Πρόγραμμα ανανέωσης για 3θυρο MINI, 5θυρο και Cabrio

Με ένα σχολαστικό πρόγραμμα ανανέωσης για το 3θυρο ΜΙΝΙ, το 5θυρο ΜΙΝΙ και το MINI Cabrio, η βρετανική μάρκα πολυτελών αυτοκινήτων ενισχύει το κύρος των τριών μοντέλων στους τομείς διασκεδαστικής οδήγησης, εκφραστικής σχεδίασης και εξατομικευμένου στυλ.

Στιλιστικές πινελιές διαμορφώνουν μία ‘καθαρή’ αισθητική που αναδεικνύει τη διάσημη σχεδιαστική φιλοσοφία του. Επιπλέον, η καινοτόμα Multitone Roof Πολύχρωμη Οροφή γίνεται το απόλυτο στοιχείο εξατομίκευσης. Στο εσωτερικό, το εκτενώς επανασχεδιασμένο cockpit υπογραμμίζει τον πολυτελή χαρακτήρα για τα 3θυρο MINI, 5θυρο και Cabrio. Ελκυστικές προσθήκες στη γκάμα στάνταρ και προαιρετικού εξοπλισμού, νέοι εξωτερικοί χρωματισμοί, ζάντες αλουμινίου, επενδύσεις εσωτερικού και καινοτόμες τεχνολογίες πλαισίου, συστημάτων υποστήριξης οδήγησης, λειτουργικότητας και συνδεσιμότητας, ολοκληρώνουν την τελευταία ανανέωση των μικρών μοντέλων της βρετανικής φίρμας.

Είκοσι χρόνια αφότου λανσαρίστηκε το σύγχρονο MINI, η τελευταία γενιά του μοντέλου κάνει το επόμενο θεαματικό βήμα. Η φιλοσοφία πίσω από την επανεκκίνηση της μάρκας, και συγκεκριμένα η δημιουργία πολυτελών αυτοκινήτων για τη μικρή κατηγορία, έχει εξελιχθεί σε ένα μοναδικό και παγκόσμιο success story. Σήμερα, το MINI είναι η επιτομή της ευελιξίας σε συνδυασμό με ένα αμίμητο στυλ. Πληροί τα υψηλότερα πρότυπα τεχνολογίας και ποιότητας στην κατηγορία του. «Με την τρέχουσα ανανέωση του μοντέλου, το MINI έχει φτάσει σε ένα επίπεδο ωριμότητας που το καθιστά εξαιρετικό στη μικρή κατηγορία, σε ό,τι αφορά τη σχεδίαση, την προϊοντική ουσία και την πολυτέλεια, περισσότερο από ποτέ», δήλωσε ο Bernd Körber, Επικεφαλής μάρκας MINI. «Το MINI είναι ένα ‘original’ μοντέλο που ξεχωρίζει από το πλήθος και δεν σταματά να εξελίσσεται και να βελτιώνεται».

Το παγκόσμιο λανσάρισμα της τελευταίας έκδοσης του 3θυρου ΜΙΝΙ, του 5θυρου ΜΙΝΙ και του MINI Cabrio θα ξεκινήσει το Μάρτιο του 2021. Η ολοκληρωμένη σχεδίαση, η τεχνολογία και η πολυτέλεια θα δώσουν νέα πνοή και στο ηλεκτρικό MINI Cooper SE (συνδυασμένη κατανάλωση καυσίμου: 0,0 l/100 km (WLTP), συνδυασμένη κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας: 17,6 – 15,2 kWh/100 km (WLTP), 16,1 – 14,9 kWh/100 km (NEDC), συνδυασμένες εκπομπές CO2 : 0 g/km) για τη συνέχιση της επιτυχημένης πορείας του στην κατηγορία ηλεκτρικών οχημάτων. Η τελευταία έκδοση των υπεραθλητών, MINI John Cooper Works (συνδυασμένη κατανάλωση καυσίμου: 7,1 – 6,8 l/100 km (WLTP), 7,1 – 6,9 l/100 km (NEDC), συνδυασμένες εκπομπές CO2: 161 – 155 g/km (WLTP), 163 – 158 g/km (NEDC) και MINI John Cooper Works Cabrio (συνδυασμένη κατανάλωση καυσίμου: 7,4 -7,1 l/100 km (WLTP), 7,4 – 7,1 l/100 km (NEDC), συνδυασμένες εκπομπές CO2: 167 – 161 g/km (WLTP), 169 – 163 g/km (NEDC) επίσης ωφελείται από την περαιτέρω εξέλιξη της ξεχωριστής σχεδίασης και προϊοντικής ουσίας της.

3θυρο MINI, 5θυρο και Cabrio: Οι καινοτομίες περιληπτικά

•       ‘Purist’ εμφάνιση χάρη στη νέα εμπρός σχεδίαση.
•       Προβολείς LED τώρα στο βασικό εξοπλισμό.
•       Χαρακτηριστικά φινιστρίνια νέας σχεδίασης.
•       Επανασχεδιασμένη πίσω ποδιά, πίσω φώτα LED σε σχέδιο Union Jack, τώρα στο βασικό εξοπλισμό.
•       Παγκόσμια καινοτομία: Multitone Roof.
•       Νέες εξωτερικές αποχρώσεις και ζάντες αλουμινίου.
•       Νέας σχεδίασης επιφάνειες εσωτερικού και αεραγωγοί.
•       Επανασχεδιασμένα τιμόνια, προαιρετικά θερμαινόμενα για πρώτη φορά.
•       Πολυλειτουργική οθόνη οργάνων με έγχρωμη οθόνη 5-ιντσών.
•       Οθόνη κεντρικού οργάνου με νέο γυαλιστερό πλαίσιο Piano Black, οθόνη 8,8” με μοντέρνα φιλοσοφία γραφικών, στάνταρ.
•       Σπορ καθίσματα σε νέα απόχρωση Light Chequered.
•       Νέα επιλογή Ambient Light με εκτεταμένες λειτουργίες.
•       Adaptive chassis τώρα διαθέτει ανάρτηση επιλεκτικής απόσβεσης βάσει της συχνότητας των κραδασμών (frequency-selective damping).
•       Ηλεκτρικό χειρόφρενο για πρώτη φορά.
•       Active Cruise Control τώρα με λειτουργία Stop & Go.
•       Μεγαλύτερη ασφάλεια χάρη στο νέο σύστημα προειδοποίησης παρέκκλισης από τη λωρίδα και το φωτισμό κακών καιρικών συνθηκών.
•       Εξωτερικό Piano Black με περισσότερες εφαρμογές.
•       Νέα πακέτο εξοπλισμού για στοχευμένη εξατομίκευση.

«Η ανώτερη προϊοντική ουσία του MINI είναι ορατή με την πρώτη ματιά και γίνεται παντού αντιληπτή», δήλωσε η project manager Petra Beck. «Αυτό ισχύει για τη σχεδίαση, τα υλικά και την αίσθηση ποιότητας στο εσωτερικό καθώς και τις πολυάριθμες νέες λειτουργίες σε ό,τι αφορά τους χειρισμούς, τη διασκεδαστική οδήγηση και τα συστήματα υποστήριξης οδήγησης».

Purify MINI: Νέα σχεδιαστική φιλοσοφία

Νέα σχεδιαστική γλώσσα που αναδεικνύει την ουσία ενός ΜΙΝΙ απομακρύνοντας κάθε τι περιττό. Μέσα από την αισθητική αναβάθμιση τα στοιχεία κλειδιά στην εμφάνιση του ΜΙΝΙ έρχονται στο προσκήνιο και εκσυγχρονίζονται στο πλαίσιο της σχεδιαστικής λιτότητας. Το εμπρός τμήμα του 3θυρου MINI συμπερ. του MINI Cooper SE, του 5θυρου MINI και του MINI Cabrio είναι ιδιαίτερα εκφραστικό. Κυρίαρχα στοιχεία είναι η χαρακτηριστική μάσκα, της οποίας το εξαγωνικό πλαίσιο καταλαμβάνει τώρα σημαντικά περισσότερο χώρο και οι στρογγυλοί προβολείς που αποτελούν σήμα κατατεθέν της MINI. Τα φώτα στάθμευσης αντικαθίστανται από κάθετους αεραγωγούς στα εξωτερικά άκρα, ώστε να δημιουργούνται τα air curtains που βελτιώνουν την αεροδυναμική. Η κεντρική λωρίδα του προφυλακτήρα, που λειτουργεί και ως βάση πινακίδας κυκλοφορίας, είναι τώρα βαμμένη στο χρώμα του αμαξώματος,ξεφεύγοντας από το μαύρο.

«Η σχεδίαση του νέου ΜΙΝΙ είναι πιο μοντέρνα, πιο φρέσκια και πιο καθαρή», σχολιάζει ο Oliver Heilmer, Επικεφαλής Σχεδίασης MINI. «Όλες οι καινοτομίες υπηρετούν μία κοινή αποστολή: Purify MINI! Λιγότερη περιπλοκότητα, περισσότερη εξατομίκευση».

Οι κλασικές αναλογίες MINI και οι κοντοί πρόβολοι παραμένουν τα στοιχεία κλειδιά στο προφίλ του αυτοκινήτου. Τα νέα τόξα των θόλων των τροχών είναι εντυπωσιακά. Επιπλέον, οι δείκτες πορείας (φλας) που ενσωματώνονται στα επανασχεδιασμένα φινιστρίνια υιοθετούν τεχνολογία LED. Σχεδιαστική λιτότητα εφαρμόζεται και στο πίσω τμήμα των μοντέλων ΜΙΝΙ με κινητήρα εσωτερικής καύσης. Ένα μαύρο πλαίσιο αντιγράφει το εξαγωνικό σχήμα της μάσκας. Το πίσω φως ομίχλης είναι τώρα ενσωματωμένο στην πίσω ποδιά με τη μορφή μιας λεπτής μονάδας LED.

Κάθε οροφή είναι μοναδική: Η μοναδικότητα της Multitone Roof

Οι χρωματικές αντιθέσεις της οροφής και των καλυμμάτων των εξωτερικών καθρεπτών είναι από τα πιο εντυπωσιακά σχεδιαστικά στοιχεία που έχουν καταστήσει το MINI πρωτοπόρο στον τομέα της εξατομίκευσης. Εκτός από τους χρωματισμούς Jet Black, Aspen White και Melting Silver paintwork, και την απόχρωση Chili Red για το MINI John Cooper Works, μία πρωτοποριακή και παγκοσμίως μοναδική έκδοση για το φινίρισμα της οροφής προσφέρεται για το 3θυρο και το 5θυρο ΜΙΝΙ. Η νέα Multitone Roof υιοθετεί χρωματική διαβάθμιση από το San Marino Blue μέχρι το Pearly Aqua και το Jet Black, η οποία δημιουργείται με μία νέα τεχνική βαφής που επεκτείνεται από το πλαίσιο του παρμπρίζ μέχρι το πίσω τμήμα. Για το σκοπό αυτό, οι τρεις αποχρώσεις εφαρμόζονται η μία μετά την άλλη με διαδικασία βαφής wet-on-wet. Αυτό το φινίρισμα, γνωστό ως Spray Tech, ενσωματώνεται στην αυτοματοποιημένη διαδικασία παραγωγής, στο εργοστάσιο της MINI στην Οξφόρδη. Παρόλα αυτά, ελαφρές αποκλίσεις στο χρωματικό μοτίβο συμβαίνουν λόγω των μεταβαλλόμενων περιβαλλοντικών συνθηκών, ώστε το κάθε MINI με Multitone Roof να είναι ήδη μοναδικό από το εργοστάσιο.

«Η νέα Multitone Roof του MINI δεν είναι μόνο η πιο εκφραστική μορφή χρωματικής αντίθεσης μέχρι σήμερα, αλλά προάγει και τις εργοστασιακές επιλογές εξατομίκευσης σε ένα νέο επίπεδο», δήλωσε ο Oliver Heilmer. «Και επειδή καμία οροφή δεν είναι απόλυτα ίδια με την άλλη, αξίζει να της αφιερώσεις πολύ περισσότερο χρόνο».

Τρεις νέοι εξωτερικοί χρωματισμοί, πέντε νέα σχέδια ζαντών αλουμινίου

Η γκάμα φινιρισμάτων εξωτερικού περιλαμβάνει τρία νέα χρώματα. Εκτός από τα φινιρίσματα Rooftop Grey metallic και Island Blue metallic, η έκδοση Zesty Yellow, αρχικά διαθέσιμη μόνο με το MINI Cabrio, θα είναι διαθέσιμη και για τα υπόλοιπα μοντέλα. Στο πλαίσιο της επιλογής Piano Black Exterior, οι χειρολαβές των θυρών, τα πλαϊνά φινιστρίνια, η τάπα του ρεζερβουάρ, τα λογότυπα ΜΙΝΙ στο καπό και το πορτμπαγκάζ και η ονομασία του μοντέλου και οι απολήξεις εξαγωγής, έχουν τώρα γυαλιστερό μαύρο φινίρισμα, πέρα από τα πλαίσια των προβολέων, τη μάσκα και τα πίσω φώτα.

Η γκάμα ζαντών αλουμινίου για το MINI έχει επίσης ανανεωθεί εκτενώς. Διατίθενται πέντε νέες εκδόσεις: Ζάντες 17-ιντσών διατίθενται τώρα σε σχέδιο Tentacle Spoke black, σε Scissor Spoke που προηγουμένως ήταν διαθέσιμο για το MINI Sidewalk Cabrio, και σε μία μαύρη εκδοχή της έκδοσης Pedal Spoke που είχε λανσαριστεί αποκλειστικά για τα μοντέλα 60 Years Edition. Επιπλέον, αλουμινένιες ζάντες 18-ιντσών σε σχέδιο Pulse Spoke, με ομόκεντρο μοτίβο και δίχρωμη εμφάνιση αποτελούν ιδιαίτερες σχεδιαστικές πινελιές, όπως οι ζάντες αλουμινίου John Cooper Works σε σχέδιο Circuit Spoke black.

Σκουρόχρωμοι προβολείς, υψηλή φωτεινότητα: φώτα LED τώρα στο βασικό εξοπλισμό

Μία νέα έκδοση των προβολέων LED με χαρακτηριστική σχεδίαση θα περιλαμβάνεται στο βασικό εξοπλισμό του 3θυρου και του 5θυρου ΜΙΝΙ όπως και του MINI Cabrio. Το εσωτερικό κέλυφος των χαρακτηριστικών στρογγυλών προβολέων δεν είναι πλέον χρωμιωμένο, αλλά μαύρο. Μονάδες LED για τη μεσαία και τη μεγάλη σκάλα φώτων διασφαλίζουν έντονο και ομοιόμορφο φωτισμό στο δρόμο. Μια περιφερειακή φωτοδίοδος υποστηρίζει τη λειτουργία των φώτων ημέρας και των φλας.

Η γκάμα λειτουργιών των προαιρετικών προβολέων Adaptive LED περιλαμβάνει φωτισμό στροφής, μεγάλη σκάλα τύπου matrix και φωτισμό κακών καιρικών συνθηκών. Όταν το όχημα στρίβει, μία ανεξάρτητη δέσμη φωτός εστιάζει αυτόματα στη λωρίδα που κατευθύνεται ο οδηγός. Η μεγάλη σκάλα φώτων ελέγχεται επίσης αυτόματα σύμφωνα με την αντίστοιχη κατάσταση της κυκλοφορίας σε ταχύτητες πάνω από 70 km/h. Για το σκοπό αυτό, η αντίστοιχη μονάδα LED διαιρείται σε τέσσερα τμήματα που μπορούν να ενεργοποιούνται και να απενεργοποιούνται ανεξάρτητα το ένα από το άλλο. Χάρη σε αυτή τη λειτουργία matrix, η χρήση της μεγάλης σκάλας αποτρέπει το θάμπωμα των οδηγών άλλων οχημάτων. Μόλις η εμπρός κάμερα του MINI ανιχνεύσει ένα αντίθετα ερχόμενο ή προπορευόμενο όχημα, ο χώρος που αυτό καταλαμβάνει φωτίζεται μόνο με το επίπεδο φωτεινότητας της μεσαίας σκάλας φώτων. Ο φωτισμός κακών καιρικών συνθηκών μπορεί επίσης να ενεργοποιηθεί με το πάτημα ενός μπουτόν. Όταν η ορατότητα είναι περιορισμένη, για παράδειγμα λόγω ομίχλης ή έντονης βροχόπτωσης ή χιονόπτωσης, ο φωτισμός της μεσαίας σκάλας ενισχύεται με μία δέσμη φωτισμού στροφής για πιο αποτελεσματικό φωτισμό του δρόμου.

Πίσω φώτα σε σχέδιο Union Jack , τώρα στο βασικό εξοπλισμό

Τα χαρακτηριστικά πίσω φώτα σε σχέδιο Union Jack αποτελούν επίσης τμήμα του βασικού εξοπλισμού για το 3θυρο MINI, το 5θυρο MINI και το MINI Cabrio. Το γραφικό των πίσω φώτων που είναι εμπνευσμένο από τη βρετανική σημαία τονίζεται ιδιαίτερα από μία πιο σκούρα έκδοση του μοτίβου. Όλες οι λειτουργίες των πίσω φώτων υποστηρίζονται από τεχνολογία LED με εξαίρεση το φως όπισθεν.

Εσωτερικό: ‘Καθαρή’ σχεδίαση, φινίρισμα υψηλής ποιότητας

Με τις κατάλληλες σχεδιαστικές παρεμβάσεις, το εσωτερικό του 3θυρου MINI, του 5θυρου MINI και του MINI Cabrio είναι πιο προηγμένο, πιο μοντέρνο και με διάχυτη την αίσθηση της υψηλής ποιότητας. Νέα στη γκάμα είναι τα σπορ καθίσματα στη χρωματική έκδοση Light Chequered, που συμπληρώνουν άριστα την εξωτερική απόχρωση Zesty Yellow. Η γνώριμη, υφασμάτινη επένδυση Black Pearl αποκτά μία πιο εκφραστική καρό εμφάνιση που παραπέμπει στο Βρετανικό στυλ του MINI. Οι ραφές στη μαύρη δερματίνη των μαξιλαριών ταιριάζουν χρωματικά με τις υφασμάτινες επενδύσεις των εδρών των καθισμάτων.

Η σχεδιαστική φιλοσοφία της Colour Line, μέχρι πρότινος επιλογή individual, εναρμονίζεται τώρα με το αντίστοιχο χρώμα της επένδυσης των καθισμάτων. Η χρήση χρωμίου έχει μειωθεί σημαντικά σε όλο το εσωτερικό. Οι δύο εξωτερικές εισαγωγές αέρα πλαισιώνονται από μαύρα πάνελ. Οι αεραγωγοί εσωτερικού έχουν επανασχεδιαστεί πλήρως και τώρα δεν προεξέχουν από το πάνελ του ταμπλό. Το ένθετο, που προαιρετικά διατίθεται στις νέες εκδόσεις Silver Chequered και MINI Yours Aluminium και σε Electric για το MINI Cooper SE, εκτείνεται τώρα σε όλο το πλάτος του ταμπλό στην περιοχή του οδηγού.

Η πολυτελής εμφάνιση του χαρακτηριστικού κεντρικού οργάνου έχει επίσης βελτιστοποιηθεί. Μία έγχρωμη οθόνη αφής 8,8”, αγαπημένα μπουτόν αφής και επιφάνειες σε Piano Black high-gloss ανήκουν στο βασικό εξοπλισμό. Επιπλέον, η μονάδα ελέγχου του ηχοσυστήματος και τα μπουτόν λειτουργίας των φώτων αλάρμ και των συστημάτων υποστήριξης οδηγού είναι ενσωματωμένα πιο αρμονικά στη στρογγυλή μονάδα ελέγχου. Σε συνδυασμό με την επιλογή Ambient Light, μία νέα σχεδίαση με χάραξη λέιζερ βελτιστοποιεί την εμφάνιση του φωτεινού LED δακτυλίου γύρω από το κεντρικό όργανο. Το βασικό χειριστήριο του συστήματος που βρίσκεται στην κεντρική κονσόλα υιοθετεί τώρα μία μαύρη επιφάνεια σε συνδυασμό με το σύστημα πλοήγησης.

Σπορ δερμάτινο τιμόνι, στάνταρ, ψηφιακό cockpit , προαιρετικό

Ένα σπορ δερμάτινο τιμόνι νέας σχεδίασης με μπουτόν πολλαπλών λειτουργιών περιλαμβάνεται στο βασικό εξοπλισμό όλων των εκδόσεων του 3θυρου MINI, του 5θυρου MINI και του MINI Cabrio. Η νέα δομή των μπουτόν βελτιστοποιεί τον έλεγχο των λειτουργιών ηχοσυστήματος και του τηλεφώνου, του voice control και των συστημάτων υποστήριξης οδήγησης. Τα πακέτα εξοπλισμού John Cooper Works, MINI Yours και MINI Electric περιλαμβάνουν μία υψηλών προδιαγραφών έκδοση του σπορ δερμάτινου τιμονιού, με επιφάνεια από δέρμα nappa και μεγαλύτερες υποδοχές για τους αντίχειρες. Για πρώτη φορά, διατίθεται επίσης θέρμανση τιμονιού, προαιρετικά, για τα μικρά μοντέλα MINI.

Μία πολυλειτουργική οθόνη οργάνων πίσω από το τιμόνι αποτελεί στοιχείο του Connected Media. Η ψηφιακή έγχρωμη οθόνη σε σχεδίαση black panel, που προσφέρεται στάνταρ με το MINI Cooper SE, έχει διάμετρο 5” και προβάλλει χρήσιμες πληροφορίες καθώς και μηνύματα προειδοποίησης και ενδείξεις κατάστασης των συστημάτων υποβοήθησης. Στο αμιγώς ηλεκτρικό MINI, δείχνει και την κατάσταση φόρτισης όταν είναι συνδεδεμένο σε ηλεκτρική πρίζα.

Επιλογή φόντου απεικόνισης και εσωτερικού φωτισμού: Τα νέα “Lounge” και Sport” modes

Διατίθενται δύο χρωματικοί συνδυασμοί για την οθόνη του κεντρικού οργάνου και την οθόνη του ψηφιακού cockpit που μπορούν να επιλεγούν στο σχετικό μενού του συστήματος ελέγχου. Στο “Lounge” mode, το περιεχόμενο απεικονίζεται σε ένα φόντο με χαλαρωτική απόχρωση μεταξύ turquoise και petrol blue. Στο “Sport” mode, το φόντο της οθόνης είναι κόκκινο και ανθρακί. Σε οχήματα με τα προαιρετικά MINI Driving Modes, ο χρωματικός συνδυασμός συνδέεται με την αντίστοιχη επιλογή. Στα MID και GREEN modes, ενεργοποιείται το στυλ “lounge”, ενώ στο “SPORT” mode, ενεργοποιείται ο αντίστοιχος χρωματικός συνδυασμός που φέρει την ίδια ονομασία. Προαιρετικά, ένας ομοιόμορφος χρωματικός συνδυασμός για όλα τα MINI Driving Modes μπορεί να ορίζεται στο μενού του συστήματος ελέγχου.

Σε συνδυασμό με το νέο, προαιρετικό Ambient Light, οι αποχρώσεις της οθόνης μπορούν να συνδυαστούν με το χρώμα του εσωτερικού φωτισμού. Υπάρχουν έξι αποχρώσεις φωτισμού εσωτερικού για το καθένα από τα δύο modes,”Lounge” και “Sport”. Η ρύθμιση γίνεται από το διθέσιο διακόπτη (toggle switch) που βρίσκεται στο πάνω τμήμα του πλαισίου του παρμπρίζ. Ανάλογο είναι το χρώμα του φωτεινού δακτυλίου LED του κεντρικού οργάνου, του έμμεσου φωτισμού κάτω από τα διακοσμητικά ένθετα και τα πάνελ θυρών, στις χειρολαβές των θυρών οδηγού και συνοδηγού, στη βάση της οροφής καθώς και στο εμπρός τμήμα της κεντρικής κονσόλας και της περιοχής των ποδιών. Το αποτέλεσμα είναι ένας εξατομικευμένος και πλήρως εναρμονισμένος φωτισμός (lighting mood) στο εσωτερικό του 3θυρου MINI, του 5θυρου ΜΙΝΙ και του MINI Cabrio. Επιπλέον, το Ambient Light φωτίζει επίσης τις χειρολαβές των θυρών και τα σημεία εισόδου στην πλευρά του οδηγού και του συνοδηγού.

Προηγούμενο άρθροRenault Kiger, το νέο compact SUV
Επόμενο άρθροNέα πύλη καινοτομίας της Volvo Cars