Την  καθυστέρηση των δασμών στα εισαγόμενα από την Ευρώπη αυτοκίνητα για έξι μήνες, ανακοίνωσε στις 17 Μαΐου ο πρόεδρος των ΗΠΑ, εν μέσω κρίσης στις εμπορικές σχέσεις της χώρας του με την Κίνα. Συγκεκριμένα έδωσε παράταση 180 ημερών για την επίτευξη νέας συμφωνίας, αναβάλλοντας την επιβολή δασμών στις εισαγωγές αυτοκινήτων, τις οποίες θεωρεί εθνική απειλή. Η ίδια απόφαση ισχύει και για την Ιαπωνία.

«Αποφάσισα να ζητήσω από τον αντιπρόσωπο για το εμπόριο των Ηνωμένων Πολιτειών να συνεχίσει τη διαπραγμάτευση των συμφωνιών, που προβλέπονται στο νόμο 19 USC 1862 (c) (3) (A) (i) για την αντιμετώπιση της απειλής της εθνικής ασφάλειας, όσον αφορά τα εισαγόμενα αυτοκίνητα και ορισμένα εξαρτήματα αυτοκινήτων από την Ευρωπαϊκή Ένωση, την Ιαπωνία και κάθε άλλη χώρα, που ο εμπορικός αντιπρόσωπος κρίνει κατάλληλη και να με ενημερώσει για την πρόοδο των διαπραγματεύσεων αυτών εντός 180 ημερών», δήλωσε ο Donald Trump.

Νωρίτερα, ο αμερικανός πρόεδρος είχε εξετάσει την πιθανότητα να χρησιμοποιήσει ως αφορμή ζητήματα εθνικής ασφάλειας για την εφαρμογή δασμών ύψους έως και 25% στις εισαγωγές αυτοκινήτων και εξαρτημάτων τους.

Ο πρωτοφανής χαρακτηρισμός ξένων οχημάτων που εισάγονται στις Ηνωμένες Πολιτείες από μερικούς από τους στενότερους συμμάχους τους, προκάλεσε το θυμό των κατασκευαστών αυτοκινήτων, και των αντιπροσώπων των ξένων κυβερνήσεων, μετά από ένα έγγραφο του Λευκού Οίκου που υπονοούσε ότι θα επιδιώξει εθελοντικές ποσοστώσεις εξαγωγών σε αυτοκίνητα από εμπορικούς εταίρους των ΗΠΑ, όπως αναφέρει το Reuters.

Η Ευρωπαία Επίτροπος Εμπορίου, Cecilia Malmstroem, δήλωσε στο Twitter: “Απορρίπτουμε εντελώς την ιδέα ότι οι εξαγωγές αυτοκινήτων μας αποτελούν απειλή για την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ. Η ΕΕ είναι διατεθειμένη να διαπραγματευτεί μια περιορισμένη εμπορική συμφωνία (συμπεριλαμβανομένων) των αυτοκινήτων, όχι όμως μια συμφωνία που θα παραβιάζει τους κανόνες του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (WTO).»

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή χαιρέτισε την απόφαση του αμερικανού προέδρου να αναβάλει την απόφασή του για το αν θα επιβληθούν ή όχι δασμοί, τονίζοντας ότι είναι προετοιμασμένη να διαπραγματευτεί μια διατλαντική εμπορική συμφωνία που θα περιλαμβάνει και τον τομέα της αυτοκινητοβιομηχανίας.

Προηγούμενο άρθροΗ Nissan δωρίζει το όχημα υποστήριξης Ultimate Parks TITAN στο Grand Canyon
Επόμενο άρθροΗ Masternaut εξαγοράστηκε από τη Michelin