat και η Telefónica συνεργάζονται με αρκετές εταιρείες, μεταξύ των οποίων η Mobile World Capital Barcelona, η Ericsson και η Qualcomm Technologies. Τα συμμετέχοντα οχήματα και το περιβάλλον τους είναι εξοπλισμένα με τεχνολογία που επιτρέπει την ανταλλαγή πληροφοριών.

Βασικό μέρος της εγκατάστασης είναι η τεχνολογία C-V2X (Cellular Vehicle to Everything) που επιτρέπει στο όχημα να επικοινωνεί με όλα τα στοιχεία γύρω από αυτό (συμπεριλαμβανομένων άλλων αυτοκινήτων και χρηστών του δρόμου, φανάρια και σήματα). Η Seat συνέβαλε με μια Ateca και μια Arona, εξοπλισμένες με την τελευταία τεχνολογία για την μετάδοση προειδοποιήσεων στους οδηγούς, η οποία παρέσχε τη δυνατότητα σύνδεσης end-to-end και – πρωτίστως – άνοιγε το δίκτυό της για εφαρμογές από τους άλλους συμμετέχοντες.

Η δοκιμή θα εξετάσει τρεις περιπτώσεις χρήσης:

  • Ανίχνευση πεζών σε διαβάσεις (ζέβρας) από θερμικές κάμερες, οι οποίες θα επισημαίνουν στα αυτοκίνητα την παρουσία των πεζών.
  • Ανίχνευση ποδηλατών όταν στρίβουν δεξιά, μέσω ποδηλάτων με γεωγραφικό προσδιορισμό που αναφέρουν την ακριβή τους θέση.
  • Ανίχνευση μη κινούμενων αυτοκινήτων σε δρόμους με χαμηλή ορατότητα, χάρη στην άμεση επικοινωνία αυτοκινήτου με αυτοκίνητο.

Εκτός από αυτές τις περιπτώσεις ασφάλειας, αυτή είναι και η πρώτη περίπτωση χρήσης στον κόσμο για 5G ψυχαγωγία μέσα στο αυτοκίνητο, συμπεριλαμβανομένης της λήψης περιεχομένου 4K μέσω 5G.

Προηγούμενο άρθροΚορυφαία διάκριση για τη Nissan – Νικ. Ι. Θεοχαράκης
Επόμενο άρθροMinimó, το EV επιπέδου αυτονομίας 4, με 5G, της Seat