Αλλαγές στη Συμμαχία Renault - Nissan – Mitsubishi

Η Συμμαχία των Renault-Nissan-Mitsubishi παρουσίασε ένα νέο πλαίσιο για την περαιτέρω ενίσχυση του επιχειρηματικού της μοντέλου και της διοικητικής της δομής. Και οι τρεις εταιρείες συμφώνησαν πως η Συμμαχία είναι απαραίτητη για τη στρατηγική ανάπτυξη και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας εκάστης.

Το νέο πλαίσιο, που επικυρώθηκε στη συνεδρίαση του Επιχειρησιακού Συμβουλίου της Συμμαχίας στην Yokohama της Ιαπωνίας, θα ενισχύσει την ικανότητα των εταιρειών-μελών της για αξιοποίηση των δυνατών σημείων εκάστης και θα συμπληρώσει τις στρατηγικές τους.

Το Επιχειρησιακό Συμβούλιο επαναβεβαίωσε επίσης τα βασικά προγράμματα που περιγράφηκαν κατά την προηγούμενη συνεδρίασή του τον Νοέμβριο, για στήριξη πρωτοβουλιών που θα επιτρέψουν σε κάθε εταιρεία-μέλος να αυξήσει την ανταγωνιστικότητα και την κερδοφορία στο πλαίσιο του μετασχηματισμού του κλάδου προς νέες υπηρεσίες κινητικότητας.

Νέο πλαίσιο για την αξιοποίηση των δυνατοτήτων των εταιρειών μελών

Ενισχύονται τα μοντέλα συνεργασίας για να αξιοποιηθούν πλήρως τα δυνατά σημεία κάθε εταιρείας, ώστε να ενισχυθεί η ηγετική τους θέση σε διάφορες περιοχές, προϊόντα και νέες τεχνολογίες.

Το Επιχειρησιακό Συμβούλιο αποφάσισε τα εξής:

  1. Στις περιφέρειες, καθεμία από τις τρεις εταιρείες θα αποτελεί την εταιρεία αναφοράς συγκεκριμένης περιοχής: η Nissan για την Κίνα, η Renault για την Ευρώπη, η Mitsubishi για τη Νοτιοανατολική Ασία.
  2. Το μηχανολογικό τμήμα θα επεξεργαστεί ένα βασικό μοντέλο -leader/follower-, επεκτείνοντας αυτό το σχέδιο σε πλατφόρμες, κινητήρες και βασικές τεχνολογίες. Έτσι, μια εταιρεία θα αναλαμβάνει ηγετικό ρόλο στη Συμμαχία για την ανάπτυξη κάθε βασικής τεχνολογίας, η οποία στη συνέχεια θα εξαπλώνεται στους εταίρους της.
  3. Το Επιχειρησιακό Συμβούλιο αποφάσισε επίσης να συγκεντρώσει τις πιστώσεις ρύπων των τριών εταιρειών (CAFE credit) στην Ευρώπη από το 2020.
  4. Στα LCV, η Renault θα αναπτύξει και θα κατασκευάσει στο εργοστάσιο της Sandouville το βαν Mitsubishi επάνω στην πλατφόρμα Renault Trafic, που θα πωληθεί στην περιοχή της Ωκεανίας.
  5. Τα στρατηγικά μεσοπρόθεσμα σχέδια των τριών εταιρειών θα ανακοινωθούν ταυτόχρονα γύρω στον Μάιο του 2020, ενσωματώνοντας τις μείζονες συνέπειες των αποφάσεων του Επιχειρησιακού Συμβουλίου της Συμμαχίας.

Το νέο αυτό σύστημα θα ενισχύσει την αποτελεσματικότητα και την αποδοτικότητα των έργων της Συμμαχίας, για την περαιτέρω ενίσχυση της χρήσης των πόρων και των επενδύσεων των τριών εταιρειών.

Εξέλιξη της διακυβέρνησης της Συμμαχίας προς εξασφάλιση του έργου

Το Επιχειρησιακό Συμβούλιο της Συμμαχίας των Renault-Nissan-Mitsubishi, αποτελούμενο από τον πρόεδρό του και τους προέδρους ή τους CEO κάθε εταιρείας-μέλους, συμφώνησε επίσης να συμμετάσχει ενεργά στο αντίστοιχο Διοικητικό Συμβούλιο της Renault, της Nissan και της Mitsubishi Motors προς ενίσχυση της διακυβέρνησής του, ώστε να λειτουργήσει αποτελεσματικά προς όφελος κάθε εταιρείας-μέλους. Παρόμοιες πρωτοβουλίες θα μεγιστοποιήσουν τη συνεργασία εντός της Συμμαχίας, διατηρώντας συγχρόνως την ταυτότητα και την αυτονομία κάθε εταιρείας.

 

 

Προηγούμενο άρθροΣτρατηγική συνεργασία Mercedes-Benz Ελλάς – ELPEDISON
Επόμενο άρθροHenrik Henriksson, Scania, πρόεδρος επαγγελματικών της ACEA