Το Mobile World Congress #MWC19 στη Βαρκελώνη δεν αφορά απλώς την κινητή τηλεφωνία. Είναι κάτι πολύ περισσότερο. Εκεί παρουσιάστηκε το Seat Minimó, ένα διθέσιο EV concept. Το Minimó είναι εξοπλισμένο για σύνδεση 5G και επίπεδο αυτονομίας 4, αλλά επίσης – και ίσως το πιο σημαντικό – σχεδιασμένο ειδικά για την αγορά carsharing. Το Minimó είναι ένα ηλεκτρικό όχημα που συνδυάζει τα πλεονεκτήματα του αυτοκινήτου με αυτά της μοτοσυκλέτας.

Όπως και στο παρελθόν, η Seat χρησιμοποίησε και πάλι το φετινό Mobile World Congress στη Βαρκελώνη για να παρουσιάσει το όραμά της για το μέλλον (κάντε κλικ εδώ για το παγκοσμίως πρώτο πιλοτικό πρόγραμμά της για 5G-συνδεδεμένα αυτοκίνητα και εδώ για τη συμφωνία της με την IBM για μια εφαρμογή αστικής πλοήγησης).

Εναλλάξιμη μπαταρία

Φέτος παρουσίασε το Minimó, ένα EV μήκους 2,5 και πλάτους 1,24 μέτρων, που μοιάζει με το Renault Twizy – αλλά έχει κάποιες βελτιώσεις ως προς τον τρόπο λειτουργίας του.

  • Καταρχάς, η μπαταρία Bosch 48 volt. Ζυγίζει λιγότερο από 15 κιλά και παρέχει εμβέλεια 100 χλμ. Το κύριο χαρακτηριστικό της: είναι εναλλάξιμη. Αντικαταθιστώντας μια κενή μπαταρία με μια πλήρη έχεις ξανά μέγιστη εμβέλεια σε λίγα δευτερόλεπτα.
  • Σε σύγκριση με το Twizy, οι πόρτες του Minimó και ο κλιματισμός του υπερέχουν από την άποψη της άνεσης.
  • Η ενσωματωμένη τεχνολογία σημαίνει ότι το Minimó είναι έτοιμο για αυτονομία επιπέδου 4 και σύνδεση με δίκτυο 5G (που είναι και το θέμα του φετινού #MWC).

Πλατφόρμες Carsharing

Ωστόσο, όπως δήλωσε ο πρόεδρος της Seat SA, Luca de Meo, (φωτογραφία) στην παρουσίαση του Minimó: “Προσφέρουμε το concept Minimo στις πλατφόρμες carsharing που λειτουργούν στην αγορά, η οποία είναι πολύ ώριμη πλέον. Μπορούμε να το προσφέρουμε στη λύση WeShare του VW Group και μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε στην Respiro, την εταιρία carsharing της Μαδρίτης που αποκτήσαμε πέρυσι”.

Η Seat λέει πως θα χρειασθούν άλλα δύο χρόνια για να κυκλοφορήσει στο εμπόριο το Minimó, με προβλεπόμενη ετήσια παραγωγή περίπου 100.000 μονάδων. Ο στόχος είναι να πουληθεί μια πολυτελής εκδοχή σε ιδιώτες πελάτες και μια χρηστική έκδοση σε επιχειρήσεις.

Η Seat θα παρουσιάσει επίσης το Minimó στο Σαλόνι Αυτοκινήτου της Γενεύης, όπου θα αποκαλύψει και το πρώτο πλήρους μεγέθους EV, σχεδιασμένο στην ίδια πλατφόρμα με το Volkswagen ID, ένα sedan B-segment, το οποίοι θα βγει στην αγορά μέχρι το 2020.

Προηγούμενο άρθροSeat και Telefónica σε δοκιμαστικό πρόγραμμα διασύνδεσης με 5G
Επόμενο άρθροΗ Audi παρουσιάζει στη Γενεύη τα TFSI-e