Η Direction Business Network διοργάνωσε μια ξεχωριστή εσπερίδα με θέμα “Έξυπνες & Ασφαλείς Πόλεις”, την Τετάρτη 20 Νοεμβρίου 2019, στο συνεδριακό κέντρο Maroussi Plaza, όπου μεταξύ άλλων παρουσιάστηκε για πρώτη φορά η Mobileye στην Ελλάδα.

Παρουσία του πρέσβη του Ισραήλ, δήμαρχοι, εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και προσκεκλημένοι από το χώρο της τεχνολογίας, είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για τις πιο προηγμένες τεχνολογικά εφαρμογές και πληροφοριακά συστήματα τα οποία μπορούν να συμβάλουν στο μετασχηματισμό των αστικών κέντρων σε “έξυπνες” αλλά κυρίως “ασφαλείς” πόλεις.

Όπως χαρακτηριστικά τόνισε στην έναρξη της εκδήλωσης ο εκδότης της Direction Business Network, Βαγγέλης Παπαλιός, “η εσπερίδα “Έξυπνες & Ασφαλείς Πόλεις” αποτελεί την αφετηρία μας στην προσπάθεια να προχωρήσουμε σε εκπαιδευτικά προγράμματα και εκδηλώσεις σε θέματα κινητικότητας. Προς αυτή την κατεύθυνση έχουμε ξεκινήσει και υλοποιούμε το Fleet Management and Mobility Project, το οποίο αφορά όλη την αγορά των επιχειρήσεων που λειτουργούν στη χώρα μας αλλά και τους ανθρώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης”.

Την ανάγκη εξεύρεσης λύσεων σε θέματα καθημερινότητας, όπως αυτό του κυκλοφοριακού προβλήματος που αντιμετωπίζει το κέντρο της Αθήνας, επεσήμανε και H.E. πρέσβης του Ισραήλ, Yossi Amrani. “Είμαι βέβαιος ότι οι εφαρμογές της ‘έξυπνης πόλης’ με τη βοήθεια των νέων τεχνολογιών, μπορούν να διευκολύνουν τους κατοίκους στην καθημερινότητά τους και να τους προσφέρουν ευκολίες στις μετακινήσεις τους” σημείωσε ο κ. Amrani στο χαιρετισμό του. Φυσικά, δεν παρέλειψε να τονίσει τις στενές σχέσεις που διατηρούν οι δύο χώρες, Ελλάδα και Ισραήλ, και λόγω του κοινού πολιτιστικού και ιστορικού τους παρελθόντος.

Η.Ε. ο πρέσβης του Ισραήλ, Yossi Amrani

Στο κυρίως μέρος της εκδήλωσης, οι κεντρικοί ομιλητές παρουσίασαν συνολικά τους ορισμούς και τις έννοιες της “έξυπνης πόλης”, τα νέα τεχνολογικά δεδομένα και τις υπηρεσίες που προσφέρουν στους πολίτες, ώστε να βελτιώνουν το βιοτικό τους επίπεδο, αλλά και καινοτόμους εφαρμογές που κυριολεκτικά σώζουν ανθρώπινες ζωές.

Ο αρχισυντάκτης της Direction Business Network, Δημήτρης Τσουκαλάς, παρουσίασε με καταγεγραμμένα στοιχεία και διεθνείς έρευνες την ανάγκη να προχωρήσουν οι ελληνικές πόλεις στο μετασχηματισμό τους σε “έξυπνες”. Είναι χαρακτηριστικό, τόνισε, ότι “η Αθήνα, μεταξύ 102 πόλεων παγκοσμίως, κατατάσσεται στην 95η θέση του Smart City Index 2019 του IMD, στην προτελευταία ομάδα βαθμολογίας”. Πρωταγωνιστικό ρόλο στη μετάβαση αυτή θα πρέπει να αναλάβουν “οι δομές της τοπικής αυτοδιοίκησης, καθώς συγκεντρώνουν εκείνες τις αρμοδιότητες και τους πόρους που θα τους το επιτρέψουν”.

Την ανάγκη συνδεσιμότητας, ορθής αλλά και αποτελεσματικής διαχείρισης των πληροφοριών που συλλέγονται μέσω των νέων τεχνολογιών, τόνισε η Μαρία Εμμανουήλ, υπεύθυνη Marketing Εταιρικών Πελατών της Wind. Όπως σημείωσε: “Επενδύουμε σήμερα σε δίκτυα νέας γενιάς, σε επέκταση και αναβάθμιση του δικτύου οπτικών ινών, σε τεχνολογικές πλατφόρμες και σε όλες εκείνες τις υποδομές όπου θα ακουμπήσουν και θα λειτουργήσουν οι προηγμένες τεχνολογικά λύσεις για τις Smart Cities! Η Wind είναι σύμμαχος των Smart Cities, ενσωματώνοντας την τεχνολογία σε κάθε επίπεδο διαχείρισης των αστικών υπηρεσιών”.

Μαρία Εμμανουήλ, υπεύθυνη Marketing Εταιρικών Πελατών της Wind

Το κεντρικό θέμα της παρουσίασης του Mickey Ayalon, CEE Sales Director της Mobileye, υπήρξε η ασφάλεια. Η Mobileye, η οποία εξαγοράστηκε με το ποσό των 15 δισ. δολαρίων από τον όμιλο Intel, επενδύει στην έρευνα και την ανάπτυξη συστημάτων, με σκοπό την ασφάλεια των οδηγών και απώτερο στόχο την εξάλειψη των θανάτων από τροχαία ατυχήματα. Όπως σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Ayalon για τη Mobileye, “έξυπνο σημαίνει αποδοτικό και ασφαλές. Τα συστήματα της Mobileye βοηθούν τους οδηγούς, προωθούν την αυτόνομη οδήγηση, ενώ συγχρόνως προσφέρουν υπηρεσίες δεδομένων”. Οι δυνατότητες εφαρμογής του Mobileye 8 Connect δίνουν λύσεις στην καθημερινότητα των πολιτών και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων”.

Mickey Ayalon, CEE Sales Director της Mobileye

Οι εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, στον ενδιαφέροντα διάλογο που ακολούθησε τις παρουσιάσεις, ανέλυσαν τρόπους μείωσης των ατυχημάτων και συλλογής των απορριμμάτων. Ακόμα, συζήτησαν για τον καλύτερο έλεγχο των δημοτικών οχημάτων και των βλαβών τους αλλά και για την εξοικονόμηση πόρων και παροχής επιπλέον υπηρεσιών στους πολίτες, μέσω της χρήσης του διαδικτύου και της νέας γενιάς τεχνολογικών εφαρμογών.

Προηγούμενο άρθροLA Auto Show: Όχι μόνο disruptors
Επόμενο άρθροΗ Beat επεκτείνεται περαιτέρω στη Λατινική Αμερική